8 Tempat Menarik di Pulau Langkawi (Makan, Percutian, Penginapan)


Langkawi merupakan salah satu lokasi pelancongan yang popular di Malaysia. Selain dari pantai-pantai yang indah dan kaya dengan kepelbagaian flora dan fauna, Langkawi juga menyediakan bermacam jenis hiburan dan aktiviti menarik untuk anda dan keluarga. Terlalu banyak tempat menarik di Pulau Langkawi.

Di sini kami ada menyediakan senarai 8 tempat menarik untuk anda lawati tak kisahlah jika anda mencari lokasi untuk aktiviti menarik atau hanya bersantai, Langkawi ada semuanya.

1. Sky Bridge Langkawi

Langkawi Sky Bridge

Perjalanan menaiki kereta kabel akan membawa pelancong ke Sky Bridge Langkawi – antara tarikan “tertinggi” dengan ketinggian 2300 kaki dari paras laut. Dari puncak jambatan ini, anda dapat menikmati pemandangan hutan yang memukau berserta dengan air terjun Telaga Tujuh. Pasti akan membuat para pengunjung terpesona.

Salah satu tarikan bagi pencinta alam, jurugambar, dan peminat “adventure”. Di sini, pengunjung juga boleh membeli pelbagai jenis cenderamata di kiosk-kiosk di sekitar kawasan tersebut. Jadi, jika anda ke Langkawi, pastikan anda menjadikan SkyBridge sebagai destinasi wajib untuk dikunjungi.

Lokasi: Hentian akhir kereta kabel, Jalan Telaga Tujuh, Langkawi, Kedah.

Waktu lawatan: 10 pagi – 10 malam.

 

2. Skytrail Jungle Trekking

Langkawi Jungle Trekking

Bagi mereka yang menggemari aktiviti seperti, “jungle trekking” dan sebagainya, Skytrail Jungle trek seharusnya menjadi destinasi pilihan dimana anda boleh menikmati keindahan dunia flora dan fauna yang berusia lebih dari 500 tahun. Tahap kesukaran “trail” ini adalah pada tahap sederhana, jadi ia sangat sesuai bagi semua peringkat umur.

Perjalan ini akan membawa pengunjung melalui  trek yang didiami oleh  lebih dari 1500 spesis flora yang berbeza, ada diantaranya adalah tumbuhan yang hanya tumbuh di rantau ini; dan banyak juga tumbuhan yang digunakan dalam bidang perubatan tradisional. Anda juga boleh menggunakan khidmat “guide” atau pemandu arah untuk memastikan anda berada di laluan yang betul disamping itu, “guide” anda juga boleh memberikan penerangan menarik mengenai tumbuh-tumbuhan yang anda jumpa di sepanjang perjalan.

Lokasi: Oriental Village, Kedah.

Waktu lawatan: 9 pagi hingga 5 petang setiap hari.

 

3. Skytrex Adventure

Dianggap sebagai taman pengembaraan hutan terbaik, Skytrex Adventures adalah tempat di mana setiap peminat aktiviti lasak harus kunjungi di Langkawi. Anda boleh terbang, meluncur, dan bahkan berayun! Di sini, pengunjung boleh mencuba aktiviti rentas halangan yang tergantung di atas hutan hujan Malaysia.

Aktiviti rekreasi di Skytrex dapat dinikmati oleh semua golongan umur; kerana semua aktiviti akan di lakukan di bawah pengawasan pakar dengan semua langkah keselamatan dijaga dengan baik. Syarikat ini mempromosikan pelancongan yang bertanggungjawab dan berusaha untuk memupuk kesedaran dan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan hutan serta fungsi mereka.

Lokasi: Jalan Teluk Yu, Kampung Kok, Kedah.

Waktu lawatan: 9 pagi hingga 6 petang setiap hari.

 

4. Taman Burung dan Hidupan Liar Langkawi

Langkawi Taman Burung

Jika anda ingin bersantai bersama keluarga, anda boleh membawa mereka ke Taman Burung dan Hidupan Liar Langkawi, dimana anda boleh berjumpa dengan burung-burung unik di sepanjang perjalanan. Untuk melihat lebih dekat, pelancong boleh mengunjungi sangkar bertutup yang besar dimana pelbagai lagi spesis ini dapat merentangkan sayap mereka dan menawarkan peluang untuk interaksi yang lebih dekat.

Taman ini menawarkan perkhidmatan panduan yang dapat digunakan oleh pelancong untuk lebih memahami hidupan liar dan haiwan lain. Anda boleh mempelajari cara hidup, kepelbagaian corak, dan lain-lain di taman ini. Selain itu, pelancong juga boleh mendapatkan makanan haiwan berkenaan dan memberi mereka makan!

Lokasi:  Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, Kampung Belanga Pecah, Kedah.

Waktu lawatan: 8:30 pagi hingga 6 petang setiap hari.

 

5. Kereta Kabel Langkawi

Kereta Kabel, tarikan tempat menarik di Langkawi

Tempat menarik di Pulau Langkawi yang seterusnya ialah cable car.

Kereta kabel Langkawi juga dikenali sebagai Sky Cab yang dikatakan merupakan perjalanan kereta kabel paling curam di dunia; boleh membawa pengunjung pada ketinggian 708 meter di atas paras laut. Kereta kabel akan membawa penumpang ke Gunung Mat Cincang – puncak kedua tertinggi di Langkawi, menjadikan ia antara lokasi yang wajib dikunjungi di Langkawi.

Semasa berkunjung ke sini, pelancong disarankan membawa jaket  atau memakai pakaian yang tebal kerana ketinggiannya mengundang angin yang agak sejuk. Pemandangan dari puncak ini pastinya memukau dan menjadikan perjalanan ini sangat berharga dan tidak dapat dilupakan.

Lokasi: Jalan Telaga Tujuh, Kedah.

Waktu lawatan: 9:30 pagi to 7 petang setiap hari.

 

6. Langkawi Arts in Paradise 3D Museum

Terkenal sebagai muzium seni 3D terbesar di Malaysia, dan yang kedua terbesar di dunia – anda hanya perlu memandu 20 minit  dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Muzium ini mempamerkan lebih dari 200 karya seni yang memastikan para pengunjung berasa kagum dengan keindahan mereka.

Muzium ini dibahagikan kepada 9 zon interaktif yang menjadi tuan rumah bagi karya seni yang indah oleh para seniman dari seluruh dunia; terutamanya kerjasama bersama 23 terkemuka dari Korea terkemuka dengan artis tempatan di rantau ini. Muzium ini sememangnya merupakan platform yang baik untuk seniman, peserta pameran dan pencinta seni dan boleh dianggap sebagai salah satu tarikan terbaik di Langkawi untuk peminat seni.

Lokasi: Oriental Village, Jalan Telaga Tujuh, Kedah.

Waktu lawatan: 9 pagi hingga 6 petang setiap hari.

Bayaran masuk: Bukan warganegara – RM 38 untuk orang dewasa.

 

7. Pasar Malam Hari Jumaat Ayer Hangat

Pasar Malam, tempat menarik di Langkawi

Pasar malam ini merupakan salah satu daripada tempat pelancongan popular Langkawi, sangat sesuai untuk bersantai bersama keluarga tersayang. Penduduk tempatan yang ramah menjual pelbagai barang seperti pakaian, cenderamata dan pelbagai jenis makanan dengan harga yang sangat berpatutan.

Ia diadakan setiap minggu setiap hari Jumaat dan menjadi pilihan banyak pelancong yang mengunjunginya dari seluruh dunia. Gerai yang berwarna-warni menjadikan suasana yang meriah menjadikan lokasi ini idea yang bagus untuk berjalan-jalan, jika tidak untuk membeli-belah.

Lokasi: Padang Lalang di Air Hangat.

Waktu lawatan: Setiap Jumaat – 6:30 petang hingga 10 malam.

 

8. Dek Matahari Terbenam

Langkawi Dek Matahari Terbenam (Sunset Deck)

Dek matahari terbenam adalah tempat pesta yang dinamik; menyajikan koktel, dan minuman keras yang terbaik, menarik dan mewah. Terletak di resort Bon Ton dan mempunyai ruang tempat duduk terbuka yang besar untuk pengunjung. Kawasan tempat duduk terdiri daripada pelantar kayu yang kelihatan sangat menarik.

Melengkapi landskap ini adalah pokok kelapa sawit dan kelapa di sekitarnya yang menjadikan latar belakang begitu indah. Seperti namanya, dek terbuka untuk pemandangan matahari terbenam yang terbaik dan menawarkan privasi bagi para tetamu yang mencari suasana yang damai dan berkualiti dengan orang yang disayangi.

Lokasi: Bon Ton Resort, Pantai Cenang.

Waktu lawatan: 5 petang  hingga 2 pagi setiap hari.

 

Akhir kata

Tunggu apa lagi? Mula merancang percutian anda ke Langkawi, Malaysia segera! Diharapkan agar perkongsian tempat menarik di Langkawi ini akan memberikan anda pengalaman berharga bersama keluarga.

Tips bijak: Pastikan anda merancang perjalanan lebih awal sebelum mengunjungi tempat menarik di Pulau Langkawi ini. Kenapa? Ini adalah mengelakkan kekecewaan apabila tempat yang anda ingin kunjungi telah penuh!

Leave a Comment