7 Tempat Menarik di Kuala Lumpur (Untuk Kanak Kanak & Keluarga)


Tak sah kalau tak jalan-jalan kalau dah sampai KL. Jadi, izinkan kami kongsi beberapa tempat menarik di Kuala Lumpur. Sesuai untuk kanak-kanak dan seisi keluarga.

Sedikit mengenai Kuala Lumpur

Ibu kota Malaysia yang megah, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit, kubah & menara gaya Islam, jalan-jalan yang meriah adalah beberapa tempat pelancongan di Kuala Lumpur yang menjadi tarikan menarik bagi anda. Bandar ini terbahagi kepada beberapa daerah dan pusat utamanya disebut Segitiga Emas yang merangkumi Bukit Bintang, Chinatown dan KLCC.

Selain, bandar ini juga mempunyai tempat semula jadi yang dapat dilihat di Kuala Lumpur seperti Taman Burung KL tertutup terbesar di dunia atau kanopi pokok beringin yang rimbun di kawasan yang berlainan. Dengan beberapa gerai makanan terbaik di sekitar Kuala Lumpur, anda boleh menjamu selera masakan pelbagai budaya di kawasan seperti Kopitiam tradisional (kedai kopi) yang menyajikan makanan yang baru dimasak untuk anda.

Tempat menarik di Kuala Lumpur

1. Menara Berkembar PETRONAS

Tarikan pelancongan paling popular di Kuala Lumpur, Menara Berkembar Petronas adalah struktur berkembar tertinggi di dunia. Dengan 88 tingkat yang mengagumkan. Selain itu, bangunan ini dihubungkan oleh jambatan 2 tingkat atau Skybridge, dimana ia menghubungkan menara yang menjadi ibu pejabat syarikat PETRONAS dan pelbagai pejabat lain. Beberapa tarikan lain termasuk Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan Suria KLCC.

Menara ini mempunyai seni bina yang menjadikan senibina Islam sebagai ilham dan kawasan di sekitarnya mempunyai Taman KLCC yang dijaga dengan begitu baik. Anda boleh menikmati semua tarikan ini dan banyak lagi, dengan menjelajahi kawasan sekitar

Waktu lawatan: Selasa hingga Ahad 9 pagi – 9 malam (DITUTUP antara jam 1.00 – 2.30 pada hari Jumaat)

Lokasi: Berhampiran perhentian Monorel Hotel Concorde, di antara Jalan Ampang dan Jalan Raja Chulan

 

2. Batu Caves

Tangga sepanjang 272 langkah membawa anda ke kuil tua yang berabad usianya ini yang mungkin merupakan salah satu tempat pelancongan paling popular di Kuala Lumpur. Terdapat tiga gua besar dan banyak yang lebih kecil di sini, dengan berhala dan patung didirikan di dalamnya.

Antaranya, Gua Katedral, paling sering dikunjungi, dengan siling lengkung setinggi 100m dan beberapa kuil Hindu di dalamnya. Antara gua lain adalah Gua Galeri Seni dan Gua Museum, dengan patung-patung serta lukisan kuno yang mengagumkan.

Waktu lawatan: 6 pagi – 9 malam

Lokasi: Batu Caves, Kuil Sri Subramaniam, Kuala Lumpur, Malaysia

 

3. Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur

Perjalanan anda ke Kuala Lumpur tidak lengkap tanpa mengunjungi destinasi cantik ini. Taman Botani Perdana sangat terkenal dengan Taman Anggrek yang tersergam indah di kawasan seluas 10,000 meter persegi dan menempatkan 800 jenis anggrek, air pancut buatan manusia, taman batu dan laluan pejalan kaki bertema “rustic”.

Taman Bunga Raya juga sering dikunjungi, bunga kebangsaan Malaysia dapat tumbuh dengan banyaknya di sini. Waktu terbaik untuk mengunjungi tarikan ini adalah pada hujung minggu ketika kawasan ini ramai dengan pelancong. Anda dapat melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti, yang menjadikan suasana lebih meriah dan menyeronokkan. Anda juga boleh menikmati makanan ringan di kafe-kafe di sini.

Lokasi: Jalan Kebun Bunga, Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Waktu Lawatan: 7 malam – 8 malam

Bayaran masuk: Dewasa: RM 15

Kanak-kanak: RM 10

 

4. Taman Burung

Terletak di Taman Tasik yang tenang, Taman Burung adalah rumah bagi 3000 burung tempatan dan asing, tersebar di kawasan seluas 21 ekar yang subur. Yang istimewa di taman ini adalah bagaimana kebanyakan burung dibiarkan terbang bebas di habitat semula jadi mereka dan tidak dikurung. Jadi pelancong juga dapat merasakan suasana hutan semula jadi ketika mereka menyusuri jalan sempit dengan burung-burung berkibar di tengah-tengahnya dan ia semestinya menjadi salah satu tempat-tempat popular untuk dilawati di Kuala Lumpur.

Tamang Burung dikreditkan sebagai lokasi “free-flight, walk-in aviary” terbesar di dunia, yang menjadikannya “highlight” di antara tempat-tempat untuk dikunjungi di KL.

Lokasi: KL Bird Park, 920, Jalan Cenderawasih, Perdana Botanical Gardens, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu lawatan: Setiap hari 9 pagi hingga 6 petang

Bayaran masuk: Dewasa: RM 63

Kanak-kanak: RM 42

 

5. Tugu Negara

Patung gangsa setinggi 15 meter ini adalah penghormatan kepada mereka yang terkorban ketika bertempur dalam Perang Dunia pertama. Struktur indah yang menggambarkan tujuh tentera, melambangkan hati berani yang gugur. Setiap daripada tujuh tentera menggambarkan kekuatan, pengorbanan, penderitaan, keberanian, kepemimpinan, kewaspadaan dan perpaduan.

Di sekitar Monumen Nasional terdapat air pancut dan bunga teratai teratai, dan di sebelahnya adalah Taman Arca ASEAN, yang menempatkan karya seni abstrak yang terbuat dari kayu, marmar dan buluh oleh penggiat seni dari negara-negara ASEAN yang berdekatan.

Lokasi: Jalan Tamingsari

Alamat: Jalan Parlimen, Kuala Lumpur 50480 Malaysia

Waktu lawatan: 7 pagi – 6 petang

 

6. Zoo Negara Malaysia

Zoo Negara adalah taman akuarium dan zoologi terkenal di Kuala Lumpur yang dikhaskan untuk memulihara, melatih, dan menyelidik tentang pelbagai spesies tumbuhan dan haiwan. Ia meliputi sekitar 105 ekar dan memiliki lebih daripada 476 spesies burung, reptilia, mamalia, dan amfibia.

Hutan yang berusia tiga puluh juta tahun ini adalah rumah bagi pelbagai jenis flora dan fauna yang eksotik, menjadikannya salah satu tempat pelancongan terbaik di Kuala Lumpur. Anda juga dapat menikmati aktiviti trekking, menaiki bot, memancing, dan melihat hidupan liar di sini.

Lokasi: Antara Pahang, Kelantan dan Terengganu.

Masa: 9 pagi – 5:30 petang

Bayaran masuk:

– RM 1

– RM 10 untuk mendapatkan lesen memancing.

 

7. Pusat Sains Negara

Antara tempat pendidikan yang mesti dilawati di Kuala Lumpur adalah Pusat Sains Negara yang sangat menyeronokkan bagi kanak-kanak yang menggemari sains. Pameran ini merangkumi pelbagai teori saintifik dan ia adalah salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Kuala Lumpur.

Sebaik sahaja anda masuk anda akan disambut oleh akuarium air tawar dan kemudian anda akan terus ke pameran. Pastikan anda menanti pertunjukan sains, yang terus dipancarkan menuju ke kubah utama.

Lokasi: Pesiaran Bukit Kiara, Bukit Kiara, Kuala Lumpur

Waktu Lawatan: 9 pagi – 5 petang (ditutup pada hari Jumaat)

Bayaran masuk: Dewasa: RM 6

Kanak-kanak (6-12): RM 3

 

Akhir kata

Bandar Kuala Lumpur pastinya ada sesuatu untuk anda tak kiralah anda penggemar makanan, fashion atau seseorang yang meminati alam semula jadi, Kuala Lumpur pasti ada sesuatu untuk anda.

Jemput juga baca penulisan kami dalam Bahasa Inggeris berkenaan aktiviti percuma iaitu free things to do in KL.

2 thoughts on “7 Tempat Menarik di Kuala Lumpur (Untuk Kanak Kanak & Keluarga)”

Leave a Comment