Cara Daftar i-Akaun KWSP (Register Online di secure.kwsp.gov.my)

Sebelum melakukan pengeluaran KWSP yang dibenarkan kerajaan seperti i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan yang terbaru Pengeluaran Khas (bukan i-Ceria), kami sarankan anda membuka dahulu iAKAUN KWSP yang anda boleh register guna handphone sahaja. Cara daftar i-Akaun KWSP ini mudah sahaja. Cuma nasihat kami, pastikan anda sediakan maklumat-maklumat penting sebelum buat pendaftaran. Sila kemaskini KWSP anda jika perlu.

Izinkan kami berkongsi.

Apa syarat pendaftaran i-Akaun KWSP?

Untuk melayakkan dan membolehkan anda mendaftar i-Akaun, anda perlu memenuhi kriteria di bawah:

  1. Anda ialah seorang pencarum KWSP
  2. Anda mempunyai nombor ahli KWSP yang sah
  3. Anda mempunyai nombor telefon bimbit yang masih aktif untuk terima kod TAC
  4. Majikan anda juga mempunyai nombor KWSP yang sah

 

Perlu kemaskini nombor telefon sebelum daftar i-Akaun KWSP?

Ya, ini adalah perkara yang sangat penting. Untuk makluman, nombor telefon yang anda simpan dalam sistem KWSP mestilah yang masih aktif dan boleh dihubungi. Ini kerana kata laluan sementara dan kod TAC akan dihantar ke nombor telefon ini. Jika tidak, anda akan mengalami masalah besar dalam mengaktfikan i-Akaun KWSP.

Untuk mendaftar atau mengemaskini nombor telefon yang baru, sila ikuti beberapa pilihan berikut:

  1. Pergi ke mana-mana kaunter KWSP
  2. Pergi ke mana-mana kiosk KWSP
  3. Hubungi Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-8922 6000
  4. Talian ini hanya aktif dari hari Isnin hingga Jumaat, dari jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang.

Sekali lagi, pastikan nombor telefon lama tidak lagi aktif dikemaskini dengan nombor terbaru. Menurut pembacaan kami, tidak ada pengemaskinian nombor telefon KWSP secara online.

 

Daftar i Akaun KWSP secara online

  1. Setelah dapat kata laluan sementara melalui SMS, pergi ke mana-mana komputer yang disediakan untuk ahli KWSP secara percuma
  2. Jika tidak, anda juga boleh buat sendiri di rumah
  3. Cuma jika buat di KWSP, anda boleh minta bantuan jika ada masalah
  4. Sila layari laman web rasmi i-Akaun KWSP di sini: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login
  5. Isikan No Ahli yang diterima pada ruangan ID Pengguna dan klik Teruskan.
  6. Isikan Kata Laluan yang diterima melalui SMS dan klik Log Masuk.
  7. Sila baca terma dan syarat yang dipaparkan. Tanda pada kotak “checkbox” dan klik Seterusnya.
  8. Sila cipta ID Pengguna yang baharu di ruangan ID Pengguna.
  9. ID Pengguna yang baharu adalah gabungan alphanumeric 8-16 digit. (Contoh: sayang1234)
  10. Sila ambil perhatian, ID Pengguna boleh diubah sekali sahaja semasa proses pengaktifan dilakukan
  11. Sila cipta kata laluan yang baharu dengan gabungan nombor dan abjad 8 – 20 digit serta masukkan semula kata laluan yang baharu untuk pengesahan. (Contoh : SayaSayangAwak12345)
  12. Pilih Imej Online.
  13. Sila isi Frasa Rahsia atau Secret Phrase dengan panjang maksimum 10 aksara
  14. Klik Seterusnya.
  15. Skrin pengaktifan berjaya akan dipaparkan
  16. Ahli boleh terus login ke i-Akaun KWSP

 

Akhir kata

Mudah sahaja cara daftar i-Akaun KWSP ini bukan?

