4 Tips Membeli Rumah Pertama (Proses Persiapan & Persediaan Awal)


Jangan pernah rasa cemburu dengan orang yang sudah ada rumah di usia 20-an. Itu memang sudah rezeki dia. Sebenarnya, rezeki itu juga milik kita yang sudah sedikit berumur ini. Cuma mungkin Allah belum izinkan lagi. Tapi, tak mengapa. Baca sahaja tips membeli rumah pertama ini. Mudah-mudahkan ini adalah salah satu persediaan dan persiapan awal apabila sudah mempunyai kewangan yang kukuh nanti.

Keputusan paling besar dalam hidup

Membeli harta tanah untuk kali pertama di Malaysia sangat mengujakan kerana ini menjadi titik permulaan baru yang besar. Namun, ini juga merupakan isu besar kerana terdapat pelbagai perkara yang anda perlu pertimbangkan, seperti harga, mendapatkan pinjaman, lokasi, dan banyak lagi faktor lain. Sebelum anda memulakan proses mencari rumah, sangat penting untuk anda mengenal pasti tujuan anda untuk membeli rumah tersebut.

Mahu beli sebagai pelaburan untuk keuntungan di masa akan datang, atau sebagai tempat tinggal? Ini akan mempengaruhi jenis harta tanah yang anda beli, sama ada rumah atas tanah atau bangunan tinggi. Banyak pembeli rumah kali pertama membuat kesalahan membeli dengan sebab yang salah, yang mengakibatkan proses yang lama dan mahal untuk menjual rumah.

Oleh itu, setelah anda mengenal pasti tujuan anda, berikut adalah beberapa tips penting untuk membeli rumah yang harus anda pertimbangkan.

Tips membeli rumah pertama

Pilih lokasi yang sesuai

Lokasi memainkan peranan besar dalam keputusan anda. Semasa membeli rumah di Malaysia, anda harus memilih lokasi yang sesuai yang tidak menjejaskan kualiti hidup. Sekiranya anda mempunyai anak, anda perlu memikirkan rumah yang cukup luas untuk membesarkan mereka.

Tinggal di bandar datang dengan kemudahan akses ke kedai-kedai kegemaran anda, tetapi ia juga datang dengan masalah pencemaran dan lalu lintas, yang akan menjadi isu besar ibu bapa dengan anak-anak yang masih kecil.

Jangan bimbang, kerana terdapat beberapa kota baru dan kemudahan yang semakin berkembang di luar kota yang menawarkan tempat tinggal yang cantik dan memberi ketenangan. Tiada yang menggalakkan kehidupan di pinggir bandar yang sihat dan damai seperti tempat tinggal yang dekat dengan alam semula jadi, dengan kediaman di dalam taman dan anda dapat menikmati petang yang santai di dalam kehijauan sambil melihat anak-anak anda belajar menunggang basikal mereka.

Kesimpulannya, tiada tempat yang seperti rumah anda. Ia adalah anda syurga untuk anda  berehat, jadi harta tanah anda mesti berada di lokasi yang anda boleh panggil sebagai tempat tinggal.

 

Membeli rumah pertama, patut landed atau apartment / condo?

Tidak dapat membuat keputusan di antara rumah atas tanah atau kondominium? Kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing, jadi ini bergantung dengan apa yang anda mahukan.

 

#1 Kemudahan

Bangunan bertingkat tinggi baru-baru ini sering dilengkapi dengan kemudahan seperti gimnasium, kolam renang dan taman permainan terbina dalam. Beberapa bangunan mungkin mempunyai gelanggang bola keranjang atau tenis, dan yang lain mungkin mempunyai kedai serbaneka dan perpustakaan mini. Secara ringkas, pangsapuri dan kondominium mewah dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaan penghuninya.

 

#2 Ruang

Walaubagaimanapun, dari segi ruang, bangunan tinggi biasanya lebih kecil daripada rumah atas tanah. Oleh itu, jika anda merancang untuk mempunyai anak pada masa depan, anda mungkin ingin memilih tempat yang memberi lebih banyak ruang. Pangsapuri dan kondominium biasanya disukai oleh bujang, pasangan dan keluarga kecil. Bagi keluarga yang semakin berkembang mereka mungkin merasa sesak tinggal di bangunan tinggi pada masa depan.

Oleh itu, jika ruang adalah keutamaan, belilah rumah atas tanah. Rumah adalah tempat yang sesuai untuk membesarkan keluarga, dan anda juga akan mempunyai kebebasan untuk mengubahsuai tempat yang anda inginkan tanpa perlu risau tentang kekangan saiz. Beberapa harta tanah juga cenderung mempunyai nilai jual semula yang lebih tinggi dalam jangka masa panjang, bergantung pada lokasinya. Banyak pembeli rumah juga lebih suka menetap di tempat yang  senyap dan tenang dari kesibukan kota, dengan ruang yang cukup luas antara mereka dan jiran mereka. Ini juga menawarkan lebih banyak privasi, jadi anda tidak perlu risau dengan dinding rumah yang terlalu nipis.

