6 Tempat Menarik di Cameron Highlands (Waktu Malam & Siang)


Terlalu banyak tempat menarik di Cameron Highlands. Sebagai salah satu tempat sejuk di Malaysia, ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sini. Tak kira siang atau malam.

Sedikit mengenai Cameron Highlands

Cameron Highlands adalah daerah yang terletak di wilayah barat Malaysia, Pahang. 200 km dari Kuala Lumpur, tempat yang indah ini memikat pelancong dari seluruh dunia.

Tanah Tinggi Cameron dinamakan sempena Sir William Cameron yang mendirikannya pada tahun 1885. Ia adalah rumah kebun, ladang teh, kebun, laluan mendaki, muzium dan banyak lagi.

Dari keindahan pemandangan hingga aktiviti yang menghiburkan, tempat ini dilengkapi kemudahan penting untuk menarik perhatian pengunjung. Adalah perkara biasa bagi sekumpulan sahabat untuk mengunjungi tempat ini, menghirup teh aromatik dan menikmati strawberi segar di sini. Oleh kerana iklimnya yang menenangkan dan tidak akan terlalu panas, Cameron Highlands menjadi pilihan tempat yang tepat untuk dikunjungi.

Dari pengalaman menyegarkan berjalan kaki di kebun teh hingga trekking dan mendaki di hutan lebat; dari mengunjungi ladang strawberi hingga berjalan-jalan di pasar malam Cameron Highlands menawarkan pelbagai aktiviti, mewujudkan pengalaman unik bagi pelancong.

Sekiranya anda suka pengembaraan, Cameron Highlands mempunyai beberapa trek trekking yang menarik untuk anda yang melalui tumbuh-tumbuhan tebal dan lokasi yang indah, yang menawarkan pemandangan menakjubkan dari pemandangan berkabus. Anda boleh melakukan perjalanan di sini mengikut tahap kesukaran yang anda gemari.

Tempat menarik di Cameron Highlands

Berikut antara aktiviti menarik yang anda boleh lakukan di sini:

1. Lawatan ke Ladang Boh

Minum teh di ladang teh Boh Cameron Highlands

Ladang Teh Boh adalah destinasi yang mesti dikunjungi di Tanah Tinggi Cameron kerana pemandangannya yang indah, keharmonian dan ketenangan serta udara segar yang segar. Ditubuhkan pada tahun 1929 oleh J A Russel, Pengusaha Inggeris, ladang BOH mempunyai 3 kebun Teh utama di Habu, Taman Teh Fairly dan Taman Teh Sungai Palas.

Produk teh tidak hanya dijual dan digunakan di Malaysia tetapi juga mendapat permintaan besar di pasaran antarabangsa. Sebanyak 8000 ekar diliputi dengan tanaman teh dan menerokainya adalah pengembaraan yang tersendiri. Namun, di Sungai Palas ada juga disediakan pemandu pelancong yang dapat membantu anda mengenali daun teh bagaimana teh diproses.

Untuk mengetahui lima langkah pembuatan teh adalah salah satu perkara yang paling menyeronokkan untuk dilakukan di Cameron Highlands.

Tarikan Utama: Proses pembuatan teh.

Lokasi: Ringlet, Sangai, Palas dan Habu

Waktu: 9 pagi hingga 4:30 petang kecuali Isnin

Harga: Masuk percuma

 

2. Mendaki Hutan “Mossy” (Mossy Forest)

Mossy Forest Cameron Highlands

Puncak tertinggi di Cameron Highlands dan juga pegunungan lain di sekeliling tetap dipenuhi dengan kawasan hutan dan kawasan tersebut sering disebut sebagai hutan berlumut. Oleh kerana gunung-gunung tinggi ini sering dilitupi kelembapan dari awan sarat, ia juga digelar sebagai hutan awan atau hutan berlumut. Anda dapat menemui sejumlah besar jenis lumut, paku-pakis, bersama dengan tanaman lain, rhododendron dan anggerik liar di kawasan berhutan ini.

Bagi yang gemar berjalan kaki dan pencinta kembara, ini adalah peluang terbaik untuk menikmati alam sekitar dari dekat dan dalam bentuk asal yang menjadikannya perkara yang paling disukai di Cameron Highlands.

Melihat pemandangan gunung-gunung berkabus dan berada di tengah-tengah tumbuh-tumbuhan hijau, pendakian ini pastinya membuat anda teruja.

Lokasi: Sungai, Jalan Ladang Palas, Malaysia

Harga: Lawatan percuma untuk semua

 

3. Taman Rama-Rama

Salah satu tarikan pelancongan tertua di Cameron Highlands, Taman Rama-Rama adalah lokasi yang sangat baik untuk menikmati keindahan spesies yang indah ini. Walaupun ladang ini tidak begitu besar tetapi memiliki banyak koleksi rama-rama hidup. Satu lagi ciri menarik di ladang ini ialah koleksi kumbang yang turut dipaparkan di ladang ini.

Koleksi ini merangkumi Cheirotonus arnaudi, Odontolabis femoralis, dan spesies utama yang lain. Ladang rama-rama ini terletak berhampiran dengan Ladang Kea dan di jalan yang sama, seseorang juga boleh mengunjungi kebun rama-rama untuk menerokai lebih banyak topik.

Jaraknya sekitar 20 km dari Tanah Rata. Terdapat sebuah kedai cenderamata dan juga sebuah restoran yang menyediakan makanan ringan dan kudapan.

Lokasi: berhampiran Kea Farm

Waktu: 8 pagi hingga 6 petang

Harga: Untuk dewasa RM5 dan untuk kanak-kanak RM2

 

4. Lawati Pasar Pagi & Pasar Malam

Pasar-pasar selalu menjadi destinasi pelancongan yang popular di mana-mana lokasi dan begitu juga di Cameron Highlands. Terdapat dua jenis pasar utama di lokasi ini, Pasar Pagi dan Pasar Malam. Dua pasar di Cameron Highlands ini terletak di dua kawasan paling terkenal, bandar Kea Farm dan bandar Brinchang.

Pasar pagi boleh diakses di ladang Kea dari jam 8 pagi setiap hari. Sebaliknya pasar malam bermula dari jam 3 petang di Brinchang dan berterusan sehingga larut malam. Hampir semua jenis barang terdapat di kedua-dua pasar bermula dari pakaian hingga aksesori, kedai hadiah hingga barangan rumah, sayur-sayuran, buah-buahan dan juga rempah-ratus.

Penduduk tempatan dan pelancong sering mengunjungi pasar ini menjadikannya agak sesak setiap hari.

 

5. Kunjungi Time Tunnel Museum

Time Tunnel Museum sering dianggap sebagai “Local Museum” di Cameron Highlands, yang didirikan pada tahun 2007 oleh seorang pemuda, See Kok Shan. Ia adalah muzium memorabilia pertama di Negara kita di mana koleksi itu memberikan info menarik mengenai sejarah dan budaya di Cameron Highlands.

Oleh kerana See Kok Shan hanya berasal dari kawasan ini, kesemua koleksinya adalah milik sendiri dan bukan dibeli. Terdapat beberapa bahagian di muzium yang memaparkan gambar dan model mengenai gaya hidup pada tahun-tahun awal dan bagaimana ia berubah mengikut peredaran masa.

Ringkasnya, ini adalah cara yang baik untuk meneroka sejarah Cameron Highlands dan bagaimana orang-orang di negara ini telah mengubah mereka dan menerima pemikiran moden untuk kepentingan mereka.

Lokasi: Di ​​tengah-tengah bandar Brinchang

Waktu: 9 pagi hingga 6 petang

Harga: Untuk dewasa RM5 dan untuk kanak-kanak RM3

 

6. Singgah ke Ladang Lebah Madu

Ladang lebah madu di Cameron Highlands

Antara tarikan terbaru di Tanah Tinggi Cameron, ladang lebah madu ini terkenal dengan penghasilan madu lazat yang terus dijual dan juga dipamerkan untuk pelancong. Terdapat tiga syarikat lebah madu utama yang terdapat di dataran tinggi Cameron dan mereka terletak di Ringlet (Highlands Apiary Farm), Brinchang (Ee Feng Gu Bee Farm) dan Tringkap (Cameron Tringkap Bee Farm).

Semua syarikat ini menjadi tarikan utama bagi para pelancong walaupun masing-masing berbeza antara satu sama lain dari segi ukuran, kapasiti dan pengeluaran madu. Ladang lebah dibuka untuk dikunjungi pelancong dan masih terdapat pelbagai tarikan lain seperti ladang sayur, ladang strawberi dan aktiviti untuk kanak-kanak yang menarik untuk menghiburkan para pengunjung. Terdapat juga kedai cenderamata di ladang lebah madu.

Tarikan Utama: galeri sarang lebah dan taman rimbun yang penuh dengan bunga yang unik dan menarik

Harga: Lawatan percuma untuk semua

 

Tempat menarik di Pahang yang lain

Cameron Highlands hanyalah satu satu tempat menarik di Pahang. Langkau artikel ini untuk dapatkan maklumat lengkap mengenai percutian di tempat-tempat lain di negeri Pahang:

#1 Dalam Bahasa Melayu:

  1. Temerloh: Tempat menarik di Temerloh
  2. Bukit Fraser: Tempat menarik di Bukit Fraser

 

#2 Dalam Bahasa Inggeris:

  1. Bentong: Things to do in Bentong
  2. Cherating: Things to do in Cherating
  3. Bukit Tinggi: Things to do in Bukit Tinggi

 

Akhir kata

Jika anda mencari kawasan yang tenang untuk melupakan kesibukkan bekerja, jadikan Cameron Highland sebagai destinasi pilihan anda kerana ia pasti ada sesuatu untuk anda.

Diharapkan perkongsian tempat menarik di Cameron Highlands ini dapat memberikan anda sedikit idea untuk melakukan aktiviti bersama keluarga.

Leave a Comment