Semak Cukai Tanah Guna IC


Katakanlah anda nak tahu tentang cukai tanah anda. Tetapi, anda tidak pasti sama ada kena semak cukai tanah guna IC ataupun tidak. Tidak mengapa, jangan risau! Anda boleh memastikannya melalui penulisan kali ini.

Jemput baca perkongsian kami.

Perlu ke semak cukai tanah guna IC?

Tidak perlu. Ini adalah kerana untuk semak cukai tanah, anda perlu menggunakan maklumat lain selain daripada IC anda iaitu seperti nombor hak milik atau nombor geran anda.

Cara check cukai tanah

Berikut kami sediakan langkah-langkah atau panduan untuk semak cukai tanah anda:

  1. Klik pada pautan semakan cukai tanah mengikut negeri anda:
  2. Halaman utama portal berkaitan untuk semak cukai tanah negeri anda akan keluar.
  3. Sila cari dan klik pada menu berkaitan cukai tanah seperti Semakan dan Bayaran Cukai Tanah atau menu lain yang berkaitan berdasarkan portal negeri masing-masing.
  4. Seterusnya, untuk mendapatkan akses penuh ke dalam perkhidmatan portal tersebut. Anda perlu log masuk terlebih dulu bagi yang sudah mendaftar akaun.
  5. Bagi anda yang tidak mempunyai akaun, sila lakukan pendaftaran dulu dan setelah selesai pendaftaran. Teruskan kepada proses log masuk ke akaun anda.
  6. Setelah berjaya log masuk ke akaun masing-masing, anda boleh meneruskan semakan atau pembayaran cukai tanah anda sehingga selesai.
  7. Namun, bagi sesetengah portal semakan cukai tanah yang tidak memerlukan pendaftaran atau log masuk ke akaun untuk menggunakan perkhidmatan. Anda akan diminta untuk memasukkan nombor hak milik, nombor geran atau apa-apa sahaja butiran berkenaan tanah anda di ruangan yang disediakan.
  8. Kemudian, ikuti arahan seterusnya yang tertera pada portal tersebut bagi meneruskan dan melengkapkan proses semak cukai tanah anda sehingga siap.
  9. Tamat.

Perlu bantuan lanjut tentang semak cukai tanah?

Sekiranya anda menghadapi sebarang kesulitan, masalah atau perlukan bantuan lanjut berkenaan cukai tanah anda dan sebagainya. Anda boleh menghubungi talian khidmat pelanggan pejabat tanah mengikut negeri yang ada disediakan di portal semakan cukai tanah masing-masing.

Di samping itu, anda juga boleh terus menghadirkan diri di mana-mana pejabat tanah berhampiran anda bagi mendapatkan lebih banyak info dan maklum balas.

Akhir kata

Sekian sahaja perkongsian kami mengenai semak cukai tanah guna IC ini. Diharapkan ianya dapat bantu anda melakukannya melalui alternatif lain walaupun tanpa ada kad pengenalan. Yang penting maklumat tentang geran atau tanah anda jangan pula sekali-kali hilangkan. Penting itu!

Untuk anda yang nak bayar cukai LHDN dengan mudah, anda perlu daftar LHDN individu dulu sebelum dapat buat pembayaran secara online. Tidak perlu lagi ke cawangan.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment