Pasti ramai di antara kita yang ingin membeli dan memiliki aset sendiri seperti rumah, kereta, tanah dan sebagainya. Dalam artikel ini, izinkan kami untuk guide anda cara check nama blacklist with IC melalui CTOS and CCRIS.
Antara perkara penting yang perlu anda lakukan adalah untuk semak skor kredit serta ambil tahu sekiranya nama anda ada di dalam senarai blacklist atau tidak. Ini kerana jika anda ingin membuat sebarang loan, anda perlu membuat semakan di CTOS atau CCRIS. Setiap bank atau institusi kewangan akan refer laporan daripada kedua-dua platform ini untuk menentukan kelulusan permohonan pinjaman.
Namun, jangan salah faham. CTOS dan CCRIS bukanlah platform yang akan blacklist nama kita. Akan tetapi, hanya laporan berkenaan keadaan kredit seseorang daripada aktiviti kewangan individu tersebut.
Semakan Blacklist
Boleh check nama blacklist dalam apa?
Ini adalah antara beberapa kategori atau syarikat yang anda boleh semak:
- AEON
- CTOS
- MARA
- TELCO (Celcom, Maxis, Digi)
- PDRM
- JPJ
- PTPTN (blacklist untuk keluar negara)
- Dan lain-lain lagi…
Check nama blacklist melalui nombor MyKad dalam laporan CTOS
CTOS atau dikenali sebagai Credit Tip-Off Service merupakan sebuah agensi yang merekodkan status kredit individu. Mana-mana pemberi pinjaman akan merekodkan aktiviti pembayaran oleh peminjam di CTOS.
Maklumat ini akan reflect rutin peminjam tersebut sama ada mereka merupakan individu yang disiplin dalam pembayaran pinjaman atau tidak. Sebarang tunggakan juga akan dilaporkan di CTOS dan maklumat ini boleh diakses oleh agensi pemberi pinjam yang lain.
Sekiranya skor kredit anda tidak memuaskan, anda akan disenaraihitam dan permohonan pinjaman anda pasti sukar untuk diluluskan. Klik pada pautan ini untuk mengetahui cara untuk buat akaun CTOS untuk semak nama blacklist menerusi CTOS secara online.
Anda perlu mendaftar menggunakan IC, MyKad atau Kad Pengenalan untuk mengesahkan identiti diri anda. Jika kena blacklist, boleh cuba cara clearkan CTOS bagi membersihkan nama anda
Cara check nama blacklist guna IC melalui laporan CCRIS
CCRIS atau Central Credit Reference Information juga merupakan agensi yang merekodkan laporan kredit individu.
Berbeza dengan CTOS, agensi ini dikendalikan oleh badan kerajaan iaitu Biro Kredit Bank Negara Malaysia di bawah akta Bank Negara Malaysia 1958. Manakala CTOS pula dikendalikan oleh syarikat swasta yang berdaftar.
Secara amnya, maklumat kredit peminjam akan dikumpulkan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia daripada institusi kewangan dan membuat laporan kredit melalui sistem CCRIS.
Bagi semakan secara online, anda perlu mendaftar akaun eCCRIS terlebih dahulu, Anda boleh klik pada pautan ini untuk megetahui dengan lebih lanjut cara untuk daftar dan semak laporan CCRIS secara online bagi memudahkan lagi urusan anda sebelum membuat sebarang peminjaman.
Cara cek nama blacklist melalui Kad Pengenalan di kiosk di Bank Negara Malaysia (BNM)
Bagi anda yang mempunyai kekangan masa dan ingin mendapatkan laporan secara fizikal di Bank Negara Malaysia (BNM), anda boleh lah ke kaunter atau kiosk di BNM bagi mendapatkan laporan CCRIS.
Berikut adalah langkah-langkahnya:
- Pergi ke mesin kiosk yang berdekatan.
- Pilih bahasa yang anda ingin gunakan, sama ada Bahasa Malaysia atau English.
- Kemudian, pilih paparan butang Cetak Laporan.
- Masukkan IC / Kad Pengenalan / MyKad anda pada slot yang disediakan.
- Seterusnya, tempat untuk scan ibu jari (thumbprint) yang terletak di bawah slot masukkan MyKad akan menyala.
- Scan thumbprint anda.
- Proses semakan mungkin akan mengambil masa selama seminit sebelum ianya dicetak,
- Kemudian, apabila anda mendapat arahan di skrin, keluarkan MyKad anda.
- Tunggu sehingga laporan CCRIS anda dicetak.
- Setelah dicetak, ambil laporan CCRIS anda pada slot Laporan Kredit.
- Selesai
Akhir kata
Kami berharap agar cara untuk check blacklist with IC ini dapat membantu anda dalam membuat permohonan pinjaman.
Pastikan anda emak dahulu status kewangan anda sebelum membuat sebarang pinjaman agar ianya tidak membebankan di kemudian hari.
Semoga bermanfaat.
Baik
A/c bank BSN kena tutup, adakah nama saya kena black list?
Boleh saya tahu sama Ada nama black list
Ada nama saya blacklis akaun saya kena tutup
Digi
Hendak settle kn masalah black list
Boleh tanye ade tak nama saya ape ape blacklist
Name ini ade blacklist ke?
Mohana Priya A/p sekar
Kereta
Boleh saya tahu apa kah nama saya black list.u mobile
Hi ..sy nk tanya kalau kita blacklist asb loan adakah semua bank contoh mybank or cimb ats nama kita jgk akn kena freeze ?
Boleh cek nama saya blacklist ataw tidak
Hi boleh check nama sy blacklist atau tak
010424-08-0542
RHB BANK
Boleh check nama saya blacklist atau tidak.
Hallo boleh cek nama saya blacklist tak
Boleh cek nama sya blacklist
Bole chek nama sya blacklist
Adakah nama saya black list bank negara?
Boleh check nama sy blacklist atau tidak
Saya nk tnya nama saya ada blacklist ke ?
Tak tahu
Sy nk tahu.nama I ade Blacklist tk?
saya nak tahu nama ada tak dalam black list?
nak semak blacklist
Saya nak tahu nama saya ada blacklist ke,dan kalau ada blacklist saya nak tahu blacklist apa
nama saya blacklist kah
sy nk check nama sy..
check name blacklist
Check nama sya ade blacklist
check nama sya ada blacklist ?
Boleh tak check nama saya
ada blackist tak
Check nama blacklist
Hi bole check nama sya
Nak tau nama sy ada masalah ke loan x bolh
Saya nak tahu nama saya ada tak dlm senarai blacklist utk buat ape² loan (rumah,kereta, personal loan).
chek nama saya ada blaclist ke tidak
Boleh tolong cek nama saya blcklist atak tidak
How to check blacklist
Cek blacklist
Name saya blacklist boleh tak nak tahu sebabnya
Hi boleh tolong cek Nama sy tak
Nak check nama saya blacklist tak
Boleh tolong check nama saya black list tak
Boleh check nama sy blacklist atau tidak
Boleh check nama saya blacklist atau tidak
Can you check my name got any blacklist
Check blacklist macamnana ye?
Can check My name?
Boleh cek nama sablacklist ke ¿
Boleh check ada apa2 blacklist?
ada x nama ada dlm blacklist
950112055364
Boleh check lah nama saya blacklist atau tidak
saya nak tahu nama adik saya blacklist ke tak
Ada nma sy blacklist
Boleh check nama saya blacklist c-tos
saya nak tnya ape ke nama saya blacklish
Blh x cek nama ni ada blacklist x….nk thu blacklist ape yea…NORZAIDI BIN ZAINOL ABIDIN
Boleh check nama saya ke
Saya nak the salad nama saya ada blacklist tak
boleh saya tau kenapa nama saya boleh blacklist sedangkan saya tak pernah buat mana ii pinjaman ataupun tak bayar mana ii hutang
Ingin Nak check ada blacklist at nama sy ?
Salam kak bole tolong cek nama Sya ada blacklist lagi tak dh 12 thn lepas beli sebiji kereta. .. nno ic 781008035406
Kamasniza binti Mohd Haris. Tq
Hendak settle kn masalah black list
Mohon semak blacklist atau ctos
Nama saya ada blacklist tak?