Sistem Payroll di Malaysia (14 Online Software Terbaik)


Menguruskan pekerja adalah satu pekerjaan yang sangat mencabar. Apatah lagi ia berkaitan dengan gaji. Majikan yang pening kepada dengan kerja-kerja admin guna Excel perlu lihat sistem payroll di Malaysia ini yang bakal memudahkan urusan harian.

Izinkan kami berkongsi.

Sistem payroll di Malaysia

Tujuan asal kami senaraikan sistem atau software online untuk slip gaji ini adalah kerana ramai peniaga yang menajalan bisnes dengan tidak teratur.

Alangkah baiknya jika anda gunakan sistem payroll yang sebenarnya tidaklah mahal. Yang percuma pun ada. Jom kita tengok.

BrioHR

BrioHR ialah sebuah sistem moden yang diperlukan oleh pengurus HR untuk menjadi cekap dan melibatkan pekerja secara aktif pada hari ini dan masa hadapan.

Sistem ini mudah dan fleksibel untuk pengguna menyesuaikan diri dengan proses dan amalan HR mereka sendiri, hanya dengan beberapa klik.Banyak ulasan dalam talian berkongsi bahawa mereka adalah rakan kongsi dan pastinya lebih daripada hanya sebuah vendor. Ini menunjukkan bagaimana mereka telah berusaha dengan keras untuk menyelesaikan masalah HR pelanggan mereka.

Daripada ‘Pemerolehan Bakat’ kepada ‘Pentadbiran Sumber Manusia’ dan ‘Pengurusan Prestasi’, percayalah bahawa platform mereka yang bersepadu akan serta-merta menjadikan HR sebagai rakan kongsi strategik yang berkuasa.

Produk mereka boleh membantu merekodkan cuti dan masa rehat, fail digital pekerja, laporan dan analisis, tuntutan perbelanjaan dan lain-lain.

Apabila anda bekerja dengan mereka, anda boleh mengharapkan pengurus pelaksanaan yang berdedikasi untuk mengendalikan segala-galanya untuk anda dan menjawab semua soalan anda.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Penggunaan yang unik dan mudah
 • Mudah disesuaikan
 • Sokongan pengguna yang berkualiti
 • Modul yang luas
 • Mematuhi bank Malaysia dan peraturan berkanun
 • Aplikasi ‘mobile’ yang tersedia
 • Persekitaran yang selamat

[/su_list]
[/su_row]

 

HR2eazy

HR2eazy boleh mengurangkan beban kerja manual anda dan fokus kepada pertumbuhan syarikat anda, hanya dengan menggunakan sistem payroll mereka yang mudah dan selamat. Ia mudah untuk dinavigasi dan ia boleh membantu anda melakukan tugasan berkaitan gaji dan HR anda dalam beberapa klik sahaja.

Ia boleh digunakan untuk menyediakan berbilang senarai gaji dengan sebuah laporan komprehensif yang mengandungi masa pekerjaan yang lebih, cuti yang tidak dibayar, elaun dan potongan gaji. Terdapat juga laporan penyesuaian gaji untuk membantu anda menguruskan kewangan anda dan failkan cukai anda dengan betul.

Sistem payroll yang mudah ini juga dijamin mematuhi nasihat bank serta peraturan berkanun Malaysia. Ia juga menyediakan slip gaji dalam talian dan borang EA dan E untuk ketelusan.

Tambahan pula, perisian gaji yang terbaik di Malaysia ini dilengkapi dengan log masuk ‘mobile’ supaya pekerja anda boleh log masuk di tempat kerja mereka pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Sementara itu, majikan dapat melihat tempat log masuk tersebut berlaku melalui ‘Google Maps’.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Selamat dan mudah dinavigasi
 • Laporan yang komprehensif
 • Mematuhi nasihat bank dan peraturan berkanun
 • Log masuk ‘mobile’ untuk pekerja
 • Majikan boleh melihat tempat log masuk dilakukan

[/su_list]
[/su_row]

 

Sage

Susunkan proses pembayaran gaji anda dengan bantuan salah satu sistem perisian gaji yang terbaik di Malaysia daripada Sage. Dengan sistem senarai gaji mereka yang hebat, anda akan dapat mengurangkan beban pasukan HR anda sambil mengekalkan kepuasan pekerja dan memastikan data pekerja anda selamat.

Perisian penggajian yang tepat ini juga dikenali untuk membantu syarikat kecil hingga besar untuk mengelakkan penalti daripada fail cukai yang salah. Selain itu, ia mempunyai kemas kini perisian yang boleh dipercayai dan ia boleh memastikan pematuhan firma anda dengan undang-undang pekerjaan dan cukai terkini.

Perisian gaji yang terbaik di Malaysia ini sangat mudah kerana anda boleh membayar pekerja anda dari mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Bahagian yang terbaik ialah anda boleh mendapatkan ciri-ciri yang mengagumkan ini daripada Sage pada harga yang berpatutan.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Memastikan data pekerja anda tepat dan selamat
 • Kemas kini perisian yang boleh dipercayai
 • Mengemas kini anda tentang perundangan pekerjaan dan cukai baharu
 • Pembayaran gaji pekerja anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja
 • Mampu milik

[/su_list]
[/su_row]

 

PayrollPanda

PayrollPanda adalah salah satu sistem penggajian yang terbaik di Malaysia untuk kemudahan pengguna. Anda boleh menyediakan senarai gaji syarikat anda di mana-mana sahaja tanpa melakukan sebarang latihan.Sistem ini boleh melakukan hampir semua yang anda perlukan daripada perisian gaji dan banyak lagi.

Ia menjana senarai gaji, slip gaji dan borang serta ringkasan gaji dan laporan lain secara automatik.Selain itu, ia juga mengendalikan proses pembayaran pukal kepada pekerja dan pihak berkanun.

Walau bagaimanapun, mungkin ciri paling mudah bagi sistem payroll ini ialah pelayanan diri pekerja, di mana kakitangan boleh memohon cuti, menyemak peruntukan cuti mereka dan melihat slip gaji mereka sendiri.Ini juga disertakan dengan ciri pengurusan cuti di mana majikan boleh meluluskan cuti dengan klik butang. Anda boleh menguruskan senarai gaji anda dengan selamat, pada bila-bila masa dan di mana sahaja dengan perisian gaji ini yang terbaik di Malaysia.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Sistem mudah bagi pengguna
 • Tidak perlu sebarang latihan
 • Boleh memproses bayaran pukal kepada pekerja dan badan berkanun
 • Ciri pelayanan diri untuk pekerja
 • Pengurusan cuti yang cepat dan mudah
 • Uruskan gaji pada bila-bila masa dan di mana sahaja

[/su_list]
[/su_row]

 

BOSS Solutions

BOSS Solutions menyingkirkan keperluan untuk pengiraan manual sambil memastikan syarikat anda sentiasa mematuhi undang-undang berkanun Malaysia.

Perisian gaji yang terbaik di Malaysia ini boleh mengendalikan berbilang transaksi syarikat pada satu masa. Ia boleh mengira gaji pekerja anda setiap jam, hari dan bulan, dan kepunyaan pelbagai jenis mod pembayaran untuk pekerja anda tidak menjadi masalah.

Pengguna boleh menyesuaikan lagi pengiraan untuk elaun, masa pekerjaan lebih dan pengiraan syif dengan pembina formula yang tersedia. Anda juga boleh menentukan format slip gaji syarikat anda untuk menunjukkan maklumat penting. Selain itu, perisian ini boleh menjana laporan terperinci yang boleh digunakan oleh pekerja dengan mudah untuk pengurusan orang yang lebih baik.

Pekerja juga boleh log masuk dengan mudah menggunakan aplikasi kehadiran ‘mobile’.

Sebaliknya, ia membenarkan pemantauan sistem HR pada masa nyata bagi majikan.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Berbilang transaksi pada satu masa
 • Boleh mengira gaji setiap jam, hari, dan bulan
 • Pembina formula yang tersedia
 • Sesuaikan slip gaji syarikat
 • Aplikasi kehadiran ‘mobile’ untuk pekerja
 • Sistem HR pada masa nyata

[/su_list]
[/su_row]

 

Ramco

Ramco dianggap sebagai salah satu sistem penggajian yang terbaik di Malaysia dan bahagian lain dunia. Ia telah memenangi anugerah ‘Perisian Gaji Terbaik’ yang dipercayai oleh Fortune 500 dan syarikat multinasional di seluruh Asia, Australia, Timur Tengah, Afrika, United Kingdom dan banyak lagi.

Walaupun ia bersifat global, ia mematuhi peraturan berkanun tempatan. Pada masa yang sama, walaupun ia pantas digunakan dan mempunyai penggunaan yang mudah, ia berusaha untuk terus mendahului sistem penggajian yang lain.Pengguna boleh melihat maklumat tentang penggajian dan pekerjaan mereka di telefon bimbit, tablet atau desktop.

Mereka juga mempunyai pengecaman muka yang inovatif dan sistem berasaskan suara yang dikuasakan oleh ‘Google Assistant’ dan ‘Alexa’, di mana seseorang itu boleh menyemak senarai gaji mereka melalui suara tanpa perlu log masuk ke sistem tersebut.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Salah satu sistem penggajian yang terbaik
 • Dipercayai oleh Fortune 500 dan syarikat multinasional di seluruh dunia
 • Selaras dengan undang-undang berkanun tempatan
 • Pengalaman pengguna yang mudah
 • Boleh diakses melalui telefon bimbit, tablet atau desktop
 • Sistem pengguna berdasarkan pengecaman muka dan suara

[/su_list]
[/su_row]

 

Netiquette

Netiquette digunakan untuk perakaunan, inventori dan penyelesaian ‘cloud’ pematuhan GST yang direka untuk perniagaan kecil dan sederhana. Ini adalah salah satu sistem payroll di Malaysia yang berasaskan cloud sepenuhnya.

Sistem penggajian Netiquette di Malaysia adalah berdasarkan ‘cloud’, di mana pengguna boleh menyelaras dan mengurus perkara sumber manusia dalam perniagaan.Sistem gaji ini memenuhi semua pentadbiran sumber manusia dan sentiasa memastikan bahawa senarai gaji anda mudah untuk dilihat.

Pengguna boleh menguruskan e-cuti dan gaji mereka dengan pelbagai mod pembayaran.

Mereka juga boleh membuat penyerahan dalam talian yang akan mengurangkan kerja birokrasi.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Simpanan wang tunai
 • Boleh dipercayai
 • Meningkatkan produktiviti
 • Pelaporan yang mudah

[/su_list]
[/su_row]

 

People HCM

People HCM menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan sumber manusia yang inovatif dan direka bentuk untuk memberikan organisasi anda kelebihan daya saing.

Mereka adalah visi pasukan profesional dengan banyak pengalaman dalam mengubah modal insan menjadi kunci penting yang memacu kejayaan sesebuah organisasi.

Mereka berusaha untuk memanfaatkan kemahiran dan pemahaman mereka tentang amalan pengurusan HR kontemporari untuk menyediakan pelanggan mereka dengan penyelesaian dan perkhidmatan yang berkesan.

Secara kolektif, pasukan profesional di PeopleHCM mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam pembangunan perisian HR dan operasi, pelaksanaan projek serta sokongan meja bantuan.

Pengalaman mereka diperoleh daripada pekerjaan produktif dengan lebih daripada 700 syarikat ternama.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Lebih daripada 30 modul dalam platform (Pengurusan Bakat HR+ Operasi + Analisis Perniagaan)
 • Kumpulan rekod dengan klien Fortune 500 & syarikat multinasional
 • Penasihat audit gaji untuk memenuhi ketepatan dan pematuhan
 • Alat perniagaan pintar yang mudah & berkuasa
 • Papan pengurusan interaktif

[/su_list]
[/su_row]

 

Actpay Payroll Software

Applied Computer Technologies adalah sebuah syarikat perisian di mana kakitangannya telah berada dalam industri ini sejak tahun 1986. Ini adalah salah satu sistem payroll di Malaysia yang sudah lama bertapak dalam industri.

Reka bentuk Actpay adalah hasil pembangunan perisian gaji tersuai yang kompleks selama bertahun-tahun untuk pelbagai industri.

Actpay dibuat khusus untuk PKS Malaysia untuk memudahkan dan mempercepatkan pengiraan gaji bulanan, penyerahan dan proses pelaporan. Walaupun ia mudah untuk digunakan, perisian gaji Actpay mempunyai ciri-ciri yang komprehensif. Pelanggan mereka termasuk doktor, akauntan, kilang dan kolej.

Anda boleh mengendalikan sehingga 400 kakitangan gaji untuk harga yang sangat berpatutan.Sistem yang mudah dan reka bentuk intuitif Actpay akan membantu anda memulakan pengiraan gaji anda dengan segera. Sebab utama kesederhanaan ini ialah Skrin Bulanan Actpay. Semua pengiraan dan data boleh dilihat pada satu skrin. Ini menjadikannya lebih mudah untuk kemasukan dan pembetulan data.Actpay diluluskan oleh LHDN.

Anda akan dapatkan 100% pengiraan PCB yang betul setiap kali. Actpay termasuk ciri khas yang membolehkan anda mengesahkan pengiraan PCB menggunakan kalkulator PCB dalam talian LHDN.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Sistem payroll yang mampu dimiliki tanpa kos tersembunyi (serendah RM1 sehari)
 • Sokongan dalam talian yang percuma dan sangat baik. Balasan dalam beberapa saat. Tiada masa tunggu yang lama.
 • Mudah untuk digunakan. 70% pelanggan berjaya menggunakan Actpay tanpa sebarang latihan.
 • Perisian penggajian luar talian yang selamat. Tiada Internet yang diperlukan.
 • Semua data dan laporan boleh dieksport ke PDF dan Excel untuk proses selanjutnya

[/su_list]
[/su_row]

 

Talenox

Gunakan Talenox untuk mengurus profil kakitangan, senarai gaji dan cuti. Talenox direka bentuk untuk menjadi sangat mudah bagi pengguna sehingga profesional yang bukan HR boleh menggunakannya dengan segera. Ia juga sentiasa dikemas kini dengan Akta Pekerjaan terkini dan peraturan berkanun.

Anda boleh menjalankan senarai gaji anda dalam talian dan menjana rekod gaji bulanan tepat pada masanya dengan bantuan mereka. Pekerja anda boleh melihat slip gaji mereka dalam talian di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Papan pemuka pusat
 • Mudah bagi ‘newbie’
 • Pematuhan diutamakan
 • Sistem HR yang mudah digunakan

[/su_list]
[/su_row]

 

Swingvy

Swingvy ialah platform HR, gaji dan faedah serba lengkap moden untuk perniagaan kecil dan sederhana. Sistem payroll di Malaysia ini dapat menghubungkan semua maklumat HR dengan lancar – data pekerja, senarai gaji, tuntutan, cuti dan faedah.

Swingvy mengautomasikan kerja HR pentadbiran yang membolehkan PKS meningkatkan pengurusan kakitangan mereka dan kekal mematuhi peraturan berkanun tempatan.

Perisian HR yang disokong Samsung Swingvy diasaskan oleh tiga warga Korea Selatan Jin Choeh, Hyojun Lee, Jahun Koo dan seorang rakyat Malaysia, Tho Kit Hoong pada akhir 2016 dengan misi untuk mewujudkan tempat kerja di mana kerja memperkasakan orang ramai.

Diperakui dan diluluskan oleh LHDN, Swingvy dilengkapi dengan aplikasi mudah alih, yang bermaksud anda boleh mengakses dengan mudah apa sahaja yang perlu disemak dan diluluskan semasa dalam perjalanan!

Selain itu, Platform Operasi Orang-orang Swingvy semua-dalam-satu dipercayai oleh lebih 9,000 syarikat, dan mempunyai pejabat di Kuala Lumpur, Singapura, Taipei dan Seoul.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • LHDN meluluskan perisian gaji dengan integrasi bank tempatan
 • Tuntutan, pengurusan cuti dan alatan penggajian disepadukan ke dalam perisian HR
 • Menyokong penyepaduan Kalendar Google, Xero dll
 • Aplikasi ‘mobile’ masa & kehadiran dengan penjejak GPS
 • Penghijrahan onboarding percuma untuk kali pertama
 • Latihan boleh dituntut HRDF
 • Harga tanpa tersembunyi, bayar untuk apa yang anda gunakan sahaja

[/su_list]
[/su_row]

Lightman

Sistem payroll di Malaysia yang seterusnya ialah Lightman.

Lightman telah membantu organisasi dalam semua industri mencapai kejayaan yang luar biasa. Sama ada anda organisasi bersaiz sederhana atau perusahaan besar, mereka menawarkan pelbagai sistem untuk memberikan gambaran yang lebih mendalam tentang perniagaan anda.

Dengan bantuan mereka, anda boleh mengambil kawalan penuh ke atas menentukan item gaji dan gelagat berkanun mereka dalam pengiraan gaji, memanfaatkan pembina formula awal. Anda juga boleh menguruskan senarai gaji anda secara berpusat untuk berbilang syarikat.

Sistem pengurusan gaji mereka juga mempunyai pematuhan berkanun khusus negara untuk Asia Selatan dan rantau Asia Tenggara dengan kemas kini automatik selepas semakan dasar.

Negara yang disokong termasuk Singapura, Malaysia, Brunei, Thailand, Myanmar, Kemboja, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan dan Maldives.Akhir sekali, dengan bantuan mereka, anda boleh mengambil keputusan berdasarkan data dengan menganalisis data gaji lepas dengan memanfaatkan alatan pelaporan tersuai HCM.

Lightman Payroll pada masa ini menyokong keperluan berkanun Singapura, Malaysia, Thailand, Brunei, Myanmar, Kemboja, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan dan Maldives Payroll.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Pentadbiran gaji berbilang syarikat yang berpusat
 • Pembina Formula Gaji Pendahuluan
 • Pematuhan Berkanun Khusus Negara
 • GIRO dan eSubmissions
 • Analisis Data Pembayaran anda
 • Sokongan Teguh Untuk Wilayah Asia Tenggara

[/su_list]
[/su_row]

 

Frontier-Ehr

Frontier-Ehr telah berkhidmat kepada 100,000 pengguna dan 1000 organisasi di lebih 30 negara. Sebahagian daripada pelanggan ini ialah 7-Eleven, The Coffee Bean & Tea Leaf, Under Armour, Volkswagen, EPSON, Mitsubishi Electric dan banyak lagi.

Syarikat-syarikat ini boleh memberi anda lebih daripada cukup sebab mengapa anda boleh mempercayai Frontier-Ehr.Mereka adalah satu-satunya syarikat yang mempunyai penyelesaian yang memenangi anugerah dan mampu milik yang menyokong proses HR biasa, mengurus maklumat penting pekerja, serta membangun dan melibatkan pekerja anda.

Pertumbuhan operasi mereka tidak seperti syarikat lain kerana ia telah ditanggung sendiri, dibiayai secara organik, dan tanpa sebarang suntikan tunai luaran.Berbanding dengan syarikat peronda lain, mereka menawarkan 14 penyelesaian yang boleh membantu anda menjejak dan mengurus data pekerja anda.

Lima kategori di sini ialah Sistem HRMS, Pengurusan Bakat, Pengurusan Tenaga Kerja, Pengurusan Tinjauan dan Sistem Pengurusan Perjalanan.Dalam bercakap tentang Penggajian, syarikat mereka mencadangkan menggunakan Sistem Penyumberan Luar Gaji. Mereka percaya bahawa ini adalah strategi terbaik yang boleh membantu anda mencapai keuntungan operasi dan penjimatan kos kerana anda boleh mencipta nilai melalui fungsi sokongan mereka.

Orang ramai lebih suka menghubungi mereka apabila memerlukan perkhidmatan ini kerana mereka boleh meluangkan masa anda serta-merta untuk memberi anda panduan mengenai perkara ini.

Frontier-Ehr bukanlah syarikat biasa anda, pakar dalaman mereka yang berdedikasi akan memastikan pematuhan pada setiap peringkat dengan pemahaman mendalam mereka tentang kerumitan fungsi gaji, undang-undang buruh, undang-undang percukaian, permohonan cuti dan pelbagai enakmen.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Menyampaikan perkhidmatan penggajian yang berintegriti dan boleh dipercayai.
 • Frontier Outsourcing meliputi perkhidmatan penyumberan luar gaji serantau untuk Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Hong Kong, Filipina dan Vietnam untuk majikan besar dan kecil.
 • Berwaspada memantau dan mengekalkan standard keselamatan mereka

[/su_list]
[/su_row]

 

Tricor Orisoft

Tricor Orisoft adalah syarikat yang mengkhusus dalam perkhidmatan perisian Pengurusan Manusia seperti pengurusan gaji, aplikasi mudah alih HR, aplikasi geo-kehadiran antara lain.

Pada masa ini mereka mempunyai cawangan fizikal di Malaysia, Thailand dan Bangkok sementara mereka juga menyediakan sokongan dalam talian untuk pelanggan yang tinggal di Indonesia.Ditubuhkan pada tahun 1987, syarikat itu merupakan salah satu tokoh terkemuka di Asia untuk bidang pakar pengembangan perniagaan yang mempunyai pelanggan popular yang berjaya seperti Panasonic dan Zalora.

Syarikat berusaha untuk memupuk dan mengembangkan pelanggannya dengan menyediakan latihan terkini untuk memperkasakan setiap pekerja untuk mengubah perniagaan untuk berjaya.

Kami mengesyorkan syarikat ini kepada perniagaan yang mencari pengurusan dan perekrutan sumber manusia berkualiti bertaraf dunia kerana mereka disokong dengan penyelesaian berteraskan manusia yang inovatif kepada masalah sumber manusia.

Mereka juga menawarkan portfolio pelbagai perusahaan tempatan dan antarabangsa yang membuktikan pengalaman dan kepakaran mereka dalam bidang tersebut.Syarikat itu juga mempunyai pengalaman berkhidmat kepada perniagaan kecil dengan sekumpulan kecil pekerja kepada perusahaan besar yang mempunyai lebih 50,000 pekerja juga.

Pelanggan pasti akan diterima kerana mempunyai 2,800 kakitangan dan 47 pejabat di 21 pasaran yang menjadikan mereka sebuah syarikat pengurusan HR yang serba boleh.

[su_row]
Kelebihan
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#37ff6d”]

 • Kakitangan yang berpengalaman dan profesional
 • Pelbagai perkhidmatan dan pejabat
 • Penyelesaian yang komprehensif dan inovatif
 • Kekuatan kakitangan yang tinggi
 • Ketersediaan tinggi dalam pasaran

[/su_list]
[/su_row]

 

Akhir kata

Apabila anda menggunakan salah satu sistem penggajian terbaik di Malaysia ini, anda pasti akan dapat memberi lebih tumpuan kepada perkembangan syarikat anda dan membebaskan diri anda daripada kepayahan pengiraan dan pengurusan gaji.

Diharapkan agar perkongsian pelbagai jenis sistem payroll di Malaysia ini akan memudahkan urusan anda dalam menguruskan pekerja.

Bagi majikan yang bercadang mahu menjimatkan sewa pejabat, mungkin boleh cuba konsep co-working space pula.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment