Pendaftaran eBelia Rahmah


Pendaftaran Program eBelia Rahmah Bermula 26 Jun 2023

Belia berumur 18 hingga 20 tahun atau pelajar sepenuh masa yang menuntut di institut pengajian tinggi (IPT) boleh mula mendaftar untuk menerima kredit RM200 bagi program eBelia Rahmah mulai Isnin, 26 Jun ini pukul 8 pagi, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Tempoh Pendaftaran dan Tuntutan eBeliaRahmah

MoF dalam kenyataan hari ini berkata tempoh pendaftaran dan tuntutan eBeliaRahmah adalah mulai 26 Jun hingga 22 Ogos 2023.

Cara Mendaftar Melalui e-Dompet

MoF berkata golongan belia yang layak boleh mendaftar melalui salah satu daripada tiga penyedia perkhidmatan e-dompet iaitu Boost, Setel dan Touch ‘n Go eWallet.

Penggunaan Kredit eBeliaRahmah

Kredit eBelia Rahmah serta manfaat padanan daripada penyedia perkhidmatan e-dompet terlibat boleh dibelanjakan secara ‘offline’ hingga 31 Ogos 2023

Syarat Kelayakan Program eBelia Rahmah

MoF berkata program berkenaan adalah terbuka kepada golongan belia warganegara Malaysia yang mencapai umur 18 hingga 20 tahun pada 2023 iaitu mereka yang lahir pada 2003 hingga 2005 atau berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa di IPT dalam negara.

Insentif Tambahan daripada Penyedia e-Dompet

MoF berkata selain bantuan RM200 dalam bentuk kredit e-tunai daripada kerajaan, penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat turut memberikan insentif tambahan dalam bentuk baucar, pulangan tunai atau diskaun mata ganjaran sepanjang tempoh program berkenaan.

Transaksi yang Dibenarkan Menggunakan Kredit eBeliaRahmah

Kredit RM200 ini juga boleh dimanfaatkan di peruncit atau peniaga yang menerima pembayaran melalui kod QR DuitNow dengan menggunakan salah satu e-dompet yang terlibat dalam program ini.

Namun tertakluk kepada transaksi yang dibenarkan.

Inisiatif Belanjawan 2023 Malaysia Madani

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Belanjawan 2023 Malaysia Madani di Dewan Rakyat pada 24 Feb lepas menyatakan bahawa kerajaan akan memberikan kredit e-tunai berjumlah RM200 kepada dua juta belia berusia 18 hingga 20 tahun, melibatkan peruntukan RM400 juta.

Tujuan Program eBelia Rahmah

Program eBelia Rahmah ini dilancarkan sebagai sebahagian daripada inisiatif Belanjawan 2023 Malaysia Madani bagi membantu golongan belia menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk menggalakkan penggunaan teknologi digital dan e-dompet dalam transaksi harian, sejajar dengan usaha kerajaan untuk mengubah Malaysia menjadi sebuah negara digital.

Dengan adanya program eBelia Rahmah, diharapkan golongan belia dapat memanfaatkan kredit yang diberikan untuk keperluan mereka seperti belanja makanan, barangan keperluan, atau bayaran yuran pengajian.

Ini juga akan memberi peluang kepada peniaga dan peruncit tempatan yang menerima pembayaran melalui kod QR DuitNow untuk meraih manfaat daripada peningkatan permintaan oleh golongan belia.

Keseluruhan inisiatif ini dijangka akan memberi kesan positif kepada ekonomi negara dan kesejahteraan rakyat, khususnya golongan belia.

Leave a Comment