Walaupun nampak mudah, kami sarankan agar anda jangan berlengah lagi. Cepat-cepat daftar i-Akaun KWSP ini secepat mungkin kerana ia akan memudahkan urusan pengeluaran wang pada masa akan datang.

Bukan setakat pengeluaran duit sahaja, dengan i-Akaun KWSP ini juga, anda boleh semak penyata KWSP untuk melihat berapa baki yang tinggal.

Terakhir, pastikan anda check no EPF dan SOCSO sebelum buat apa-apa transaksi untuk memudahkan lagi urusan.

Semoga bermanfaat.

52 thoughts on “Cara Daftar i-Akaun KWSP (Register Online di secure.kwsp.gov.my)”

  1. Dah tekan link kena masuk Kan I’d sedang Kan I’d belum ada.sekarang ni nak buka I akaun ..tetapi PKP..pejabat kwsp tutup.ada tak Cara lain untuk pemohon nak dapat Kan I’d selain dari kena hadir ke kiosk.mcm mana kata nak Bantu sebab Kan serangan covid19 ..tapi bila nak apply Di suruh ke kiosk Pula. PKP ni Akan dilanjut Kan Lagi sampi bila nak dapat Kan duit sendiri kalau kwsp tak sedia Kan link Yang mudah untuk nak daftar Kan no telefon.sebab Bukan semua orang boleh is borang dengan berserta Kan gambar Bukit Yang memohon Tu Ada benar.melalui email…nak Mohon untuk duit sendiri kenapa Susah sangat.

    Reply
  2. macam mna ni nak daftar i akuan secara online….guna laptop pun kita tak seberapa pandai..isi borangnya okeylah tp bila bab document tu tak reti dah…and kalau akaun penama tk sudah aktif bolehkah guna akaun bank isteri?????

    Reply
  3. Number Telefon telah Dan terpaksa berubah sesuai mendapat talian panggilan telefon Dan capaian internet mengikut Kawasan Serta daerah. Kini agak sukar saya login kwsp secara online, kerana number phone berubah tidak seperti Yang didaftarkan pada ibupejabat kwsp cawangan Sabah Di karamunsing.sekian terima kasih.

    Reply
  4. saya sudah daftar iakaun online..email pun kwsp sda terima..kemudian kwsp call saya untuk memaklumkan yg pendaftaran saya suda ok.nanti dia akan send sms tac di nombor telefon.tapi sampai sekarang sma tac tu saya belum terima..saya terlebih dahulu apply iakaun ni daripada kakak saya.tapi sampai sekarang sy belum terima sms dri kwsp.saya terima call sahaja.kakak saya sudah terima call dan pada hari yg sama terima sms dari kwsp..

    Reply
  5. Minta bantuan cek kan mengapa duit i lestari saya yang dijadual masuk hari ni (20 may) tidak masuk lagi

    Reply
  6. saya sudah daftar I akaun Dan kemaskini no fon..tapi masih tak dapat log masuk I sinar lagi..kluar notis pergi daftar i akun dan kemaskini no fon lagi..tolong bgi pendapat sikit..atau perlu selepas 24jam DRI mase daftar I akaun

    Reply
  7. Macam mana nk tukar nomb telefon …sy sdh pi pejabat KWSP ,tapi tak bagi sy masuk .kata buat dlm online ,tapi tak boleh nk tukar pun .seba nomb telefon tu sdh hbs masak TNC tak boleh la sampai …nk MCM mana ye. ..tq

    Reply
  8. Nak pekerja KWSP setiap hari.. Isnin hingga Jumaat kat pejabat buat apa ya saya call mana2 pejabat2 KWSP xda yg nak jawab telefon call 100kali tpun tak berjawab tidur ke? Macam nak memudahkan urusan pelanggan? Kalau call tak pandai jawab

    Reply
  9. Kalau saya daftar on line pada 6 april 2021 bila boleh Saya keluaran caruman harap mendapat penjelasan terima kasih

    Reply

Leave a Comment