Interbank Giro Transfer Berapa Lama (Normal, Berapa Hari?)


Sebelum anda ingin buat pindahan wang secara IBG, fahami dulu perbezaannya dengan Instant Transfer. Ini bagi mengelakkan pertanyaan seperti Interbank Giro transfer berapa lama? Kenapa tak masuk-masuk lagi?

Sedikit mengenai Interbank Giro 

Perkhidmatan Interbank Giro transfer ini disediakan dan diurus oleh MyClear. MyClear ialah salah satu anak syarikat Bank Negara Malaysia.

Jadi, secara mudahnya, IBG ialah pemindahan duit dari satu bank ke satu bank yang lain. Namun, berbeza dengan Instant Transfer yang buat pindahan realtime, IBG tidak sebegitu.

Interbank Giro transfer berapa lama?

#1 IBG transfer semasa hari bekerja (Isnin hingga Jumaat)

Untuk meringkaskan persoalan ini, berikut ialah maklumat mengenai pindahan menggunakan IBG.

  1. Jika transfer sebelum jam 5.00 pagi, duit akan diterima pada jam 11.00 pagi dalam hari yang sama
  2. Jika transfer antara jam 5.01 pagi – 8.00 pagi, duit akan diterima pada jam 2.00 petang dalam hari yang sama
  3. Jika transfer antara jam 8.01 pagi – 11.00 pagi, duit akan diterima pada jam 5.00 petang dalam hari yang sama
  4. Jika transfer antara jam 11.01 pagi – 2.00 petang, duit akan diterima pada jam 8.20 malam dalam hari yang sama
  5. Jika transfer antara jam 2.01 petang – 5.00 petang pagi – 2.00 petang, duit akan diterima pada jam 11.00 malam dalam hari yang sama
  6. Jika transfer selepas jam 5.00 petang, duit akan diterima pada jam 11.00 pagi hari bekerja berikutnya

#2 IBG transfer semasa hari cuti (Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

Pada hari tidak bekerja, iaitu Sabtu, Ahad dan cuti umum; anda masih lagi boleh melakukan transaksi IBG pada BILA-BILA masa sahaja (tidak termasuk Instant Transfer).

Walau bagaimanapun, ada sedikit perbezaan tempoh waktu duit yang akan diterima.

  • Waktu duit akan diterima: Pada hari bekerja seterusnya, jam 11.00 pagi
  • Bayaran balik untuk transaksi yang tidak berjaya: Pada hari bekerja seterusnya, jam 5.00 petang

 

Kenapa Interbank Giro transfer lambat hingga berapa hari?

Tempoh transfer akan jadi lambat sekiranya:

  • Anda transfer duit selepas 5.00 petang pada hari Isnin – Jumaat
  • Anda transfer duit pada hari Sabtu, Ahad atau Cuti Umum

Jadi, elakkan waktu seperti yang dinyatakan di atas.

Semoga dapat membantu dalam urusan banking anda.


Lagi Tentang Kewangan ↓

29 thoughts on “Interbank Giro Transfer Berapa Lama (Normal, Berapa Hari?)”

  1. Saya sdh pindah duit pada 8 sept 2021 jam 2pagi. Tpi smpai skrg kawan saya blum terima duit tu. Tapi dlm akaun sy sdh d tolak apa masaalah nya.

  2. Itula bang sy pon ..mcm mne yeww lma dah nii 20 hrii x msuk2 duit kena tolak dlm bank..haish mslh la bank nii

  3. Bang tolong la bantu saya, dari bank islam ke maybank .. tak masuk lagi nih.. dah dua hari.. recipient x dapat lagi walhal dah tolak dari acc sender

  4. Dri CIMB ke BSN,adik sy gune IBGFT dri khamis mggu lpas smpai skrg jumaat 8/10/2021 x msok2… apekejadah laaaa.. duit dlm akaun adik dh tolak dh. tp x msok dlm akaun BSN sy..

  5. Nak tanya,. Kalau maybank IBG transfer ke BSN, berapa hari ye kena tunggu,??; Masuk hari ni dah 3 hari saya tunggu, x jugak masuk2

  6. Dari Bsn ke Maybank masuk seawal pukul 5am, sampai ke ptg tak masuk lagi. Selama ni tak pernah pon lambat.

  7. Oii Pihak Bank hanat.
    lebih baik ko takyah bagi pilihan
    nk guna DuitNow atau IBGIRO.
    Ingat duit BAPAK KAU ke?
    nama pun transfer guna online banking. bukan nk mudah urusan customer, menyusahkan pulak. baik aku gi bank terus guna CDM.

  8. Transfer guna mesin CDM BSN ke CIMB pada 17/Jan/2020 (Isnin) jam 6.41pm kemudian check akaun CIMB pada 18/Jan/2021 (Selasa) jam 8.52pm belum masuk lagi.

  9. Sy punya pun dh seminggu tp masih tak dpt . Dari bank muamalat ke bank islam . Katanya transfer dh berjaya tapi masih belum masuk

  10. Kawan sya Dr mancaster mlm td buat transfer duit ke sye tp sampai hri ini tk masok llg sbtlnya berapa lma tfr duit Dr bang antar bangsa ke my bank

  11. Sya sdh trsfr dr BsN ke MayBank dr hari rabu (09.03.2022 )smpi k hri ahad (13.03.2022) blum msuk. Ada yg alami mslh yg sama ka?

  12. Kwn bnkin duit dr awl bln 2..smpai skrg xda masuk.. mcm mna nie.. Spa yg nk ganti duit tu.. bank ke??? aishhhh

  13. Komen pun xdak respon apa2 ,haramjadahbetul..kalau dah tahu ibg menyusahkan rakyat,hapus kan jer dri sstem .senang, betul x gurls…

  14. Ambank ke maybank guna ibg ni , duit x msuk ii lg dekat org , acc aq dh kena tolak dh duit , klau sikit x pa , ni bnyk , klau 24 jam ok la jugak ni dh la lama . Org nk pkai duit boleh buat lambat ,

  15. Saya transfer duit melalui IBG pada 26 April 2022 pagi dari BSN ke AmBank tetapi sehingga hari ini 29 April 2022 duit belum masuk lagi!!!

  16. Saya pnya transfer dari Maybank ke CIMB dh 4hari tak masuk ii dari acc dh tolak..rm200 tuu bnyk kot bgi saya … Tlong lah sistem percepatkan sikit..susahla mcm nie…

Leave a Comment