21 Tempat Menarik di Genting Highlands (45 Minit Dari Kuala Lumpur)


Genting Highlands terletak hanya 45 minit dari ibu kota Kuala Lumpur, Malaysia dan merupakan antara tempat percutian yang paling terkenal di negara ini. Genting Highlands terkenal sebagai salah satu daripada stesen bukit Malaysia, sama seperti Cameron Highlands. Salah satu daripada sebab mengapa tempat ini menjadi tumpuan orang ramai adalah untuk menikmati udaranya yang sejuk. Selain itu, orang ramai turut mengunjungi tempat ini untuk menikmati taman tema dalaman dan luarannya. Jadi, izinkan kami berkongsi tempat menarik di Genting Highlands ini, iaitu salah satu tempat menarik di Pahang.

Tempat menarik di Genting Highlands

1. Taman Tema Luar Kanak-kanak

Taman Tema Luar di Genting Highlands adalah salah satu sumber tarikan utama dan merangkumi gelongsor air yang menakjubkan serta pelbagai tunggangan..

Terdapat pelbagai bahagian berbeza di sini yang sangat sesuai untuk seisi keluarga kerana orang dewasa dapat menikmati tunggangan “roller coaster” yang mendebarkan tetapi terdapat juga beberapa permainan taman tema yang sesuai bagi kanak-kanak yang lebih muda.

Sekiranya anda berani, anda boleh mencuba tunggangan taman tema seperti Space Shot dan Flying Coaster.

 

2. Kuil Gua Chin Swee

Kuil Gua Chin Swee adalah sebahagian daripada tanah seluas 28 ekar di Genting Highlands.

Kuil ini didirikan untuk komuniti penganut agama Tao di sekitar ini dan didedikasikan untuk Guru Pendeta Chin Swee yang merupakan pemimpin agama terkenal di Genting Highlands.

Dikhabarkan bahawa beliau dapat mengusir roh-roh dan juga dapat memanggil hujan ke kawasan itu sekiranya para petani memerlukan bantuan dengan tanaman kering mereka.

Sekiranya anda mengunjungi kuil ini, pastikan anda melawat patung hitam Chin Swee yang menghiasi pintu masuk depan kuil tersebut.

 

3. Penang Food Village

Pulau Pinang terkenal kerana mempunyai antara makanan yang paling enak di seluruh Malaysia dan sekarang anda boleh mencubanya sendiri di Genting Highlands.

Sesetengah makanan di Genting Highlands boleh dinaik taraf mengikut harga yang sesuai, oleh itu, sekiranya anda mencari tawaran murah maka Penang Food Village adalah pilihan yang sangat baik.

Antara hidangan yang terkenal termasuk Lor Mee yang merupakan mi yang dicampur dalam kuah hitam khas serta Kway Teow goreng yang merupakan mi rata yang dicampur telur dan makanan laut.

Tapi, sebelum makan, kami sarankan anda semak status halal dulu.

 

4. Haunted Adventure

Sekiranya anda ingin merasa sedikit ketakutan di Genting Highlands, apa kata anda mengunjungi Haunted Adventure? Tarikan yang terletak di First World Plaza ini terdiri daripada lawatan yang akan membawa anda melalui bilik-bilik gelap dengan sejumlah penghuni yang menakutkan.

Tarikan ini bukan untuk mereka yang berhati lemah, tetapi untuk sesiapa sahaja yang dahagakan pengembaraan.

 

5. Pergunungan Genting Highlands

Genting Highlands mempunyai antara pemandangan yang tercantik di Malaysia dan tidak ada cara yang lebih baik untuk memeriksanya selain daripada mendakinya.

Genting Highlands terkenal dengan kasino dan tempat peranginannya, tetapi apabila anda keluar ke kawasan luar bandar, pemandangannya akan berubah sepenuhnya.

Oleh kerana ini adalah stesen bukit yang terkenal, udara lebih sejuk pada ketinggian ini dan anda juga boleh melihat kawasan pergunungan dan juga kawasan hutan hujan yang tidak terganggu.

