Kelas SEO Malaysia (Belajar Rank #1 Google Guna Wordpress)

Kelas SEO Malaysia

Kalau kau orang Malaysia, kau sebenarnya boleh belajar dan ikut kelas SEO Malaysia. Masalahnya, tak ramai yang buka kelas kerana mungkin takut orang lain lebih pandai dari dia. Kalau anda salah seorang yang betul ingin tahu lebih lanjut, boleh baca panduan SEO Malaysia. Kelas SEO Malaysia untuk siapa? Kelas SEO ini untuk siapa-siapa sahaja. Kalau … Read more

Cara Nak Buat Blog Guna Wordpress (Berbayar, Bukan Percuma)

Cara nak buat blog Wordpress

Mesti kau pernah tengok orang lain ada blog, dan kau pun terfikir nak ada blog juga. Sebenarnya, tak susah mana pun. Ikuti cara nak buat blog guna Wordpress yang akan kami kongsikan seperti di bawah ini. Ini adalah platform Wordpress yang berbayar. Kalau nak yang percuma boleh pergi ke Wordpress atau yang satu lagi Blogspot. … Read more

Senarai Whois Protection Untuk Domain (Yang Percuma)

Senarai Whois Protection yang percuma

Bagi sesiapa yang selalu beli domain, Whois Protection yang percuma itu sangat penting. Bukannya apa. Kita tak mahu orang lain tahu kita yang beli domain itu. Kadang-kadang, kita beli hanya untuk suka-suka atau untuk cuba-cuba. Jadi, tak mahulah sampai orang tahu identiti pemilik sebenar di sebalik domain itu. Whois Protection Untuk Domain Yang Percuma Di … Read more

Cara Memilih Domain Name (Beli Untuk Blog Bisnes & Peribadi)

Cara memilih domain name

Aku dapat rasakan, yang kau baru nak mula buat blog bisnes kau sendiri. Kalau tidak pun, untuk personal website. Kenapa? Aku dapat agak yang sekarang kau rasa tak seronok guna Blogger atau Wordpress biasa. Persoalannya, macam mana cara memilih domain name yang bagus? Izinkan aku kongsi. Sebelum itu, kalau kau dah ada domain, kau kena … Read more

Cara Memilih Web Hosting Terbaik (Di Malaysia & Singapura)

Cara memilih web hosting terbaik

Aku tak mahu cerita panjang-panjang. Aku cuba nak ceritakan cara memilih web hosting yang terbaik, yang aku gunakan sendiri. Cara memilih web hosting terbaik Istilah terbaik itu berbeza-beza dengan setiap individu. Yang aku kata terbaik ini, adalah dari konteks diri aku sendiri. Kau mahu ikut, silakan. Kalau kau mahu bantah dan kecam, silakan.   Mulakan … Read more

Linux Desktop Yang Ringan (Untuk Kerja Update Blog Harian)

Linux desktop yang ringan

Orang yang biasa pakai Mac, dia akan terus pakai Mac. Sama juga dengan orang yang biasa dengan Linux, dia tentu tak akan bertukar ke Windows atau Mac. Mesti dia akan cari Linux desktop yang ringan, yang akan memudahkan kerja-kerja seharian ataupun untuk manage hosting. Jadi, izinkan kami berkongsi beberapa jenis yang boleh digunakan oleh peminat-peminat … Read more

Review Yoast SEO Premium Plugin untuk Wordpress (2021)

Review Yoast SEO Premium plugin untuk Wordpress

Tak ramai orang Malaysia berkongsi review tentang Yoast SEO Premium plugin untuk Wordpress. Kalau kita baca sekalipun, hanya nampak yang dalam Bahasa Inggeris. Maka, izinkan aku berkongsi.   Apa itu Yoast SEO plugin? Bagi yang baru berjinak-jinak dengan SEO, Yoast ini adalah satu plugin yang membolehkan blog kau ranking di Google. Tapi bukanlah kau install … Read more

SSD Hosting Malaysia (VPS) vs Shared Hosting (Mana Lebih Baik?)

SSD hosting Malaysia

Banyak cloud hosting sekarang sudah guna SSD. Tapi, masih ramai yang guna shared hosting lagi. Kami faham, memang susah nak pilih web hosting terbaik di Malaysia kalau tak ada ilmu dan pengalaman. Jadi, izinkan kami kongsi berkenaan SSD hosting di Malaysia dan juga Singapura. 1. VPS hosting guna SSD atau shared hosting di Malaysia? Kau … Read more

11 Tempat Menarik di Perak 2021 (Yang Percuma & Best)

Tempat menarik di Perak

Di manakah tempat menarik di Perak yang percuma? Bukan semua orang berduit untuk pergi ke tempat-tempat yang mahal seperti Lost World of Tambun. Tiket sahaja boleh mencecah ratusan ringgit bila bawa satu keluarga. Tapi tahukah anda, ada banyak tempat menarik di Perak yang percuma? Ya, tidak perlu keluarkan modal banyak. Jika ada pun, tidak akan … Read more

8 Tempat Menarik di Janda Baik (Makan, Mandi, Berkelah)

Tempat menarik di Janda Baik

Kalau nak lari dari kesibukan kota Kuala Lumpur, tak perlu jauh-jauh. Hanya dengan perjalanan sekitar 45 minit sahaja, anda boleh nikmati suasana kampung. Ini kerana ada banyak tempat menarik di Janda Baik. Dalam artikel ini, akan dikongsikan beberapa tempat menarik di Janda Baik yang anda boleh makan, mandi dan berkelah. Mana tahu, anda akan dapat idea … Read more

7 Tempat Menarik di Serendah (Makan, Percutian & Penginapan)

Tempat menarik di Serendah

Serendah adalah satu tempat yang jarang disebut sebagai satu lokasi pelancangan atau kawasan riadah di daerah Hulu Selangor. Serendah terletak di antara bandar Rawang dan Antara Gapi di daerah Hulu Selangor dan hanya 40 minit sahaja dari Kuala Lumpur. Tetapi tahukah anda sebenarnya terdapat banyak tempat-tempat menarik di Selangor yang boleh anda lawati atau sebagai … Read more

8 Tempat Honeymoon di Malaysia 2021 (Intim, Romantis, Tenang)

Tempat honeymoon di Malaysia

Di zaman pandemik Covid-19 ini, ramai yang kahwin tanpa ada apa-apa majlis. Jangan sedih. Tak ada kenduri pun tak apa. Janji boleh luangkan masa bersama. Izinkan kami kongsi tempat honeymoon di Malaysia yang romantis dan tenang. Tentu sekali tempat yang menarik, bagus, best dan murah (mengikut bajet). Tak perlu ke luar negara Persiapan untuk menjadi … Read more