Check Nama Blacklist


Pasti ramai di antara kita yang ingin membeli dan memiliki aset sendiri seperti rumah, kereta, tanah dan sebagainya. Dalam artikel ini, izinkan kami untuk guide anda cara check nama blacklist with IC melalui CTOS and CCRIS.

Antara perkara penting yang perlu anda lakukan adalah untuk semak skor kredit serta ambil tahu sekiranya nama anda ada di dalam senarai blacklist atau tidak. Ini kerana jika anda ingin membuat sebarang loan, anda perlu membuat semakan di CTOS atau CCRIS. Setiap bank atau institusi kewangan akan refer laporan daripada kedua-dua platform ini untuk menentukan kelulusan permohonan pinjaman.

Namun, jangan salah faham. CTOS dan CCRIS bukanlah platform yang akan blacklist nama kita. Akan tetapi, hanya laporan berkenaan keadaan kredit seseorang daripada aktiviti kewangan individu tersebut.

Boleh check nama blacklist dalam apa?

Ini adalah antara beberapa kategori atau syarikat yang anda boleh semak:

 • AEON
 • CTOS
 • MARA
 • TELCO (Celcom, Maxis, Digi)
 • PDRM
 • JPJ
 • PTPTN (blacklist untuk keluar negara)
 • Dan lain-lain lagi…

Check nama blacklist melalui nombor MyKad dalam laporan CTOS

CTOS atau dikenali sebagai Credit Tip-Off Service merupakan sebuah agensi  yang  merekodkan status kredit individu. Mana-mana pemberi pinjaman akan merekodkan aktiviti pembayaran oleh peminjam di CTOS.

Maklumat ini akan reflect rutin peminjam tersebut sama ada mereka merupakan individu yang disiplin dalam pembayaran pinjaman atau tidak. Sebarang tunggakan juga akan dilaporkan di CTOS dan maklumat ini boleh diakses oleh agensi pemberi pinjam yang lain.

Sekiranya skor kredit anda tidak memuaskan, anda akan disenaraihitam dan permohonan pinjaman anda pasti sukar untuk diluluskan. Klik pada pautan ini untuk mengetahui cara untuk buat akaun CTOS untuk semak nama blacklist menerusi CTOS  secara online.

Anda perlu mendaftar menggunakan IC, MyKad atau Kad Pengenalan untuk mengesahkan identiti diri anda. Jika kena blacklist, boleh cuba cara clearkan CTOS bagi membersihkan nama anda

Cara check nama blacklist guna IC melalui laporan CCRIS

CCRIS atau Central Credit Reference Information juga merupakan agensi yang merekodkan laporan kredit individu.

Berbeza dengan CTOS, agensi ini dikendalikan oleh badan kerajaan iaitu Biro Kredit Bank Negara Malaysia  di bawah akta Bank Negara Malaysia 1958. Manakala CTOS pula dikendalikan oleh syarikat swasta yang berdaftar.

Secara amnya, maklumat kredit peminjam akan dikumpulkan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia daripada institusi kewangan dan membuat laporan kredit melalui sistem CCRIS.

Bagi semakan secara online, anda perlu mendaftar akaun eCCRIS terlebih dahulu, Anda boleh klik pada pautan ini untuk megetahui dengan lebih lanjut cara untuk daftar dan semak laporan CCRIS secara online bagi memudahkan lagi urusan anda sebelum membuat sebarang peminjaman.

Cara cek nama blacklist melalui Kad Pengenalan di kiosk di Bank Negara Malaysia (BNM)

Bagi anda yang mempunyai kekangan masa dan ingin mendapatkan laporan secara fizikal di Bank Negara Malaysia (BNM), anda boleh lah ke kaunter atau kiosk di BNM bagi mendapatkan laporan CCRIS.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Pergi ke mesin kiosk yang berdekatan.
 2. Pilih bahasa yang anda ingin gunakan, sama ada Bahasa Malaysia atau English.
 3. Kemudian, pilih paparan butang Cetak Laporan.
 4. Masukkan IC / Kad Pengenalan / MyKad anda pada slot yang disediakan.
 5. Seterusnya, tempat untuk scan ibu jari (thumbprint) yang terletak di bawah slot masukkan MyKad akan menyala.
 6. Scan thumbprint anda.
 7. Proses semakan mungkin akan mengambil masa selama seminit sebelum ianya dicetak,
 8. Kemudian, apabila anda mendapat arahan di skrin, keluarkan MyKad anda.
 9. Tunggu sehingga laporan CCRIS anda dicetak.
 10. Setelah dicetak, ambil laporan CCRIS anda pada slot Laporan Kredit.
 11. Selesai

Akhir kata

Kami berharap agar cara untuk check blacklist with IC ini dapat membantu anda dalam membuat permohonan pinjaman.

Pastikan anda emak dahulu status kewangan anda sebelum membuat sebarang pinjaman agar ianya tidak membebankan di kemudian hari.

Semoga bermanfaat.

69 thoughts on “Check Nama Blacklist”

 1. Hi ..sy nk tanya kalau kita blacklist asb loan adakah semua bank contoh mybank or cimb ats nama kita jgk akn kena freeze ?

  Reply
 2. boleh saya tau kenapa nama saya boleh blacklist sedangkan saya tak pernah buat mana ii pinjaman ataupun tak bayar mana ii hutang

  Reply
 3. Salam kak bole tolong cek nama Sya ada blacklist lagi tak dh 12 thn lepas beli sebiji kereta. .. nno ic 781008035406
  Kamasniza binti Mohd Haris. Tq

  Reply

Leave a Comment