 

6. Ladang Riadah Strawberi Genting

Ladang Riadah Strawberi Genting adalah terkenal sebagai ladang strawberi terbesar di Malaysia dan merupakan yang pertama ditubuhkan di Genting Highlands.

Ini adalah antara aktiviti terbaik di kawasan ini dan anda boleh menghabiskan waktu petang yang lapang dengan memetik buah strawberi sambil menikmati pemandangan.

Anda juga boleh mengikuti lawatan ke ladang strawberi yang luas dan juga mengunjungi kebun bunga di tapak tersebut.

Terdapat juga kafe strawberi di mana anda boleh mencuba buah-buahan enak yang ditanam di ladang.

Pastikan anda mencuba jus khas yang terkenal di Genting Highlands.

 

7. Pusat Pemuliharaan Gajah Kuala Gandah

Sebenarnya, lokasi ini bukanlah betul-betul terletak di Genting Highlands. Cuma perlu ke depan sedikit sahaja dalam perjalanan ke Genting Highlands.

Perjalanan dari pusat Genting Highlands ke tempat perlindungan ini memakan masa sekitar 45 minit  dan amat berbaloi sekiranya anda ingin melihat makhluk-makhluk yang menakjubkan ini dari dekat.

Salah satu tempat yang paling terkenal di Genting Highlands adalah Pusat Pemuliharaan Gajah Kuala Gandah yang dibuka pada tahun 1989. Pusat ini adalah satu-satunya tempat perlindungan gajah yang dikhaskan di Malaysia dan anda akan menemui sekitar 500 gajah di sini yang telah diselamatkan daripada ancaman pemburuan haram dan pemusnahan habitat tempatan.

 

8. Dewan Peringatan Lim Goh Tong

Dewan Peringatan Lim Goh Tong dikhaskan untuk Tan Sri Dato Seri Lim Goh Tong yang terkenal atas sumbangannya dalam menubuhkan Kumpulan Genting.

Lim Goh Tong terkenal di kawasan ini kerana telah mengharumkan nama Genting Highlands dan juga atas pembangunan yang banyak di kawasan tersebut.

Kawasan ini pernah menjadi stesen bukit yang agak lapang sebelum dimajukan oleh Kumpulan Genting dan lawatan ke dewan peringatan adalah cara yang baik untuk mempelajari lebih lanjut mengenai sejarah Genting Highlands.

 

9. Arena of Stars

Arena of Stars adalah salah satu tarikan terkenal di Genting Highlands.

Sekiranya anda ingin menonton pertunjukan, maka ini adalah tempat yang sesuai untuk dilawat. Malah, beberapa nama terbesar di dunia telah pun pernah membuat pertunjukan di sini.

Arena of Stars merupakan sebuah teater besar yang mempunyai sistem pencahayaan yang mempesonakan dan bintang-bintang antarabangsa kerap membuat persembahan di sini.

Anda disarankan untuk kekal mengikuti perkembangan terkini sekiranya anda berada di bandar supaya anda tidak terlepas untuk melihat salah satu bintangkegemaran anda.

 

10. Sungai Sendat

Sungai Sendat merupakan sebuah air terjun yang terletak di Ulu Yam Baru.

Anda boleh sampai ke air terjun tersebut dari Genting Highlands dan setelah sampai di sana anda akan menemui katarak besar yang memancarkan tiga tingkat yang terpisah.

Orang ramai kerap mendaki ke sini dan kemudian berkhemah berdekatan dengan air terjun. Kawasan ini merupakan sebahagian daripada hutan simpan yang mempunyai kawasan gazebo dan tempat berkelah yang indah.

Tempat ini merupakan pilihan yang bagus sekiranya anda ingin keluar dari pusat Genting Highlands.

 

11. World of Phalaenopsis

Ia mempunyai nama yang agak rumit tetapi World of Phalaenopsis pada dasarnya adalah satu ladang orkid yang besar.

