24 Tempat Menarik di Kedah 2021 (Selain Pulau Langkawi)


Sekiranya anda merancang perjalanan ke negeri ini, berikut adalah antara beberapa tempat menarik di Kedah  yang mesti anda lawati. Jangan ingat, hanya Langkawi sahaja yang best. Ada banyak lagi yang ramai orang tak tahu dan pastinya berbaloi untuk diterokai.

Sedikit mengenai Kedah

Kedah terletak di utara Malaysia, dekat dengan sempadan Thailand dan dianggap sebagai “Negeri Jelapang Padi” Malaysia, di mana separuh daripada pengeluaran beras negara ini berasal dari sini.

Selain kepentingan pertaniannya untuk Malaysia, ia juga merupakan rumah bagi salah satu pulau paling popular di Malaysia, Pulau Langkawi. Sebuah negeri yang juga kaya dengan budaya menarik dan pelbagai tempat bersejarah untuk anda ketahui dengan lebih lanjut mengenai negeri kecil ini.

1. Menara Jam Alor Setar

Juga dibangun pada tahun 1912, menara jam ini dibina untuk memberitahu penduduk yang tinggal di daerah ini waktu solat. Hari ini, menara jam masih beroperasi sebagai penjaga masa, tetapi ia juga berfungsi sebagai peringatan masa lalu kerana ia adalah salah satu tarikan tertua di Kedah. Ia juga menarik untuk melihat bagaimana bangunan ini menggabungkan seni bina Islam dan kolonial menjadi satu.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

2. Kedah Chinatown

Untuk bersantai petang, anda boleh membuat perjalanan ke Chinatown Kedah. Tempat ini bukan sahaja dapat membawa anda kembali ke masa yang lalu, anda juga akan dapat menyaksikan bagaimana orang-orang bandar berniaga di kedai-kedai mereka yang kelihatan vintaj. Anda boleh bersantai di beberapa kafe di sekitar kawasan ini kerana dikatakan bahawa mereka menyajikan beberapa kopi terbaik di bandar.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

3. Gunung Baling

Gunung Baling adalah salah satu gunung terbaik untuk mendaki di Semenanjung Malaysia. Mendaki gunung ini tidak mudah, jadi penggunaan kasut dan pakaian yang betul sangat penting. Walaupun beberapa laluan boleh menjadi curam, ada penghadang serta pegangan jalan dan tali untuk membantu anda dalam perjalanan.

Sepanjang perjalanan anda, anda bukan sahaja akan melewati hutan tetapi juga rangkaian gua yang misteri. Ganjaran dari dakian ini adalah pemandangan 360 darjah untuk kawasan yang menakjubkan ini.

 

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga Tiket: Percuma

 

4. MnM Home Whimsical Houses

Tempat ini terasa seperti filem Alice in Wonderland dan Hobbits yang digabungkan menjadi satu. Rumah dan bangunan di sini dibina dengan senibina yang sangat unik dan pelik sehingga banyak orang akan berkumpul di sini hanya untuk melihatnya sendiri. Di sini, anda akan dapat melihat lubang Hobbit, rumah terbalik dan juga Rumah Senget Berkembar.

Sekiranya anda mencari tempat untuk mengambil banyak gambar menarik, ini adalah salah satu tarikan Kedah yang sangat sesuai.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 10:00am – 5:00pm

Harga Tiket: Dewasa – RM35 | Kanak-kanak – RM15

 

5. Tree Top Walk di Sungai Sedim

Dengan keadaan yang dikelilingi oleh tanaman hijau, adalah wajar bahawa kebanyakan aktiviti di sini bersifat semula jadi. Tree Top Walk Sungai Sedim membolehkan pengunjung melakukan “adventure” seperti yang lain di hutan yang jarang diterokai ini. Tempat ini mempunyai salah satu jalan kanopi hutan hujan terpanjang di dunia dengan panjang 1.5km dan dibina 26 meter di atas permukaan tanah, memberikan anda pemandangan indah dari keindahan yang ditawarkan alam yang tersergam indah ini.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 5:30pm

Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM6

 

6. Kota Kuala Kedah

Salah satu tempat menarik lagi bersejarah di Kedah ialah Kota Kuala Kedah.

Kota Kuala Kedah ini dibina pada tahun 1771 dan telah siap dibina pada tahun 1780, ia merupakan sebuah kota yang menyimpan sejarah yang penting di negeri Kedah.

