mybayar.rmp.gov.my (Login My Bayar Saman PDRM Online)


Kalau anda ada banyak saman tertunggak, jangan tunggu lama-laman. Laman web PDRM terbaru di mybayar.rmp.gov.my ada beri diskaun sebanyak 50%

Cara bayar saman di mybayar.rmp.gov.my

1. Login My Bayar Saman di mybayar.rmp.gov.my

  1. Layari laman web rasmi MyBayar di https://mybayar.rmp.gov.my
  2. Jangan tersalah taip URL mybayar.rmp.com.my
  3. Laman web kerajaan, semuanya berakhir dengan .gov.my, bukan .com.my
  4. Anda kini berada di laman utama My Bayar Saman
  5. Masukkan ID Pengguna iaitu Nombor Kad Pengenalan anda
  6. Masukkan Kata Laluan
  7. Tekan butang LOG MASUK
  8. Sekiranya tidak ada apa-apa masalah, anda akan berjaya masuk ke dalam sistem MyBayar Saman

Jika anda masih lagi belum berdaftar, sila ikuti panduan seterusnya seperti di bawah.

2. Cara register MyBayar untuk bayar saman

  1. Layari laman web rasmi MyBayar di https://mybayar.rmp.gov.my
  2. Jika menggunakan Desktop, lihat di bahagian atas sebelah kanan
  3. Tukar bahasa dari English ke Bahasa Malaysia untuk memudahkan lagi proses untuk mendaftar
  4. Tekan butang DAFTAR
  5. Anda juga boleh terus klik pautan ini untuk mendaftar: https://mybayar.rmp.gov.my/registration
  6. Isikan maklumat yang dikehendaki seperti berikut:
    • Nama Penuh
    • Nombor Kad Pengenalan
    • Alamat Penuh
    • Poskod
    • Negeri
    • Email
    • Nombor Telefon Bimbit
  7. Tekan butang SETERUSNYA
  8. Masukkan nombor OTP yang dihantar melalui SMS ke nombor telefon yang anda daftarkan sebentar tadi
  9. Masukkan Kata Laluan yang dipilih
  10. Sahkan Kata Laluan
  11. Semak email untuk confirm pendaftaran berjaya

 

3. Cara buat semakan saman dan bayar di My Bayar

  1. Pastikan anda sudah mendaftar dan berjaya login
  2. Lihat paparan berapa Saman Belum Jelas
  3. Lihat Jumlah Kompaun dalam nilai Ringgit Malaysia
  4. Pilih saman yang anda ingin buat pembayaran
  5. Jika tidak mahu bayar semua, pilih mana yang penting dahulu
  6. Akan tertera jumlah saman di bahagian bawah skrin
  7. Teruskan dengan buat pembayaran secara:
    • Perbankan Atas Talian (FPX)
      • Maybank2u
      • CIMB Clicks
      • RHB Bank
      • Public Bank PBe
      • Hong Leong HLB Connect
      • AffinOnlie
      • AGRONet
      • AmOnline
      • i-Muamalat
      • i-Rakyat
      • myBSN
      • HSBC Online Banking
      • KFH Online
      • OCBC Online Banking
      • SC Online Banking
      • UOB Internet Banking
    • Perbankan Atas Talian (FPX – Bisnes)
    • Kad Kredit
  8. Tekan butang Bayar Sekarang
  9. Teruskan sehingga selesai
  10. Selepas siap semuanya, anda boleh download resit
  11. Anda juga akan menerima resit pembayaran melalui email

 

Akhir kata

Hutang tetap hutang dan ia wajib dibayar. Jadi, jika anda masih lagi ada tunggakan, jangan tunggu lama-lama.

Diharapkan agar perkongsian mengenai cara bayar saman PDRM online di portal baru mybayar.rmp.gov.my ini akan memudahkan lagi urusan pembayaran anda. Semudah untuk memohon jawatan kosong PDRM melalui epengambilanpdrm.rmp.gov.my

Untuk peniaga pula, kalau tak nak bayar saman kerana tak sediakan My Sejahtera, sila baca cara register MySejahtera untuk company. Dan kalau ada urusan di Jabatan Imigresen Malaysia, boleh buat temujanji online di sto.imi.gov.my terlebih dahulu.

 

79 thoughts on “mybayar.rmp.gov.my (Login My Bayar Saman PDRM Online)”

  1. saya sudah daftar tapi salah tulis bahagian email , tertulis email yang lama yang sudah tak di gunakan lagi macam mana nak edit balik

  2. Satu satunya sistem yg memperbodohkan rakyat
    //// he server is temporary unable to service your request due to maintenance upgrade. Please try again later. ///

    Negaraku serba boleh, Diskaun yg diberikan seperti tidak ikhlas langsung

  3. Tak dapat nak login ke Mybayar saman, kenapa? Sebelum ini saya sudah register dan bayar tapi sekarang message prompt tak boleh login. Kalau sistem tak dapat berfungsi dengan baik kenapa nak advertise utk buat bayaran online??

  4. Saya dah bayar guna bank rakyat tetapi resit kata bayar guna maybank. Duit di bank rakyat dah di debitkan tetapi di mybayar saman tidak dikemaskini @ masih ada rekod tidak bayar

  5. Saya dah bayar guna bank rakyat tetapi resit keluar bayar guna maybank. Duit di bank rakyat dah di debitkan tetapi di mybayar saman tidak dikemaskini @ masih ada rekod tidak bayar

  6. Knapa system ni? asyik maintenance aje. Jangan la buang masa org mengadap benda ni dari pagi smlm sampai skg. Nampak sgt tak ikhlas. Bagi org stress…..banyak benda lain org nak buat

  7. Hello still showing “in process” ke? Saya pun dah pergi make payment tapi transaction kata failed. So saya still waiting macam mana buat…

  8. bukan masalah silap ni.. kebanyakkan org kena macam ni mmg kena pegi tempat pembayaran terus. kita yg ade email satu je dalam dunia ni boleh dia cakap tak valid email tu, ic dah register pulak.

  9. I sudah register tapi saya Silap taip ic number..I tak check ic number terus Tekan confirm..sudah silap..macam mana tukar ic number..sekarang I check sistem dia tunjuk ic nombor dah exit..tapi I tak boleh check..macam mana ini??

  10. Today is 22/12/2021, I’ve email PDRM, i’ve called them but still unable to rectify the problem. When you go to mybayar portal, click on the summon you wish to pay, then go to payment, click credit card, no icon for visa or mastercard, tried to click pay, rejected. A simple problem which has not been fixed for 2 weeks.

  11. Hi i forget email and password can you do something because I try also can’t i sand email also they not reply

  12. HAHAHAHA! AND THE PROBLEM ABOVE STILL NOT SLOVED UNTIL TODAY MAY 2022! TAHNIAH ! HAHAHAHA ANDA MMG HEBAT!
    //// he server is temporary unable to service your request due to maintenance upgrade. Please try again later. ///

Leave a Comment