8 Cara Jimat Duit (Dengan Mengurangkan Perbelanjaan Harian)


Ada orang cuba simpan duit, tapi tak pernah bertambah. Kenapa? Mungkin kerana masih lagi berbelanja barang dapur atau makan ikut nafsu. Jadi, izikan kami kongsikan beberapa cara jimat duit yang praktikal.

Samada anda masih lagi seorang pelajar universiti (dengan duit PTPTN) atau golongan bekerja (dengan duit gaji sendiri), boleh cuba cara untuk menjimatkan duit ini. Silap-silap, boleh guna untuk kahwin.

Cara jimat duit

Kurangkan stok makanan

Cipta senarai sebelum anda membeli barangan runcit. Jika boleh, cuba tinggalkan anak-anak di rumah.     

Ingin menjimatkan wang dan masa? Cuba pengambilan atau penghantaran barang runcit dalam talian . Ia membantu  menyingkirkan godaan tatkala anda terhidu bau biskut cip coklat di depan kedai. Dengan kata lain, anda terpaksa berpegang pada senarai anda dan mengelakkan godaan tersebut.  

 

Batalkan langganan dan keahlian automatik

Mungkin anda melanggan pelbagai langganan seperti Netflix, Spotify, ExpressVPN dan keahlian gim. Kini waktunya untuk membatalkan langganan yang tidak selalu anda. Dan pastikan yang anda mematikan pembaharuan automatik semasa anda membuat pembelian.

Dan bagi langganan yang ingin anda langgani, cuba kongsikan keahlian dengan keluarga atau rakan. Banyak perkhidmatan penstriman, seperti Netflix dan Hulu, membolehkan anda menonton rancangan kegemaran anda dari dua atau lebih skrin. Dengan cara itu, semua orang menang — dan berjimat!

 

Potong Astro

Bukan lagi rahsia yang harga rangkaian kabel Astro meningkat secara menggila. Ini memang salah satu cara jimat duit yang terbaik. Apatah lagi cerita pun asyik ulang-ulang.

Rata-rata harga bulanan untuk TV kabel adalah sekitar RM 100+sebulan !  Berita baiknya: Hari ini Kabel bukanlah satu-satunya cara untuk menonton rancangan kegemaran anda .

Potong langganan dan cari cara berjimat dengan alternatif kabel seperti aplikasi rangkaian dan perkhidmatan penstriman. Namun pastikan anda mendaftar bagi perkhidmatan penstriman yang betul-betul anda gunakan.

 

Jimatkan wang secara automatik

Tahukah anda yang anda dapat menjimatkan wang tanpa memikirkannya? Yup —anda boleh menetapkan bank simpanan langsung anda agar memindahkan 10% setiap gaji ke akaun simpanan anda secara automatik. Boom!

 

Cara jimat duit dengan kurangkan bil TNB

Adakah anda tahu yang anda dapat menjimatkan wang dari bil elektrik anda hanya dengan melakukan beberapa perubahan ke rumah anda? Mulakan dengan beberapa perkara mudah seperti mandi lebih singkat ,memperbaiki paip yang bocor dan memasang lampu LED.

Kalau ada aircond, tak perlu guna sepanjang hari. Yang bagus ialah gunakan pada waktu malam sahaja, tatkala cuaca panas.

Walaupun peralatan baru yang cekap tenaga merupakan kaedah terbaik untuk menjimatkan wang dari bil elektrik anda , ianya mahal! Namun jika anda membuat bayaran mengikut potongan bulanan, anda dapat berjimat dan membayar wang tunai untuk naik taraf tersebut dari masa ke masa.

 

Pek makan tengah hari (dan makan di rumah)

Tahukah anda yang anda dapat membeli barangan runcit bernilai seminggu menyamai harga dua makan malam. Cuba sediakan makanan anda di rumah dan perhatikan simpanan anda dari bulan ke bulan.

 

Cara jimat duit dengan menurunkan bil telefon bimbit

Cara jimat duit yang seterusnya ialah dengan jangan terlalu banyak guna telefon.

Jika bil telefon bimbit bulanan anda setanding dengan anggaran runcit bulanan anda, sudah tiba masanya untuk mencari jalan untuk mengurangkannya. Lakukan penjimatan dengan menyingkirkan tambahan seperti pelan data yang mahal, serta langganan yang tidak berguna.

Dan usah takut untuk tawar-menawar dengan atau menukar sepenuhnya penyedia perkhidmatan anda! Mungkin memerlukan sedikit ketekunan dan penyelidikan, namun penjimatannya sangat berbaloi.

Yang paling bagus, beralihlah kepada pelan prepaid sahaja. Pasti tak akan terlebih guna.

 

Cuba bekukan perbelanjaan

Usah beli barang yang tidak penting selama seminggu – bahkan sebulan! Anggaplah ia sebagai cabaran kepuasan .

Bekukan perbelanjaan anda dengan menyiapkan makanan dengan makanan yang sudah anda miliki, elakkan kedai di mana anda cenderung untuk membeli (Kedai RM2 atau Mr. DIY), dan katakan tidak kepada barangan yang bukan keperluan asas.

 

DIY. . . semuanya!

Sebelum anda mengeluarkan wang tunai bagi lampu atau bangku mewah, fikirkan untuk melakukannya sendiri! Inilah baru betul-betul cara jimat duit.

Lakukan carian di Google atau YouTube , ini mungkin akan menjimatkan banyak wang bagi projek rumah terbaru anda . Tambahan lagi, anda tidak perlu membayar seseorang untuk melakukan sesuatu yang kemungkinan besar boleh anda lakukan sendiri. Contohnya, kalau aircond tak sejuk, cubalah servis sendiri dahulu. Pasti ada kekotoran yang perlu dibersihkan.

Namun jika anda adalah tipikal yang tidak dapat memukul kepala paku, anda mungkin ingin meminta tolong dari rakan jiran untuk mendapatkan bantuan supaya anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk dinding yang baru.!

Oh, dan jika anda perlu melakukan kerja-kerja DIY (atau sebarang jenis kerja), pinjam apa yang anda perlukan dari rakan atau jiran berbanding  keluar dan membelinya.  

 

Akhir kata

Tidak susah untuk jimat duit jika boleh kawal perbelanjaan dan nafsu. Yang penting ada keinginan.

Diharapkan agar perkongsian cara jimat duit ini akan memudahkan lagi urusan menyimpan anda.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment