7 Tempat Menarik di Putrajaya (Destinasi Percutian Keluarga)


Terdapat banyak perkara yang boleh anda  lakukan di Putrajaya dimana masih ramai pelancong sama ada dari luar negara mahupun tempatan belum sempat diteroka sepenuhnya lagi. Jadi kami di sini ingin mengubahnya. Ikuti senarai tempat menarik di Putrajaya seperti di bawah.

Sedikit mengenai Putrajaya

Walaupun ibu negara Malaysia adalah Kuala Lumpur, pusat pentadbiran persekutuan terletak di Putrajaya. Ini adalah Wilayah Persekutuan Malaysia yang ketiga, selain dari Kuala Lumpur dan Labuan. Boleh rujuk tempat menarik di Kuala Lumpur dan tempat menarik di Labuan juga.

Apa-apa pun, walaupun Putrajaya tidak terkenal sebagai destinasi pelancongan, ia mempunyai banyak tawaran yag menarik dan semestinya memukau.

Skrol kebawah untuk lihat senarai yang kami sediakan untuk anda temui bangunan, monumen, tarikan dan perkara-perkara menarik yang boleh dilakukan di Putrajaya.

Tempat menarik di Putrajaya

1. Masjid Putra

Masjid Putra adalah masjid utama Wilayah Persekutuan Putrajaya. Dibuka untuk umum pada tahun 1999, Masjid Putra terletak di kawasan yang strategik di Putrajaya, berhampiran pejabat Perdana Menteri sekarang, Dataran Putra dan Tasik Putrajaya.

Walaupun tidak berkilau seperti Masjid Kristal di Kuala Terengganu, seni bina Masjid Putra menarik perhatian, dan lengkap dengan menara, kubah dan corak dalaman. Masjid ini dibina menggunakan granit berwarna merah jambu seakan-akan warna bunga mawar. Minaretnya pula dipengaruhi oleh reka bentuk Masjid Sheikh Omar Iraq. Minaret di masjid ini adalah antara yang tertinggi di Malaysia.

Terdapat tiga kawasan utama di seluruh kompleks Masjid Putra. Mereka adalah ruang serbaguna untuk pelbagai acara dan kemudahan pembelajaran, ruang solat, dan Sahn (kawasan halaman). Masjid ini dapat memuatkan hingga 15,000 jemaah dalam satu-satu masa.

Alamat: Persiaran Persekutuan, Presint 1, 62502 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waktu Lawatan: Waktu bukan solat sahaja (untuk pelawat bukan Islam)

 

2. Seri Perdana

Seri Perdana dibuka secara rasmi pada tahun 1999. Pengunjung boleh melawat kediaman rasmi ini dengan membuat tempahan lawatan lebih awal. Seni bina kompleks ini hampir sama dengan Perdana Putra. Terdapat tiga dewan berbeza di kompleks ini, iaitu Dewan Jamuan, Dewan VIP, dan Dewan Mesyuarat. Sudah tentu, anda juga mesti mengunjungi bahagian rumah yang lain. Ini termasuk Taman Utara, rumah utama Perdana Menteri, Taman Selatan, Pejabat Pentadbiran dan Rumah Kuarters.

Alamat: Persiaran Seri Perdana, Presint 10, 62250 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waktu Lawatan: Rujuk laman web untuk maklumat lanjut

 

3. Perdana Putra

Lawatan ke bandar pentadbiran ini tidak lengkap tanpa lawatan ke kompleks Perdana Putra. Dibina pada tahun 1997, kompleks ini terletak di bukit utama Putrajaya. Sebilangan agensi dan bangunan kerajaan ditempatkan di kompleks ini.

Reka bentuk bangunan kebanyakannya diilhamkan oleh gabungan seni bina Eropah, Melayu dan Islam, jadi ini juga merupakan tempat yang menarik untuk bergambar. Bangunan berwarna seperti tanah liat dengan kubah hijau adalah antara keunikan Perdana Putra. Di kompleks ini, anda akan melihat pelbagai dewan serta pejabat Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri.

Alamat: Bangunan Perdana Putra, Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Presint 1, 62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waktu Lawatan: Rujuk laman web untuk maklumat lanjut

 

4. Pertunjukan Hutan Hujan Fantasi

Fantasy Rainforest adalah persembahan teater budaya yang memukau di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Persembahan Fantasy Rainforest sangat sesuai untuk semua peringkat umur dan tidak kira sama ada anda orang tempatan, pelancong atau kanak-kanak. Ini adalah perjalanan hutan hujan yang ajaib dengan pemain bertaraf dunia.

Anda akan melihat suku-suku tempatan berinteraksi dengan persekitarannya serta pelbagai flora dan fauna di hutan hujan negara. Anda juga akan dapat menyaksikan tarian, drama dan juga pertunjukan akrobatik yang dipertonton secara langsung. Sila ambil maklum bahawa tiket perlu dibeli lebih awal.

Alamat: Putrajaya International Convention Centre | Dataran Gemilang, Precinct 5, Putrajaya 60520, Malaysia

Waktu Persembahan: Rujuk laman web untuk maklumat lanjut

Harga: Refer to website for details

Tempoh Persembahan: Dalam 2 jam

 

5. Putra Square

Ketahui lebih lanjut mengenai bendera setiap negeri di Malaysia dengan mengunjungi Putra Square, yang merupakan salah satu mercu tanda utama negara dan juga simbol perpaduan. Anda boleh mengunjungi Putra Square yang terletak di seberang kompleks pejabat Perdana Menteri.

Kotak tersebut dibahagikan kepada 11 segmen dalam corak bintang berbucu 11. Bintang berbucu 11 ini mewakili negeri-negeri di Tanah Melayu ketika negara memperoleh kemerdekaan. Dataran ini tidak hanya luas tetapi digunakan untuk pelbagai tujuan. Antaranya ialah festival peringkat kebangsaan dan juga tempat perhimpunan untuk penjawat awam.

Alamat: Presint 1, 62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waktu Lawatan: Monday-Sunday (6am-10pm)

Tempoh Lawatan: Dalam 1 jam

 

6. Istana Kehakiman

Seterusnya, kita ke Istana Kehakiman yang terkenal di Putrajaya. Kompleks megah ini bukan hanya dari luarannya, ia juga menakjubkan di bahagian dalam. Ia menempatkan pelbagai mahkamah dan jabatan kehakiman negara. Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan juga terletak di kompleks ini. Secara keseluruhan, terdapat tujuh tingkat di seluruh kompleks.

Istana Kehakiman sangat popular di kalangan jurugambar pelancongan, penduduk tempatan dan pelancong dari berbagai pelosok dunia. Kubahnya dapat dilihat dari jauh dan mempunyai seni bina yang unik. Ia juga mirip dengan Taj Mahal di Agra, India. Di depan Istana Kehakiman, terdapat halaman besar yang biasanya merupakan tempat utama untuk berbagai acara tingkat nasional setiap tahun.

Alamat: Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia Aras 3, Presint 3 Istana Kehakiman, Federal Territory of Putrajaya, Wilayah Persekutuan, 62506 Putrajaya

Waktu Lawatan: Rujuk laman web untuk maklumat lanjut

 

7. Taman Persahabatan Malaysia-China

Salah satu tarikan terbaru di Putrajaya ialah Taman Persahabatan Malaysia-China. Ia terletak di taman yang diberi nama Anjung Floria. Tujuan taman ini adalah untuk memperingati hubungan erat antara Malaysia dan China dalam perdagangan dan pelancongan. Luangkan masa anda untuk menghargai pemandangan, tanaman dan bunga unik ketika berkunjung ke Friendship Garden ini, yang dirancang berdasarkan Taman Lignan, juga disebut taman Kantonis, adalah gaya reka bentuk taman yang berasal dari Lingnan – wilayah Gwongdung dan Gwongsai di wilayah selatan China. Ia juga merupakan tempat yang baik untuk mempelajari lebih lanjut mengenai landskap China dan Feng Shui.

Alamat: Lebuh Sentosa, Presint 4, 62250 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waktu Lawatan: Isnin-Ahad (6.30am-7pm)

 

Akhir kata

Pada persinggahan anda yang seterusnya ke Kuala Lumpur, datanglah ke Putrajaya!

Anda akan terkesima dengan pelbagai jambatan unik berinspirasikan moden dan tradisional yang sememangnya menakjubkan, monumen yang mengagumkan, serta pelbagai perkara yang boleh anda lakukan, lihat dan terokai di sini.

Semoga perkongsian tempat menarik di Putrajaya ini akan memudahkan lagi urusan anda perancangan anda.

Leave a Comment