Di ladang yang berkeluasan beberapa ekar ini, anda akan menemui sekitar 398 jenis bunga orkid dalam pelbagai warna yang menakjubkan.

Sekiranya anda seorang pencinta flora, maka tempat ini seharusnya dilawati dan anda juga dapat mempelajari bagaimana bunga-bunga di sini ditanam menggunakan kaedah bioteknologi.

 

12. Flying Fox

Sekiranya anda mencari pengembaraan di Genting Highlands maka Flying Fox di Awana Genting Highlands Golf Resort adalah tempat yang sesuai untuk anda.

Sebaik sahaja anda sampai di sini, anda akan dipakaikan abah keselamatan dan kemudiannya anda boleh terbang melalui hutan dan menikmati semua pemandangan Genting Highlands dari ketinggian atas udara.

Garis zip di sini adalah sepanjang 100 meter dan terletak di bukit yang indah serta merupakan satu pengalaman yang seharusnya dialami jika anda berada di kawasan ini.

 

13. Snow World Experience

Perkara terakhir yang mungkin anda jangkakan di Malaysia ialah salji, tetapi itulah yang anda boleh jangkakan di Snow World Experience di Genting Highlands.

Di sini anda akan menjumpai pemandangan musim sejuk dan juga gelongsor salji yang yang disebut sebagai Cresta Run.

Anda juga boleh bergembira dengan seisi keluarga dan membina orang salji atau bermain baling bebola salji. Ini adalah satu cara yang baik untuk menyejukkan badan jika anda bosan dengan cuaca panas di Malaysia.

 

14. Ripleys Believe It Or Not

Muzium Ripleys Believe It Or Not meliputi ruang seluas 12,000 kaki dan menyediakan hiburan kepada semua keluarga yang mencari aktiviti hari hujan di Genting Highlands.

Semasa anda berkunjung, anda akan menemui kira-kira 500 item berbeza yang berasal dari koleksi Robert Ripley, termasuklah beberapa barangan yang paling pelik yang dapat anda bayangkan.

Tempat ini mempunyai 11 galeri yang mempunyai tema yang berbeza dan masa yang diperlukan untuk berjalan-jalan di sekitar muzium(tanpa berhenti dan mencuba pengalaman interaktif) adalah 45 minit kerana ukurannya yang besar.

 

15. Gohtong Jaya

Gohtong Jaya adalah sebuah bandar tua yang terletak di luar Genting Highlands dan terletak di dataran tinggi yang cantik.

Bandar ini bersebelahan dengan pelbagai tarikan terkenal yang lain dan merupakan satu perubahan pemandangan yang baik sekiranya anda ingin melihat sisi kawasan Malaysia yang lebih asli.

Gohtong Jaya terkenal dengan deretan rumah kedai tradisional yang merupakan tempat yang bagus untuk datang jika anda ingin mencuba makanan Melayu yang lazat.

 

16. Taman Mini Cameron Highlands

Taman Mini Cameron Highlands mempunyai hasil tanaman yang mempunyai unsur-unsur yang dipengaruhi oleh Cameron Highlands yang sebenar, tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke sana, maka ini adalah pengganti yang baik.

Kebun ini mempunyai ladang strawberi kecil serta sejumlah bahagian yang memaparkan sayur-sayuran hidroponik dan juga cendawan.

Ini juga merupakan sebahagian daripada galeri yang lebih luas yang juga mempunyai perkampungan Melayu dengan beberapa model rumah tradisional.

 

17. Genting Highlands Golf & Country Resort

Genting Highlands Golf and Country Resort terletak di dasar Pergunungan Banjaran Titiwangsa dan merupakan salah satu tempat peranginan paling mewah di kawasan ini.

Di sini anda akan menjumpai salah satu padang golf tercantik di negara ini yang direka oleh Ronald Fream dan jika anda ingin bermain dalam permainan semasa anda berada di Malaysia, maka ini adalah tempat yang sesuai untuk melakukannya.

 

18. Berjaya Hills

Sekiranya anda inginkan lawatan dari Genting Highlands, anda boleh memilih untuk mengambil lawatan Berjaya Hills yang berdekatan.

Terletak di Pahang berhampiran dengan Bentong, Berjaya Hills mempunyai bukit-bukit dengan ketinggian 820 meter dan turut mempunyai tempat peranginan masing-masing.

Antara tarikan pelancong di kawasan tersebut termasuklah termasuk Colmar Tropical yang merupakan hotel dan desa yang memiliki tema Perancis yang mengejutkan yang dimodelkan berdasarkan Alsace.

Terdapat juga sebuah perkampungan Jepun di sini dan anda boleh mencuba spa dan padang golf semasa anda berada di bandar

Di bahagian pinggir Berjaya Hills, anda boleh mendaki melalui hutan hujan primer yang menakjubkan.

 

19. Kereta Kabel Genting Skyway

Antara tempat menarik di Genting Highlands ialah Kereta Kabel Skyway. Menaiki kereta kabel ini adalah antara cara terbaik untuk naik ke atas puncak Genting Highlands.

Sekiranya anda menyukai tempat yang tinggi, makan anda bolehlah menaiki pod berstail gondola dan kemudian naik ke puncak bukit sambil menikmati pemandangan Genting Highlands yang indah pada masa yang sama.

Antara perkara terbaik mengenai kereta kabel adalah bahawa ia juga dibuka pada waktu malam. Dengan ini, anda masih dapat melihat pemandangan sekeliling walaupun setelah matahari terbenam dan juga tempat peranginan yang berkilau di kejauhan.

 

20. Gunung Nuang

Sekiranya anda ingin melawat di luar kawasan utama Genting Highlands, anda disarankan untuk ke Gunung Nuang iaitu sebuah gunung yang terletak di antara Pahang dan Selangor.

Puncak tersebut mempunyai ketinggian 1,493 meter dan terdapat beberapa laluan yang boleh anda pilih untuk mendaki ke puncak gunung, termasuklah Janda Baik.

Bergantung pada tahap kecergasan anda, masa yang diambil untuk mendaki puncaknya boleh memakan kira-kira dua hingga tiga jam. Mendaki ke puncak merupakan satu cara yang baik untuk menikmati pemandangan yang indah di bahagian ini.

Satu tarikan dalam laluan menuju ke puncak adalah Air Terjun Lata Chemperoh, jadi luangkan sedikit  masa untuk menikmatinya.

 

21. Taman Tema Dalaman & Taman Permainan Video

Antara tarikan utama di Genting Highlands adalah Taman Tema Dalam Ruangan & Taman Permainan Video yang merupakan tempat tumpuan di kawasan ini.

Antara pilihan tarikan yang menarik di tempat ini adalah muzium dan tembok pendakian.

Anda juga boleh melakukan aktiviti lain seperti “indoor skydiving” dan terdapat juga arked permainan video. Oleh itu, tempat ini sesuai dikunjungi bersama anak-anak yang lebih muda, terutamanya pada cuaca hujan di Genting Highlands.

 

Akhir kata

Sekian merupakan aktiviti dan tempat-tempat yang menarik di Genting Highlands. Aktiviti dan tempat-tempat ini bukan sahaja diminati oleh pelancong tempatan sahaja, malah pelancong luar negara! Apa kata anda datang berkunjung setelah wabak Coronavirus tamat?

2 thoughts on “21 Tempat Menarik di Genting Highlands (45 Minit Dari Kuala Lumpur)”

  1. Berapa kos/bajet yg perlu ade utk alami kesemua 21 aktiviti ini andai kata ingin merancang bercuti selama 3hari atau 7hari?

    Reply
  2. Saya tertarik hati dgn tempat-tempat peranginan Genting Highlands yg menarik, jika boleh disyorkan Genting Sdn Bhd disediakan bas atau van shuttle utk membawa para pengunjung melawati tempat-tempat yg berkenaan. Sedikit bayaran boleh dikutip utk menjimatkan Kos. Tq.

    Reply

Leave a Comment