8 Tempat Menarik di Bukit Fraser (Aktiviti di Fraser’s Hill, Pahang)


Bukit Fraser terkenal sebagai salah satu tempat percutian bukit yang terkenal di Malaysia dan terletak hanya dua jam perjalanan dari Kuala Lumpur. Sebagai salah satu tempat sejuk di Malaysia, ada banyak sangat tempat menarik di Bukit Fraser.

Oleh itu, anda mungkin juga bertanya apa yang harus dilakukan di Bukit Fraser semasa anda mengunjungi tempat yang indah ini.

Perkara yang boleh dilakukan di Bukit Fraser

Sebelum meneruskan, anda harus tahu bahawa Fraser’s Hill atau ‘Little England of Malaysia’ adalah percutian semula jadi yang menawarkan sejumlah perkara yang boleh anda lakukan di sini. Iklim di sini juga agak sejuk kerana terletak di atas bukit dan agak terpencil.

Sebilangan besar pelawat akan menyewa kereta dan memandu sendiri kerana tidak ada perkhidmatan bas di sini. Ketinggiannya juga sekitar 1.420 meter dari permukaan laut dengan suhu antara 18 hingga 25 darjah Celcius.

Tempat menarik di Bukit Fraser

1. Mendaki dan “Trekking”

Terdapat banyak laluan pendakian yang terdapat di sekitar Bukit Fraser dan ia terdiri dari laluan bagi pendaki pemula hingga mereka yang lebih professional. Secara keseluruhan, terdapat 8 laluan komersil yang tersedia yang sesuai untuk keluarga dan sebahagian lagi untuk pendaki lanjutan.

Untuk mengalami suasana hutan indah sambil mendaki di Bukit Fraser, disarankan agar anda menghabiskan satu atau dua malam di sini. Sekiranya anda melakukan lawatan sehari, anda mungkin hanya dapat menghabiskan satu atau dua laluan sahaja.

Berikut adalah Laluan Bukit Fraser;

 • Jejak Abu Suradi, Panjang: 0.5 km
 • Jejak Rompin, Panjang: 0.5 km
 • Jejak Kindersley, Panjang: 0.75 km
 • Hemmant Trail, Panjang: 1 km
 • Jejak Mager, Panjang: 1 km
 • Jejak Bishop (Lanjutan), Panjang: 1.5 km
 • Jejak Maxwell (Lanjutan), Panjang: 1.8 km
 • Jejak Pokok Pokok (Lanjutan), Panjang: 5 km

Anda juga harus tahu bahawa kebanyakan laluan ini boleh dilalui tanpa menggunakan khidmat “guide” dan anda boleh melakukannya sendiri. Namun, jika anda memerlukan pemandu jalan, anda boleh menghubungi hotel atau Pejabat Pelancongan Fraser’s Hill.

 

2. Terokai Allen’s Water Lake

Satu-satunya tasik di sini yang menawarkan pengunjung pengalaman berperahu menggunakan pedalo atau bot kayuh untuk dua orang. Ia sangat menyeronokkan jika dilakukan bersama keluarga, selain anda juga dapat memberi makan ikan sambil meneroka tasik.

Terdapat juga “Zorbing” iaitu pengalaman bermain bola air raksasa. Tempat ini dibuka setiap hari dan mempunyai kaunter untuk anda menggunakan bot kayuh anda yang tentunya dilengkapi dengan jaket keselamatan. Sekiranya hujan, mereka akan ditutup atas sebab keselamatan.

 

3. Makan atau Menginap di Fraser’s Hill Smokehouse Restaurant

Fraser Hill’s Smokehouse Restaurang merupakan salah satu restoran bertema zaman Inggeris lama yang masih beroperasi sejak dibuka pada tahun 1937. Tempat ini juga dipanggil Ye Olde Smokehouse dan mereka menyajikan beberapa masakan Inggeris-Asia yang asli dan harus dicuba oleh sesiapa sahaja yang datang ke sini.

Sebilangan penduduk mendakwa bahawa teh dan scone Inggeris adalah menu mesti-cuba ketika anda mengunjungi Smokehouse dan secara peribadi, saya telah mencubanya berkali-kali. Sudah tentu, anda tidak dapat membandingkannya dengan scone dan the di United Kingdom, tetapi disinilah tempat untuk mendapatkkan secebis pengalaman Inggeris zaman dahulu.

Restoran ini sangat popular pada hujung minggu, terutamanya pada waktu petang untuk minum teh. Ye Olde Smokehouse juga berfungsi sebagai pondok tempat anda boleh menempah bilik untuk menginap. Terdapat 14 bilik dan suite yang tersedia.

Sekiranya anda tinggal di sini, cubalah Sarapan Inggeris tetapi sekali lagi, jangan mengharapkan kualiti di luar negara. Untuk membuat tempahan atau mendapatkan lebih banyak maklumat, lawati laman web Ye Olde Smokehouse.

 

4. Lawati Air Terjun Jeriau

Mungkin satu-satunya air terjun komersial di sini dan terletak kira-kira empat kilometer dari kawasan bandar utama. Anda boleh berjalan kaki di sana tetapi ia akan memakan masa sekitar 30 minit dan kebanyakan pelawat memandu sahaja ke sini.

Jalannya mudah dengan pagar dan laluan pejalan kaki yang sesuai untuk warga tua dan kanak-kanak. Terdapat kawasan gazebo dan pondok untuk berkelah. Air terjun Jeriau mempunyai ketinggian sekitar 10 meter dan selamat untuk berenang.

Kadang-kadang mereka menutup kawasan air terjun pada musim tengkujuh dari bulan November hingga Januari kerana hujan lebat. Sekiranya anda ingin mengunjunginya pada waktu tersebut, anda mungkin ingin memeriksa dengan penduduk tempatan di sana terlebih dahulu.

 

5. Bermain Sukan Golf

Sekiranya anda gemar bermain golf, maka hanya ada satu padang golf di sini yang menawarkan pengalaman 9 lubang yang menyegarkan. Ia dipanggil Fraser’s Hill Golf Club dan waktu terbaik untuk bermain di sini adalah pada hari bekerja.

Tee-off di pagi hari adalah nyata kerana padang ini didominasi oleh kabus pagi dan apabila waktu awal pagi, iklimnya sempurna untuk golf.

Padang golf ini juga sudah wujud sejak tahun 1920-an ketika Inggeris melarikan diri dari bandar untuk datang dan bersantai. Ia juga dibina di kawasan bekas perlombongan bijih timah.

 

6. Lawati Strawberry Farm and Café

Terdapat ladang dan kafe strawberi yang unik di mana pengunjung boleh menikmati pengalaman memetik strawberi mereka sendiri. Tempat ini dipanggil Strawberry Garden dan juga menawarkan tapak semaian bunga.

Di kafe, pengunjung boleh mencuba scone, kek, ais krim, strawberi segar, dan juga masakan tempatan. Ini juga merupakan kafe Halal. Anda boleh membeli cenderamata seperti jem strawberi serta banyak barangan lain di sini. Tidak ada bayaran masuk dan kawasan ini dibuka dari jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang.

 

7. Aktiviti Melihat burung di Fraser’s Hill

Menonton burung mungkin merupakan aktiviti luar yang paling popular di sini kerana terdapat lebih dari 250 spesies burung yang dapat dilihat di seluruh Bukit Fraser. Setiap tahun, Fraser’s Hill International Bird Race akan di adakan yang menyaksikan lebih dari ribuan peminat hadir.

Setiap jejak di sini menawarkan pelbagai spesies burung untuk dilihat, dan selalunya, anda juga dapat melihatnya di sepanjang jalan utama di sini. Aktiviti ini boleh dilakukan secara solo atau dengan bantuan panduan burung.

 

8. Lawati Glass House Fraser’s Hill

Tarikan terbaru di Bukit Fraser adalah Glass House, merupakan kafe yang selesa yang terletak tidak jauh dari Shazan Inn. Konsep rumah kaca kecil memberi nama namanya dan di sini, anda boleh memesan pilihan kopi dan kek sepanjang hari.

Ia ditutup pada hari Rabu dan Khamis dan dibuka pada hari lain dari jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Di dalam rumah kaca pula, anda disajikan pameran kaktus yang indah dan tumbuh-tumbuhan lain yang menarik.

 

Tempat menarik di negeri Pahang yang lain

Cameron Highlands hanyalah satu satu tempat menarik di Pahang. Langkau artikel ini untuk dapatkan maklumat percutian di tempat-tempat lain yang tidak kurang hebat tarikannya di negeri Pahang:

#1 Dalam Bahasa Melayu:

 1. Cameron Highlands: Tempat menarik di Cameron Highlands
 2. Temerloh: Tempat menarik di Temerloh

#2 Dalam Bahasa Inggeris:

 1. Bentong: Things to do in Bentong
 2. Cherating: Things to do in Cherating
 3. Bukit Tinggi: Things to do in Bukit Tinggi

 

Akhir kata

Jika anda gemarkan kawasan tinggi yang sejuk dan menyegarkan, anda boleh jadikan Bukit Fraser ini sebagai destinasi piilihan untuk bersantai!

Diharapkan agar perkongsian aktiviti dan tempat menarik di Bukit Fraser ini dapat membuatkan percutian anda lebih bermakna.

Leave a Comment