 

#3 Harga

Andaian yang salah dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia adalah rumah atas tanah lebih mahal daripada bangunan tinggi. Ini biasanya tidak benar. Harga rumah atas tanah bergantung dengan pilihan pembeli, seperti rumah  dengan kelengkapan dan perabot mewah berbanding dengan rumah kosong, di mana anda bebas untuk mengubahsuai seperti yang anda mahukan.

Daripada membandingkan harga rumah atas tanah dan bangunan tinggi, anggaran anda harus merangkumi ruang kediaman yang diperlukan dan gaya hidup pilihan anda.

 

#4 Kos lain-lain

Sekiranya anda pemilik harta tanah strata, anda harus mempertimbangkan kos tambahan seperti yuran penyelenggaraan bulanan, yuran perkhidmatan, dana simpanan, insurans dan sebagainya. Bayaran ini juga merangkumi penyelenggaraan umum bangunan dan kemudahan.

Hakmilik Strata berlaku untuk harta tanah di bangunan bertingkat, di mana tanah tersebut biasanya milik pemaju. Ini kebiasaan untuk pemilik bangunan tinggi di Malaysia. Bagi rumah atas tanah, anda akan menerima Hakmilik Individu apabila anda adalah satu-satunya pemilik bidang tanah tersebut.

 

Nak membeli rumah pertama, pastikan sudah bersedia dari segi kewangan

Sebelum membeli harta tanah untuk kali pertama, anda harus memastikan bahawa anda bersedia dari segi kewangan.

Namun, dengan bantuan insentif yang diberikan oleh pemaju, kos awal untuk memiliki kediaman hampir sifar. Memiliki kediaman mungkin kelihatan memenatkan, tetapi banyak pemaju berusaha untuk memudahkan proses pembelian supaya lebih ramai orang dapat membeli harta tanah pertama mereka dengan mudah.

Kos pendahuluan biasanya diperlukan untuk penjualan semua (sub-sale) unit, ini adalah sebab mengapa anda menjimatkan lebih banyak wang jika anda membeli unit secara langsung dari pembangun. Anda boleh mengira harga harta tanah maksimum yang dapat anda beli dengan melakukan pengiraan semula (backward calculation).

 

Memanfaatkan pinjaman rumah untuk pembelian pertama

Kami menasihatkan pembeli rumah yang muda untuk memanjangkan pinjaman rumah sehingga maksimum 35 tahun. Ini adalah kelebihan besar supaya anda dapat memperoleh pembayaran bulanan yang lebih rendah untuk rumah impian anda.

Satu lagi tips untuk pembeli rumah pertama adalah untuk mendapatkan skim gadai janji yang fleksibel supaya anda dapat membayar balik pinjaman sambil melangsaikan baki hutang anda dengan secepat mungkin.

Jika anda seorang yang bekerja kerajaan, boleh gunakan pinjaman LPPSA.

Jika bekerja sektor swasta pula, ada pemaju yang bekerjasama dengan Maybank HouzKey untuk memperkenalkan pelan pembayaran awal sifar dengan pembiayaan 100% untuk membantu anda memiliki rumah dengan mudah. Banyak juga pelan yang menyediakan pelbagai pilihan yang sesuai dengan keperluan anda, termasuk ansuran kad kredit tanpa faedah dan penyelesaian lain. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di sini. Maybank HouzKey adalah penyelesaian sewa-untuk-milik yang membolehkan anda menyewa dan memiliki harta tanah pilihan anda.

Anda hanya perlu membayar deposit sewa 3 bulan, yang akan dikembalikan, dan anda juga boleh mencapai tempoh maksimum 30 tahun. Semasa memohon pinjaman perumahan anda, pilih bank yang menawarkan kadar faedah terendah. Ini akan meringankan beban kewangan anda dalam jangka masa panjang.

Apa-apa pun, yang lebih penting, jangan sampai buat pinjaman segera hanya kerana mahu membeli rumah. Belajarlah cara buat pengiraan pinjaman perumahan agar tidak terkejut dengan bayaran bulanan nanti.

 

Akhir kata

Secara ringkasnya, membeli harta tanah pertama anda adalah satu langkah besar, tetapi memberi pulangan. Oleh itu, sebelum anda memutuskan rumah pertama anda, lakukan banyak penyelidikan mengenai kos, lokasi, bayaran tambahan dan pinjaman.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian ialah kredibiliti pemaju. Ia lebih selamat untuk mencari pemaju dengan portfolio harta tanah yang berkualiti supaya anda yakin anda membayar lebih daripada nilai rumah yang cantik, tetapi rumah yang baik dan boleh dipercayai yang tidak akan mengecewakan anda di masa akan datang.

Diharapkan agar perkongsian tips membeli rumah pertama yang diinspirasikan oleh Gamuda Land ini dapat memberikan sedikit informasi untuk anda buat keputusan besar ini.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment