8 Tempat Menarik di Sekinchan (Jalan-jalan, Bercuti & Bergambar)


Orang Selangor, tapi dah tak tahu nak pergi mana? Jangan risau, anda boleh memandu ke bahagian Pantai Barat. Ada banyak tempat menarik di Sekinchan ataupun Sg Besar.

Kalau tidak pasti apa yang perlu dilakukan di Sekinchan, kami akan kongsikan dengan anda. Itulah sebabnya kami telah menulis panduan ini mengenai perkara-perkara menarik yang harus dilakukan di Sekinchan dan bagaimana anda boleh melakukannya dalam perjalanan sehari sahaja.

Tempat menarik di Sekinchan

1. Lihat Kawasan Sawah Padi Sekinchan yang Menakjubkan

Walaupun Sekinchan adalah sebuah perkampungan nelayan, ia lebih terkenal dengan kawasan sawah yang indah. Sawah padi ini mendominasi pemandangan Sekinchan, dan mungkin ini adalah perkara yang di Sekinchan.

Mengunjungi sawah padi Sekinchan adalah suatu kewajiban jika anda datang dari bandar yang penuh tekanan seperti Kuala Lumpur kerana mereka mengingatkan anda tentang hari-hari yang lebih sederhana. Perhatikan tanaman padi yang mengalir dengan bebas di angin, dengarkan suara burung, dan rasakan kebimbangan anda hilang dari badan anda.

Sama seperti sawah di Bali atau Vietnam, mereka sangat indah. Langit biru, tanaman padi tinggi, dan gaun bunga yang cantik, anda mempunyai foto Instagram yang sempurna! Sekinchan adalah salah satu tempat paling indah di Malaysia!

 

2. Sewa Basikal dan Berbasikal Di Sekitar Bandar

Menunggang basikal adalah salah satu kaedah terbaik untuk menerokai Sekinchan dan sawah di sekitarnya. Sekiranya anda berada di Sekinchan tanpa kenderaan (kereta atau motosikal), basikal akan membolehkan anda mengunjungi beberapa tempat di luar bandar.

Nasib baik untuk anda, terdapat beberapa kedai sewa basikal di Sekinchan. Yang paling dipercayai ialah AMG Bicycle Renting Sekinchan.

Menampilkan apa sahaja dari basikal satu orang hingga basikal keluarga (4 orang), AMG Bicycle Renting Sekinchan mempunyai basikal untuk semua jenis pelancong. Sekiranya anda terlalu malas untuk mengayuh, mereka juga mempunyai basikal elektronik dengan harga yang lebih tinggi!

Hati-hati jika anda merancang untuk menunggang basikal di Sekinchan. Tidak ada jalan basikal di Sekinchan!

 

3. Buat Permintaan Di Sekinchan Wishing Tree

Untuk makluman, ini adalah satu tarikan untuk non-Muslim sahaja. Umat Islam dilarang melakukan perkara i ni.

Terletak di Pantai Redang, Sekinchan Wishing Tree adalah salah satu tempat menarik untuk dikunjungi. Semasa anda menghampiri wishing tree ini, anda akan melihat banyak reben merah tergantung di atas pokok itu. Reben ini ditulis dengan permintaan dari pelawat lain.

Untuk mendapatkan pita sendiri, anda mesti membuat sumbangan di kuil yang berdekatan. Setiap reben merah diikat pada duit syiling kuno Cina. Semasa melemparkan reben anda di atas pokok, cuba dapatkannya setinggi mungkin. Legenda mengatakan bahawa semakin tinggi kedudukan reben anda, semakin tinggi kemungkinan hasrat anda akan menjadi kenyataan!

 

4. Bersiar-siar di sekitar Perkampungan Nelayan Sekinchan

Walaupun Sekinchan terkenal dengan sawahnya, kampung itu sendiri sepatutnya menjadi kampung nelayan. Ketika anda tidak mengambil gambar di sawah, anda boleh bersiar-siar di jalan-jalan lama di Sekinchan. Anda akan menemui banyak restoran dan penjual makanan laut yang menjual pelbagai jenis makanan laut kering.

Anda bukan sahaja dapat melihat produk yang dah tersiap, tetapi anda juga dapat melihat jenis peralatan dan kapal rumit yang digunakan oleh nelayan. Sekiranya anda berasal dari bandar besar seperti saya, maka perbezaan kampung nelayan kecil akan cukup menarik.

 

5. Isi Perut Anda Dengan Makanan Laut Segar Dari Sekinchan

Salah satu kelebihan kampung nelayan adalah akses ke makanan laut segar dan lazat. Perkampungan nelayan disini dipenuhi dengan banyak restoran makanan laut berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan. Sekiranya anda berasal dari bahagian barat dunia, kemungkinan anda tidak pernah menemui makanan laut seperti itu.

Hidangan seperti telur dadar tiram, udang belalang, dan daging ikan yu semuanya merupakan masakan tempatan yang popular. Sekiranya anda ingin mencuba makanan baru dan unik, pastikan anda mencubanya!

Tempat yang sangat disyorkan untuk makanan laut di Sekinchan adalah Loong Hua Restaurant. Walaupun saya belum pernah ke sana, saya telah mendengar banyak perkara mengenainya! Sekiranya tidak, Restoran Wan Lau secara peribadi disyorkan oleh rakan dari Malaysia!

 

6. Putar Masa Di Rumah Ah Ma (Rumah Nenek)

Ah Ma House adalah tarikan unik di Sekinchan. Menampilkan konglomerat barang-barang lama seperti kamera filem, Game Boy, TV bersaiz peti sejuk, dan barang-barang lain yang bukan dari zaman kita, melangkah masuk ke Rumah Ah Ma adalah seperti melangkah ke mesin masa.

Seandainya saya membawa ibu bapa saya ke sana, mereka pasti akan menikmati pameran yang menggamit memori ini. Bagi saya, saya hanya dapat mengenali beberapa item. Walaupun begitu, perasaan nostalgik melanda saya ketika saya berada di rumah tradisional Cina ini.

Selain barang-barang antik dan rumah bersejarah, Ah Ma House terkenal dengan biskut dan keropok buatan sendiri. Makanan ringan itu membawa kembali kenangan zaman kanak-kanak untuk saya. Jangan ragu-ragu untuk mencubanya apabila anda berpeluang!

Di seberang Rumah Ah Ma adalah tarikan lain yang disebut Kampung Atuk. Walaupun ditutup ketika kami berkunjung ke sana, tempat itu mempunyai gerai kosong yang menjual makanan ringan tradisional. Ia mesti menjadi tempat yang popular di Sekinchan pada hujung minggu atau cuti!

 

7. Lawati Kuala Selangor Untuk Fireflies dan Sky Mirror

Sekiranya anda meluangkan lebih dari satu hari di Sekinchan, disarankan untuk mengunjungi bandar berdekatan, Kuala Selangor. Kuala Selangor adalah sebuah bandar kecil di tepi laut yang serupa dengan Sekinchan, tetapi ia mempunyai dua tarikan utama di Malaysia: Fireflies dan Sky Mirror.

Kerana melihat kunang-kunang adalah aktiviti waktu malam, mungkin sukar untuk turut serta jika anda dalam perjalanan sehari ke Sekinchan. Namun sekiranya anda mampu meluangkan lebih dari 1 hari di Sekinchan, melihat kunang-kunang adalah suatu kewajiban. Banyak koloni kunang-kunang berkeliaran bebas di kawasan bakau Kuala Selangor. Dengan keadaan gelap gelita, kerlipan cahaya mereka seperti bintang di langit!

Sky Mirror adalah tempat lain yang patut dikunjungi berhampiran Sekinchan. Ia adalah tebing pasir yang cetek yang hanya muncul ketika air surut. Hasilnya? Tempat ajaib di mana tanah memantulkan langit dan segala yang ada di sekitarnya. Ia agak serupa dengan Salar de Uyuni (Salt Flats) di Bolivia.

Semua boat ke Sky Mirror berangkat pada awal pagi, jadi disyorkan untuk tinggal di Sekinchan di Kuala Selangor pada malam sebelumnya.

 

8. Layan Pemandangan Pantai Redang Yang Happening

Pertama sekali, jangan ingat pantai-pantai di Selat Melaka itu secantik pantai-pantai di Laut China Selatan. Walau bagaimanapun, Pantai Redang Sekinchan tetap menarik di hati penduduk setempat.

Sambil menghirup udara segar, anda juga boleh isi perut yang kelaparan dengan makanan yang boleh dibeli di gerai-gerai yang terletak di sekitar Pantai Redang.

Pantai Redang bukan pantai yang sesuai untuk main air dan berenang. Tapi tidak bermakna anda tidak boleh enjoy di sini. Agak crowded dengan pengunjung dan ramai juga kanak-kanak yang bermain layang-layang.

Seperkara lagi, Pantai Redang agak panas pada waktu siang hari. Kami sarankan anda datang petang-petang kerana cuaca agak redup.

 

Akhir kata

Itu sahaja sedikit sebanyak panduan kami mengenai perkara yang boleh dilakukan di Sekinchan, Malaysia. Mudah-mudahan, ini memberi anda idea tentang apa yang harus dilakukan dalam perjalanan ke Sekinchan anda.

Sebenarnya, ada banyak lagi tempat menarik di Selangor.  Selain Sekinchan dan Sungai Besar, ada banyak lagi lokasi menarik di negeri Selangor yang boleh diterokai seperti Serendah, Kuala Selangor dan Shah Alam.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment