9 Tempat Menarik di Labuan (Destinasi & Lokasi Percutian Keluarga)


Labuan sememangnya terkenal dengan industri minyak dan gasnya. Tetapi tahukah anda bahawa ia kaya dengan sejarah dan mengandungi beberapa pulau terindah di Malaysia? Ada banyak tempat menarik di Labuan yang anda perlu tahu.

Dengan bantuan penduduk tempatan, ada beberapa maklumat berkenaan tempat menarik di sana yang mungkin tidak diketahui oleh orang dari Kuala Lumpur.

Inilah beberapa aktiviti yang mesti dicuba di Labuan.

Tempat menarik di Labuan

1. Nikmati makanan laut segar di Restoran Mr Crab Seafood and Steamboat

Nikmati makanan 8 hidangan kami. Mr Crab Seafood and Steamboat Restaurant hanya dibuka selama beberapa bulan tetapi sudah menjadi topik perbincangan hangat antara penduduk tempatan(semestinya kerana makanan enak mereka). Restoran ini dibina di atas para di tepi sungai, yang juga merupakan rumah bagi beberapa ekor buaya. Jangan khuatir, makhluk ini tidak merbahaya kerana mereka tidak mengganggu manusia.

Para tukang masak telah menyediakan untuk kami beberapa jenis makanan laut segar yang sedia ditawarkan Labuan.

Hidangan ini dikenali sebagai Double Dragon Of The Sea.

Kami pasti akan mengesyorkan Wet Butter Salted Egg Crab, Udang Harimau Kam Heong, Ikan Kerapu Goreng Sos Tiga Rasa dan Sup Labu Ketam.

Pergilah dalam kumpulan yang lebih besar dan anda berpeluang untuk mencuba lebih banyak hidangan makanan laut, kerana beberapa terdapat dalam saiz hidangan yang cukup besar.

 

2. Berjalan melalui Kampung Patau-Patau

Orang-orang Melayu Brunei tinggal di rumah-rumah di tepi air, dan kediaman mereka dicat dengan warna-warna cerah dan gembira.

Kampung Patau-Patau adalah sebuah perkampungan air di Labuan, rumah orang-orang Brunei-Melayu. Rumah-rumah ini dibina di atas para dan dihiasi dengan warna-warna cerah.

Anda akan mendapati penduduk tempatan menghabiskan masa dengan bermain di air dan menyanyikan lagu di dermaga. Terdapat juga program homestay yang tersedia, bagi mereka yang ingin mengalami sedikit gaya hidup mereka.

 

3. Snorkel di Pulau Rusukan Besar

Pulau Rusukan Besar mempunyai salah satu perairan yang paling jernih yang dapat kita lihat di Malaysia.

Di sini, anda dapat snorkeling ketika air surut dan mengagumi sejumlah besar karang di bawahnya. LIhat kumpulan ikan berwarna-warni berenang-renang di kejauhan dan jelajahi dunia baru di bawah laut.

Selain snorkeling, anda juga boleh berkayak, barbeku dan bahkan tinggal di asrama pantai mereka untuk satu atau dua malam.

 

4. Menikmati pemandangan matahari terbenam di Pulau Papan

Matahari terbenam yang menakjubkan di Pulau Papan.

Pulau Papan terkenal dengan pesta pantai hujung minggu dan pemandangan matahari terbenam yang indah. Sukan air ekstrim juga ditawarkan di sini untuk pencari keseronokan.

Jangan lupa bahawa Labuan bebas cukai!

Terdapat juga gerai makanan di sekitar pantai yang terawat dengan baik di mana anda boleh menikmati beberapa minuman dan snek di tepi pantai yang murah. Psst, jika anda belum tahu, Labuan adalah pulau bebas cukai jadi teruskan dan belanjakan keinginan anda.

Sekiranya anda berminat untuk trekking, anda juga boleh mendapatkan orang tempatan untuk membawa anda mengelilingi pulau di mana anda akan melihat gua, batu dan bahkan beberapa haiwan liar.

 

5. Makan “brunch” di Mortar Café.

Tema unik kafe ini menggunakan kayu sebagai hiasan mereka.

Tempat ini adalah kafe gabungan milik pemaju Tiara Labuan Hotel dan direka oleh anak lelakinya. Anda tidak akan berjumpa banyak kafe hipster yang pelik serta unik di Labuan, jadi ini pasti menarik untuk pulau seperti Labuan.

Nampak sedap, rasanya lebih sedap.

Mereka menyajikan pelbagai hidangan tempatan yang lazat dengan beberapa hidangan barat dalam menu. Ini adalah tempat yang bagus untuk bersantai sambil membaca buku sambil menikmati malam yang tenang untuk diri sendiri.

 

6. Lawati Chimney Museum.

Ingin tahu jika Santa Claus pernah betul-betul memasuki rumah anda melalui cerobong asap anda?

Cerobong dibina pada tahun 80-an namun tujuannya dibina masih menjadi misteri, bahkan hingga kini. Menara setinggi 106 kaki ini dibina dengan batu bata merah yang diimport dari England dan gaya senibina yang serupa dengan bangunan Inggeris juga.

Cerobong itu dikelilingi oleh bekas kereta api lama dan di sebelahnya, arang batu dilombong di bawah tanah. Penduduk tempatan berpendapat bahawa cerobong itu dibina untuk tujuan perlombongan arang batu.

Tetapi setelah tidak menemukan jejak asap di dalam dinding cerobong, tetap menjadi misteri hingga hari ini.

 

7. Undur masa dan kunjungi Surrender Point Memorial.

Dikatakan bahawa ini adalah tempat yang tepat di mana Jepun menyerah kepada Australia setelah dua bom nuklear itu melanda tanah Jepun, menandakan berakhirnya Perang Dunia II.

Kisah-kisah yang lebih gelap membisikkan bahawa tentera Jepun juga melakukan Harakiri (iaitu ritual bunuh diri dengan kejam) 4 hari setelah mereka menyerah di sini juga.

 

8. Berjalan dengan berhati-hati di Peace Park.

Seni bina yang unik di taman.

Peace Park ini direka dalam bentuk separuh bulatan untuk melambangkan Land Of The Rising Sun.

Dikatakan bahawa orang Jepun memutuskan untuk membangun Peace Park kerana penduduk tempatan telah “melihat” roh tentera Jepun yang tidak tenang berkeliaran pada waktu malam.

Satu-satunya tanda peringatan yang tinggal.

Tentera Jepun yang menyerah tidak mendapat pengkebumian secara terhormat setelah kematian mereka, jadi orang Jepun memutuskan untuk membina Peace Park atau dipanggil Taman Damai ini sebagai tempat di mana roh yang sesat dapat mencari tempat persemadian selamanya.

 

9. Berenang di laut dan temui bangkai kapal lama

Labuan juga terkenal bagi mereka yang berminat untuk menyelam jauh ke dalam laut dan menemui beberapa bangkai kapal yang unik.

Terdapat empat kawasan untuk kepulauan Labuan dengan masing-masing mempunyai sifat menarik tersendiri. Dua daripadanya dikenal pasti berasal dari Perang Dunia II sementara dua lagi berasal dari tahun 1980-an.

Anda tidak perlu menjadi penyelam profesional untuk mencubanya kerana terdapat kawasan yang sesuai untuk penyelam pemula juga.

Namun, perhatikan, beberapa penyelam percaya bangkai kapal itu dihantui oleh roh-roh yang sesat dan tidak tenang ketika para tahanan di dalam kapal cuba melarikan diri.

Hanya satu cara untuk mengetahui kebenarannya iaitu dengan menyelam dan melihat sendiri!

 

Akhir kata

Selain tempat menarik di Kuala Lumpur, Labuan juga merupakan salah satu Wilayah Persekutuan yang mempunyai banyak tempat menarik.

Terlau banyak aktiviti menyeronokkan di sini, tetapi jarang sekali dipertontonkan kepada umum. Mungkin kerana Labuan lebih terkenal sebagai bandar industri minyak dan gas, dan bukannya destinasi pelancongan.

Semoga perkongsian tempat menarik di Labuan ini akan memudahkan lagi urusan anda untuk merancang percutian di sini.

Leave a Comment