mybayar.rmp.gov.my (Login My Bayar Saman PDRM Online)

Kalau anda ada banyak saman tertunggak, jangan tunggu lama-laman. Laman web PDRM terbaru di mybayar.rmp.gov.my ada beri diskaun sebanyak 50%

Cara bayar saman di mybayar.rmp.gov.my

1. Login My Bayar Saman di mybayar.rmp.gov.my

  1. Layari laman web rasmi MyBayar di https://mybayar.rmp.gov.my
  2. Jangan tersalah taip URL mybayar.rmp.com.my
  3. Laman web kerajaan, semuanya berakhir dengan .gov.my, bukan .com.my
  4. Anda kini berada di laman utama My Bayar Saman
  5. Masukkan ID Pengguna iaitu Nombor Kad Pengenalan anda
  6. Masukkan Kata Laluan
  7. Tekan butang LOG MASUK
  8. Sekiranya tidak ada apa-apa masalah, anda akan berjaya masuk ke dalam sistem MyBayar Saman

Jika anda masih lagi belum berdaftar, sila ikuti panduan seterusnya seperti di bawah.

2. Cara register MyBayar untuk bayar saman

  1. Layari laman web rasmi MyBayar di https://mybayar.rmp.gov.my
  2. Jika menggunakan Desktop, lihat di bahagian atas sebelah kanan
  3. Tukar bahasa dari English ke Bahasa Malaysia untuk memudahkan lagi proses untuk mendaftar
  4. Tekan butang DAFTAR
  5. Anda juga boleh terus klik pautan ini untuk mendaftar: https://mybayar.rmp.gov.my/registration
  6. Isikan maklumat yang dikehendaki seperti berikut:
    • Nama Penuh
    • Nombor Kad Pengenalan
    • Alamat Penuh
    • Poskod
    • Negeri
    • Email
    • Nombor Telefon Bimbit
  7. Tekan butang SETERUSNYA
  8. Masukkan nombor OTP yang dihantar melalui SMS ke nombor telefon yang anda daftarkan sebentar tadi
  9. Masukkan Kata Laluan yang dipilih
  10. Sahkan Kata Laluan
  11. Semak email untuk confirm pendaftaran berjaya

 

3. Cara buat semakan saman dan bayar di My Bayar

  1. Pastikan anda sudah mendaftar dan berjaya login
  2. Lihat paparan berapa Saman Belum Jelas
  3. Lihat Jumlah Kompaun dalam nilai Ringgit Malaysia
  4. Pilih saman yang anda ingin buat pembayaran
  5. Jika tidak mahu bayar semua, pilih mana yang penting dahulu
  6. Akan tertera jumlah saman di bahagian bawah skrin
  7. Teruskan dengan buat pembayaran secara:
    • Perbankan Atas Talian (FPX)
      • Maybank2u
      • CIMB Clicks
      • RHB Bank
      • Public Bank PBe
      • Hong Leong HLB Connect
      • AffinOnlie
      • AGRONet
      • AmOnline
      • i-Muamalat
      • i-Rakyat
      • myBSN
      • HSBC Online Banking
      • KFH Online
      • OCBC Online Banking
      • SC Online Banking
      • UOB Internet Banking
    • Perbankan Atas Talian (FPX – Bisnes)
    • Kad Kredit
  8. Tekan butang Bayar Sekarang
  9. Teruskan sehingga selesai
  10. Selepas siap semuanya, anda boleh download resit
  11. Anda juga akan menerima resit pembayaran melalui email

 


Akhir kata

Hutang tetap hutang dan ia wajib dibayar. Jadi, jika anda masih lagi ada tunggakan, jangan tunggu lama-lama.

Diharapkan agar perkongsian mengenai cara bayar saman PDRM online di portal baru mybayar.rmp.gov.my ini akan memudahkan lagi urusan pembayaran anda. Semudah untuk memohon jawatan kosong PDRM melalui epengambilanpdrm.rmp.gov.my

Untuk peniaga pula, kalau tak nak bayar saman kerana tak sediakan My Sejahtera, sila baca cara register MySejahtera untuk company. Dan kalau ada urusan di Jabatan Imigresen Malaysia, boleh buat temujanji online di sto.imi.gov.my terlebih dahulu.

 



Lagi Laman Web ↓

32 thoughts on “mybayar.rmp.gov.my (Login My Bayar Saman PDRM Online)”

  1. Kepada sesiapa yang berkenaan,

    Terdapat satu saman bukan kereta saya tetapi saya sudah bayar.

    No.Rujukan : C0864G002714
    Tarikh : 10/4/18
    Compound ; RM 50.00

    Sila siasat dan balas.

    Terima kasih

    Reply
    • minta tolong bagi sesiapa yang tahu macam mana nak reset balik password yang silap dengan email pun silap

      Reply
  2. Kenapa pembayaran tidak boleh diteruskan… Akan keluar error pasal networking… Camne nk bayau ni… Xbole buat bayaran on9 le…

    Reply
  3. password lupa, sudah minta reset send email, tapi, masuk dalam email, tiada password untuk reset di hantaR, email tiada sampai?

    Reply
  4. Assalammualaikum dan selamat sejahtera.kenapa apabila nak bukak web ni dia tulis iD n password salah??nak register baru pulak dia kata no ic dah ada dalam data simpanan.saya baru bayar saman semalam..mohon beri bantuan.

    Reply
  5. Alhamdulillah terima kasih web boleh dibuka semula untuk rujukan.selepas di diberi pertukaran pin..

    Reply
  6. Alhamdulillah terima kasih.web boleh di buka semula selepas di beri pertukaran pin baru..dapat semula untuk rujukan.

    Reply
  7. Macam mana buat bayaran untuk saman bukan owner register? nak register untuk orang yang kena saman tapi tidak dapat di show sudah daftar tapi memang belum daftar. Sekarang perlu macam mana?

    Reply
  8. Mahu bayar saman di portal my bayar saman tetapi tidak dapat bayar saman. .nama;MUHAMMAD BUSHRY BIN MESRAH

    Reply
  9. Kenapa susah sangat nk log in.puas buat dah.hurmmm nk satle byr saman pun susah.xbole renew roadtax lahhh weyyyy

    Reply
  10. For the incharge person
    there are a summon is under foreigner how to pay if system for foreigner to pay is close??? Reply asap
    No rujukan:F2555G000500

    Reply
  11. Saya tidak pernah mendaftar sebelum ini, tetapi mengapa dia mengatakan bahawa saya sudah mendaftar ketika mahu mendaftar?

    Reply
  12. why i try to register on line acc but till this stage only ,can’t continue
    USER REGISTRATION

    User Info

    OTP Verification
    3
    Account Password
    4
    Registration Status
    3
    Mobile Phone Number Verification
    Your mobile phone number has been verified. Please enter password to complete the registration.
    Password
    •••••••••••
    Password Confirmation
    •••••••••••

    I agree to the Terms & Condition
    REGISTER

    Reply
  13. kalau no ic already exist macamana kita nak tengok ye

    lagi satu no motor BFR 3095 tahun 2006 saya dah tak pakai motor ni…..saya dah jual

    Reply
  14. Pemberitahuan/Permintaan Butir-butir Pemandu Sek. 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987
    F0334G001013 Kod Daerah 2200 bertarikh 09/07/2021 – Abai Isyarat Lalulintas

    Dengan segala hormatnya, saya merujuk kepada Pemberitahuan/Permitaan tersebut di atas.

    2. Tempat Kesalahan didakwa dilakukan di Jalan Tun Sambathan (sebenarnya Sambanthan) pada 09 Julai 2021 pukul 12.47 tengahari.

    3. Perkecualian bayaran parkir di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur mula dari 2 Julai 2021 hingga 31 Ogos 2021 pun telah diumumkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Jadi, tiada keabaian syarat lalulintas dilakukan!

    Harap makumbalas.

    Reply
  15. sistem jenis apa ni… nak log in pun susah.. asyik tidak berjaya je. bila nak register kata no id dah ada… bila klik lupa pwd dikatkan tiada rekod… aduhhhhh

    Reply
  16. macam mna ya ? kes sy nk log in..pasword xigt..bila masuk email..password bru hntr ke eamail..tp email sy tu dh lama dan xboleh bkk..skrg sy xbole nk login

    Reply

Leave a Comment