Tempat Menarik di Pahang Untuk Bercuti


Dari hutan hujan purba hingga ke tapak warisan yang menggamit hati, mari kita lihat perkara-perkara menakjubkan yang boleh dilakukan di negeri ini. Izinkan kami berkongsi tempat menarik di Pahang.

Baiklah, mari kita hentikan tumpuan dari hotspot arus perdana ini untuk sementara waktu. Sebagai gantinya, kami akan memberi info mengenai negeri terbesar di Semenanjung Malaysia, iaitu Pahang. Dengan luas daratan yang meliputi hampir 36,000 kilometer persegi, Pahang adalah permata pelancongan yang “underrated” dan dipenuhi dengan hutan hujan yang rimbun, pantai yang bersih dan pegunungan yang menjulang tinggi. Berikut adalah senarai beberapa perkara yang perlu dilakukan di Pahang untuk menikmati pengalaman terbaik dari destinasi pelancongan ini.

1. Natural Batik House

Di Natural Batik House, anda boleh mengikuti kursus pendek seni batik tradisional Malaysia. Di sini, anda dapat menunjukkan kreativiti dalaman anda dengan mencipta karya batik anda sendiri dari mula.

Ketahui cara menggabungkan warna asas dan mengubahnya menjadi reka bentuk elegan yang boleh anda banggakan untuk ditunjukkan kepada keluarga dan rakan anda di rumah.

2. Gua Charas

Gua Charas adalah tempat keagamaan bagi penganut Buddha dan Hindu di kawasan ini. Terletak di dalam gua batu kapur yang berusia hampir 400 juta tahun ini adalah sebuah kuil Buddha dan sebuah kuil Hindu, dengan simbol kedua-dua agama menghiasi dinding granit gua ini.

Anda juga boleh melihat Patung Buddha Berbaring di dalam gua. Namun, pengalaman paling berharga di destinasi ini ialah pemandangan kawasan sekitar yang dapat anda nikmati ketika anda berjalan ke puncak gunung.

3. Sungai Lembing

Perkara yang paling menarik apabila anda meneroka lombong bijih timah bawah tanah Sungai Lembing ini adalah dengan memasuki lombong itu sendiri. Anda akan dapat menaiki kereta api sementara yang diinspirasikan oleh minecart antik yang akan membawa anda ke dalam lombong.

Lombong itu sendiri merupakan bahagian penting dalam sejarah Pahang sebagai tempat perlombongan bijih timah pada masa lalu. Walaupun operasi perlombongan di sini sudah lama terhenti, gua-gua itu masih boleh untuk dijelajahi oleh pengunjung. Mereka bahkan mempunyai beberapa patung yang menggambarkan kehidupan pelombong timah pada waktu itu, walaupun saya harus mengatakan bahawa mereka kelihatan sedikit menyeramkan.

4. Bentong Walk

Jalan-jalan di Bentong adalah pusat estetika budaya dan merupakan inisiatif tempatan yang dikenali sebagai Bentong Walk, jalan-jalan bersejarahnya telah berubah menjadi tarikan utama pelancong. Berlangsung setiap hari Sabtu, Bentong Walk bertujuan untuk memperlihatkan budaya Kota Bentong serta semua keindahannya.

Anda juga pasti akan kagum dengan beberapa mural yang unik dan mencuba beberapa makanan jalanan terbaik. Anda juga boleh membeli beberapa cenderamata yang tidak dapat dilupakan untuk dibawa pulang. Apabila malam tiba, tempat ini bertukar menjadi pasar malam yang sibuk! Ini benar-benar salah satu kaedah terbaik untuk meneroka kawasan Bentong.

Tidak jauh dari sini, boleh singgah ke Janda Baik juga.

5. Lurah Bilut

Lurah Bilut adalah bandar perladangan tertua di seluruh Malaysia, tetapi kami tidak hanya berada di sini untuk mempelajari sejarah. Walaupun ia hanya merupakan kawasan kecil di daerah Bentong yang lebih besar, terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan, seperti Taman Ekstrem Bilut.

Di sini, anda dapat mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti menarik. Tarikan utama adalah perjalanan ATV (all-terrain vehicle) melalui ladang kelapa sawit tebal dan pemandangan berbukit. Anda juga boleh terlibat dalam pertempuran paintball bersama rakan-rakan dan keluarga!

6. Cameron Highlands

Cameron Highlands telah lama menjadi salah satu destinasi utama rakyat Malaysia untuk percutian dalam negara. Terletak di tanah tinggi yang sejuk, ini adalah tempat yang paling digemari untuk melarikan diri dari panas terik yang selalu kita lalui di kawasan tanah rendah. Seakan berada dalam kawasan  berpenghawa dingin semula jadi, Cameron Highlands mempunyai banyak tarikan menarik yang sesuai untuk seisi keluarga.

Beberapa tempat yang mesti dikunjungi di sini termasuk ladang strawberi, ladang teh, Taman Lavender Cameron yang besar dan indah, Bandar Brinchang, dan Muzium Terowong Nostalgia.

Boleh rujuk tempat menarik di Cameron Highlands jika bercadang datang ke sini.

Andai kata tak ada idea nak buat apa waktu malam, boleh rujuk tempat menarik waktu malam di Cameron Highlands.

7. Genting Highlands

Setelah menjalani beberapa pengubahsuaian dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Genting Highlands kini lebih menarik daripada tahun sebelumnya! Penggemar makanan pasti akan teruja dengan pilihan tempat makan baru yang menarik di Sky Avenue sementara kawasan membeli-belah yang baru dibina menyediakan banyak peluang membeli-belah pada harga yang lebih murah. Bolehkah anda bayangkan bagaimana keadaannya apabila taman tema 20th Century Fox akhirnya dibuka nanti?

Walaupun terdapat perubahan baru, tarikan lama masih lagi ada. Pertunjukan berkala di Arena of Stars terus menggembirakan dan menghiburkan penonton sementara taman tema dalaman tetap menjadi kegemaran klasik. Dan bagi mereka yang ingin mencuba nasib anda, kasino sentiasa dibuka untuk untuk anda nikmati.

Boleh rujuk tempat menarik di Genting Highlands.

8. Colmar Tropicale

Untuk percutian yang kurang sesak ke pusat peranginan tanah tinggi, cubalah Colmar Tropicale di Bukit Tinggi. Ia adalah kampung bertema Perancis yang boleh dijadikan sebagai latar belakang untuk gambar Instagram anda. Di samping itu, anda boleh mencuba masakan Perancis asli semasa anda berjalan-jalan di sepanjang jalan berbatu di sini.

Di sekitar bahagian utama resort, anda juga akan dapat menemui sebuah Zen Village Jepun. Itu pun, sekiranya anda ingin bertafakur dan mencari ketenangan batin dan sebagainya. Secara keseluruhan, Colmar Tropicale adalah alternatif yang bagus jika anda sudah bosan dengan tempat seperti Cameron atau Genting Highlands.

Akhir kata

Banyak yang perlu dilakukan di negeri terbesar di Semenanjung Malaysia ini!  Dan di sini ada segalanya untuk anda. Senarai lengkap tempat yang boleh dikunjungi di negeri Pahang!

Ada antara aktiviti atau lokasi ini mengejutkan anda atau menimbulkan minat anda? Baiklah, puaskan rasa ingin tahu anda dengan merancang lawatan anda ke Pahang sekarang! Percayalah, anda tidak akan menyesal!

Diharapkan agar perkongsian tempat menarik di Pahang ini akan memudahkan anda merancang perjalanan.

3 thoughts on “Tempat Menarik di Pahang Untuk Bercuti”

Leave a Comment