10 Tempat Menarik di Kedah 2021 (Selain Pulau Langkawi)

Sekiranya anda merancang perjalanan ke negeri ini, berikut adalah antara beberapa tempat menarik di Kedah  yang mesti anda lawati.

Sedikit mengenai Kedah

Kedah terletak di utara Malaysia, dekat dengan sempadan Thailand dan dianggap sebagai “Negeri Jelapang Padi” Malaysia, di mana separuh daripada pengeluaran beras negara ini berasal dari sini. Selain kepentingan pertaniannya untuk Malaysia, ia juga merupakan rumah bagi salah satu pulau paling popular di Malaysia, Pulau Langkawi. Sebuah negeri yang juga kaya dengan budaya menarik dan pelbagai tempat bersejarah untuk anda ketahui dengan lebih lanjut mengenai negeri kecil ini.

 

1. Menara Jam Alor Setar

Juga dibangun pada tahun 1912, menara jam ini dibina untuk memberitahu penduduk yang tinggal di daerah ini waktu solat. Hari ini, menara jam masih beroperasi sebagai penjaga masa, tetapi ia juga berfungsi sebagai peringatan masa lalu kerana ia adalah salah satu tarikan tertua di Kedah. Ia juga menarik untuk melihat bagaimana bangunan ini menggabungkan seni bina Islam dan kolonial menjadi satu.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

2. Kedah Chinatown

Untuk bersantai petang, anda boleh membuat perjalanan ke Chinatown Kedah. Tempat ini bukan sahaja dapat membawa anda kembali ke masa yang lalu, anda juga akan dapat menyaksikan bagaimana orang-orang bandar berniaga di kedai-kedai mereka yang kelihatan vintaj. Anda boleh bersantai di beberapa kafe di sekitar kawasan ini kerana dikatakan bahawa mereka menyajikan beberapa kopi terbaik di bandar.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

3. Gunung Baling

Gunung Baling adalah salah satu gunung terbaik untuk mendaki di Semenanjung Malaysia. Mendaki gunung ini tidak mudah, jadi penggunaan kasut dan pakaian yang betul sangat penting. Walaupun beberapa laluan boleh menjadi curam, ada penghadang serta pegangan jalan dan tali untuk membantu anda dalam perjalanan.

Sepanjang perjalanan anda, anda bukan sahaja akan melewati hutan tetapi juga rangkaian gua yang misteri. Ganjaran dari dakian ini adalah pemandangan 360 darjah untuk kawasan yang menakjubkan ini.

 

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

4. MnM Home Whimsical Houses

Tempat ini terasa seperti filem Alice in Wonderland dan Hobbits yang digabungkan menjadi satu. Rumah dan bangunan di sini dibina dengan senibina yang sangat unik dan pelik sehingga banyak orang akan berkumpul di sini hanya untuk melihatnya sendiri. Di sini, anda akan dapat melihat lubang Hobbit, rumah terbalik dan juga Rumah Senget Berkembar.

Sekiranya anda mencari tempat untuk mengambil banyak gambar menarik, ini adalah salah satu tarikan Kedah yang sangat sesuai.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 10:00am – 5:00pm

Harga Tiket: Dewasa – RM35 | Kanak-kanak – RM15

 

5. Tree Top Walk di Sungai Sedim

Dengan keadaan yang dikelilingi oleh tanaman hijau, adalah wajar bahawa kebanyakan aktiviti di sini bersifat semula jadi. Tree Top Walk Sungai Sedim membolehkan pengunjung melakukan “adventure” seperti yang lain di hutan yang jarang diterokai ini. Tempat ini mempunyai salah satu jalan kanopi hutan hujan terpanjang di dunia dengan panjang 1.5km dan dibina 26 meter di atas permukaan tanah, memberikan anda pemandangan indah dari keindahan yang ditawarkan alam yang tersergam indah ini.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 5:30pm

Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM6

 

6. Langkawi Sky Bridge

Walaupun kami kata selain Langkawi, nampaknya tempat menarik di Kedah ini tidak lengkap tanpa Langkawi.

Salah satu tarikan Kedah yang paling terkenal di Pulau Langkawi adalah Sky Bridge Langkawi. Panjangnya ialah 125m dan terletak 2.300 kaki di atas permukaan laut, menjadikannya jambatan pejalan kaki yang paling menakjubkan di dunia. Reka bentuk lengkung jambatan unik ini membolehkan pengunjung menikmati keindahan pulau dari pandangan mata burung – sesuatu yang tidak boleh anda lepaskan sekiranya anda mengunjungi pulau itu.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:30am – 7:00pm

Harga Tiket: Dewasa – RM6 | Kanak-kanak – RM4

 

7. Crocodile Adventure Land Langkawi

Antara tempat menarik di Langkawi adalah taman buaya.

Crocodile Adventure Land Langkawi adalah salah satu tarikan wajib dikunjungi di Pulau Langkawi. Terdapat pelbagai jenis spesies buaya dan dikatakan sebagai salah satu koleksi paling pelbagai di dunia. Tarikan utama lawatan ini adalah sesi makan di kolam besar dan jika anda mendengar dengan penuh perhatian, anda akan dapat mendengar mereka menggeram selama sesi ini.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 6:00pm

Harga Tiket: Dewasa – RM18 | Kanak-kanak – RM12

 

8. Pasar Malam Pekan Kuah

Antara lain tempat menarik di Pulau Langkawi ialah pasar malam yang cukup meriah.

Pasar malam ini dibuka setiap hari Rabu dan Sabtu di bandar Kuah. Sekiranya anda ingin mengalami budaya tempatan, ini adalah tempat terbaik. Anda akan dapat menemui barang-barang buatan tangan, makanan laut kering tempatan dan banyak makanan tempatan yang terkenal di sini seperti makanan ringan Malaysia, pisang goreng yang merupakan makanan snek popular di Malaysia. Boleh dikatankan, anda bukan orang Malaysia jika anda tidak pernah mencuba pisang goreng.

Waktu Lawatan: Rabu & Sabtu, 5:30pm – 10:00pm

Harga Tiket: Percuma

 

9. Air Terjun Telaga Tujuh

Salah satu tarikan Kedah yang paling indah di Langkawi adalah Air Terjun Telaga Tujuh. Mendaki tangga yang diperbuat daripada konkrit, anda akan dapat menyaksikan tujuh air terjun bertingkat di satu kawasan. Pendakian ke air terjun tingkat ketujuh mungkin bukan sesuatu yang mudah kerana kawasannya berlumut dan licin, tetapi Anda akan disajikan dengan pemandangan indah di puncak pendakian.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

10. Ladang Anggur Beris Lake

Tidak ramai yang menyedari bahawa Kedah mempunyai ladang anggurnya sendiri. Terletak betul-betul di sebelah Tasik Beris, anda pasti mesti mengunjungi tempat ini untuk memperkaya pengetahuan anda mengenai pelbagai jenis anggur dan proses penuaian. Untuk memasuki kawasan ini, anda perlu membayar yuran masuk.

Apa yang disatukan dalam pakej lawatan adalah pengalaman memilih dan memetik anggur anda sendiri. Sekiranya anda ingin membeli sebotol wain, anda boleh membelinya di kiosk jualan. Di sana, anda juga boleh membeli barang-barang berasaskan anggur lain seperti jem, kek, dan minuman yang menyegarkan.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 6:30pm

Harga Tiket: Dewasa – RM6 | Kanak-kanak – RM3

 

Akhir kata

Dengan budaya santai dan dikelilingi oleh medan kehijauan, negeri ini adalah tempat terbaik untuk dikunjungi untuk melarikan diri dari keriuhan kota.

Terdapat banyak tarikan semula jadi di Kedah untuk dikunjungi dan pelbagai hidangan tempatan yang boleh anda cuba sepanjang masa anda di sini. Jika anda berkunjung ke negeri indah ini, jangan lupa mengambil gambar makanan anda untuk di muat naik ke media sosial!

Semoga perkongsian tempat menarik di Kedah ini akan memudahkan anda merancang perjalanan ke utara.


Artikel Travel Berkaitan

10 Tempat Menarik di Kedah 2021 (Selain Pulau Langkawi)

Leave a Comment