Sistem PADU: Daftar, Kemaskini dan Semak Kelayakan Subsidi


Pangkalan Data Utama (PADU) merupakan sistem pangkalan data bersepadu pertama di Malaysia yang dibangunkan dalam tempoh tujuh bulan melalui kerjasama antara Kementerian Ekonomi, Jabatan Perangkaan (DOSM), dan Unit Perancangan dan Pengurusan Moden Pentadbiran Malaysia (MAMPU).

PADU akan digunakan oleh kerajaan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai pendapatan isi rumah nasional. Sistem ini akan membolehkan kerajaan mengagihkan subsidi dengan lebih berkesan dan membantu dalam membuat keputusan yang lebih tepat dalam pembuatan dasar. Data untuk pangkalan data pusat ini diperoleh dari lebih daripada 400 agensi kerajaan dan organisasi berkaitan. Walau bagaimanapun, pengumpulan data PADU tidak melibatkan sistem maklumat bank.

Siapa yang layak daftar sistem PADU?

Warganegara dan penduduk tetap Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas layak mendaftar di PADU. Tarikh akhir untuk menyemak, mengesahkan, dan mengemaskini maklumat dalam pangkalan data adalah sehingga 31 Mac 2024.

Pendaftaran di PADU tidak diwajibkan. Namun, jika maklumat sedia ada tidak dikemaskini, ia mungkin sudah lapuk dan boleh menjejaskan kelayakan untuk bantuan atau subsidi kerajaan pada masa hadapan.

Antara program subsidi yang dijangka menggunakan PADU adalah subsidi petrol RON95, yang dijangka akan diganti dengan program subsidi sasaran pada separuh kedua tahun 2024.

Proses pendaftaran PADU

Proses pendaftaran PADU agak mudah dan melibatkan dua bahagian yang bermula dengan maklumat peribadi asas.

Untuk bahagian pertama dalam pembukaan akaun PADU, sistem hanya memerlukan nama penuh, nombor MyKad, dan poskod. Maklumat ini haruslah sepadan dengan apa yang tertera pada MyKad. Nombor telefon bimbit juga diperlukan untuk menerima Kata Laluan Sekali Guna (OTP). Selepas pengesahan OTP, pengguna kemudian akan diminta untuk mencipta kata laluan untuk akaun PADU.

Bahagian kedua pendaftaran adalah pengesahan Elektronik Know Your Customer (eKYC). Proses ini dilakukan sepenuhnya melalui pelayar web dan melibatkan pengambilan gambar kedua-dua belah sisi MyKad serta selfie. Proses ini biasanya mengambil masa kurang dari 10 minit untuk diselesaikan.

Kemaskini PADU

Pengemaskinian maklumat PADU sangat penting untuk memastikan bahawa anda layak menerima manfaat seperti subsidi bersasar dan bantuan sosial yang diumumkan oleh kerajaan. Sila ke laman PADU login untuk log masuk dan kemaskini data terkini.

Bagi mereka yang tidak mempunyai akses internet, terdapat kaedah pendaftaran dan pengemaskinian secara manual yang boleh dilakukan di lokasi seperti pejabat daerah, Pusat Ekonomi Digital (PEDi), dan pusat internet desa.

Leave a Comment