Tuajuan asal pembinaan kota ini adalah untuk ddigunakan sebagai benteng pertahanan Kedah daripada ancaman pihak musuh terutamanya Siam yang datang dari arah laut. Direkabentuk oleh Hafiz Sab iaitu Datuk Maharaja Kadi pada ketika itu, kota ini dibina menggunakan kayu bakau, buluh dan tanah liat.

Kota ini juga menempatkan Muzium Kota Kuala Kedah yang memiliki ruang pameran yang terbahagi kepada enam bahagian iaitu bahagian Pengenalan, Sejarah, Fungsi Kota Kuala Kedah, Zaman British, Zaman Jepun dan Zaman Selepas Merdeka.

Jika anda berkesempatan untuk singgah ke muzium ini anda dapat melihat sehingga 60 koleksi artifak arkeologi termasuk batu bata asal kota ini, seramik, 13 buah peluru meriam dan 6 buah meriam yang dihasilkan pihak Inggeris yang sudah berusia lebih daripada 100 tahun.

Demikianlah antara pameran menarik yang dapat dilihat di muzium ini, bagi anda yang mencintai sejarah dan ingin memupuk semangat cintakan sejarah dalam diri anak-anak, bolehlah ke sini.

 

7. Balai Seni Negeri

Balai Seni Negeri ini mula dibina pada tahun 1893 dan ia pernah digunakan sebagai Mahkamah Besar pada tahun 1912. Balai Seni Negeri ini boleh dikatakan antara bangunan kerajaan moden paling awal yang dibina di bandar Alor Setar ini.

Bangunan ini mula dikenali sebagai Balai Seni Negeri pada tahun 1983 sempena sambutan Perayaan Jubli Perak semasa di bawah pemerintahan KDYMM Tunku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (1985-1983).

Antara yang terdapat di Balai Seni ini adalah koleksi karya seni lukis, ukiran kayu dan khat oleh anak tempatan Kedah sendiri yang dihasilkan oleh golongan muda sehinggalah pengkarya veteran.

 

8. Masjid Al-Bukhari

Masjid Al-Bukhari merupakan sebuah masjid yang lokasinya terletak di kawasan yang tenang, jauh dari kesibukkan menjadikan ia sebuah rumah ibadah yang aman untuk anda meluangkan masa sambil mencari ketenangan yang sebenar dan menikmati keindahan rekaan dalaman dan luarannya yang membuat anda terpesona.

Masjid yang telah dibina oleh Yayasan Albukhary ini cukup luas dengan keluasan sehingga 4.96 ekar dan mampu menampung 15,000 jemaah pada satu-satu masa.

Diinspirasikan daripada reka bentuk Iran dan Turki, masjid ini memiliki 7 buah kubah berwarna biru termasuklah kubah utama yang berukuran diameter 14 meter. Minaretnya pula diinspirasikan oleh reka bentuk Madinah dan Mesir.

Dari masjid ini, anda turut dapat melihat pemandangan indah sewaktu matahari terbenam dan terbit. Lokasinya pula, terletak berdekatan dengan highway utara Alor Setar dan kawasan pekan.

 

9. Telaga Gajah

Telaga Gajah terletak di Laman Warisan Majlis Daerah Pendang ini merupakan sebuah telaga yang penuh dengan sejarah. Menurut sejarah, di telaga inilah gajah-gajah yang menghantar ufti (bunga emas) ke negeri Siam dimandikan pada waktu di mana gajah masih digunakan sebagai medium pengangkutan utama.

Masyarakat setempat pada zaman dahulu kala juga menjadikan telaga ini sebagai punca air utama terutama sekali ketika musim kemarau. Apa yang lebih menarik tentang Telaga Gajah ini adalah kami difahamkan bahawa air telaga ini sebenarnya bersambung dengan air sungai, menjadikan airnya tidak pernah kering,

 

10. Pusat Sains Negara Wilayah Utara

Pasti ramai yang tidak tahu, sebenarnya Pusat Sains Negara Wilayah Utara ini adalah cawangan Pusat Sains Negara yang pertama. Bagi kanak-kanak, sudah tentu ia menjadi satu destinasi tempat menarik di Kedah. Bagi ibu-bapa pula, tentu seronok melihat anak-anak bereksperimen di sini.

Di sini anak-anak anda (dan anda) dapat mempelajari pelbagai info saintifik dengan ceria kerana bahan-bahan pameran yang terdapat di pusat sains ini merupakan pameran interaktif.

Kalau anda membawa anak-anak yang kecil ke sini, anda boleh membaca informasi tentang fakta sains menarik kepada mereka. Papan fakta telah diletakkan di setiap bahagian pameran. Mesti anak-anak teruja! Kan bagus percutian yang penuh dengan pengisian bermanfaat sebegini.

 

11. Taman Rekreasi Bukit Hijau

Taman Rekreasi Bukit Hijau merupakan sebuah tarikan yang agak terkenal kerana air terjun 7 tingkatnya yang menggamit pandangan mereka yang melihatnya. Taman rekreasi yang terletak di dalam Hutan Simpan Gunung Inas ini turut memiliki kawasan taman herbanya yang tersendiri.

Untuk ke taman rekreasi ini, agak mudah untuk anda yang bukan kaki hiking atau berstamina tinggi. Anda boleh menggunakan kenderaan sendiri melalui jalan yang telah disediakan, papan tanda turut diletakkan untuk dijadikan panduan perjalanan dari highway Butterworth-Grik sehingga ke kawasan taman.

Laluan bersimen turut disediakan untuk anda merentasi sungai yang mengalir melalui taman ini untuk memudahkan anda untuk menuju ke kawasan air terjun.

Antara pelbagai kemudahan yang disediakan adalah 16 buah chalet yang lengkap dengan pelbagai kemudahan, tapak perkhemahan yang boleh memuatkan sehingga 300 campers, gerai makanan dan lain-lain lagi.

 

12. Tasik Pendang

Jika anda ke Pendang, jangan melepaskan peluang untuk luangkan beberapa hari menginap di Pendang Lake Resort yang menawarkan pemandangan yang indah serta persekitaran yang menyegarkan minda.

Alami pengalaman tinggal di kawasan desa dengan cara berbual bersama masyarakat setempat dan melibatkan diri dalam banyak aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan di sini.

Antaranya merupakan aktiviti bersenam di trek senaman, flying fox, memancing di Tasik Pendang yang terletak bersebelahan resort, menaiki motosikal dan berpusing di sekeliling kawasan sawah padi, membeli-belah di pasar hujung minggu yang menjual pelbagai makanan tempatan dan banyak lagi perkara yang menyeronokan untuk dilakukan di kawasan kampung.

 

13. Ulu Muda Eco Park

Bagi anda yang meminati aktiviti outdoor, salah satu tempat menarik di Kedah untuk aktivit luar ialah Ulu Muda Eco Park.

Ulu Muda Eco Park yang terletak di sempadan Kedah-Thailand ini merupakan sebuah lokasi yang popular untuk aktiviti perkhemahan. Antara aktiviti lain yang menarik untuk dibuat di sini adalah memerhati burung, jika anda bertuah, anda mungkin dapat melihat burung kenyalang berterbangan bebas di hutan ini. Anda sekeluarga juga boleh merasai pengalaman memungut madu lebah di sini.

Jangan lepaskan peluang meneroka hutan hujan yang telah berusia sekitar 150-170 juta tahun ini, banyak flora dan fauna menarik yang menunggu untuk anda dan keluarga terokai.

 

14. Air Terjun Junjong

Air Terjun Junjong ini terletak kira-kira 15km dari Kulim, ia terkenal dikalangan penduduk tempatan terutamanya pada hujung minggu. Jika anda inginkan privasi, elakkan datang pada waktu-waktu ini.

Di Air Terjun Junjong terdapat kawasan kolam air terjun yang sesuai untuk kanak-kanak tapi bagi anda yang tidak kisah untuk berjalan jauh sedikit dan inginkan cabaran, anda boleh terus mendaki sehingga anda bertemu dengan air terjun yang lebih besar, di sini anda boleh bermandi-manda sepuasnya.

 

15. Taman Tema Air The Carnival

Kalau di Selangor dan KL, tama tema air yang terkenal adalah Sunway Lagoon, tapi bagi orang-orang utara, Taman Tema Air The Carnival pastinya lebih popular kalau nak bermandi-manda sambil berseronok dengan pelbagai aktiviti menarik. Lokasinya pula berdekatan dengan Cinta Sayang Resort dan pusat bandar Sungai Petani.

Antara aktiviti air yang ditawarkan di Taman Tema Air The Carnivall adalah kolam berombak, menaiki pelampung sepanjang Lazy River, gelongsor di dalam tiub yang curam dan bengkang-bengkok, serta gelongsor berkelajuan tinggi atau high speed slides yang merupakan ‘ride’ paling mencabar di sini. Seronok bunyinya kan? Jadi, ayuhlah ke sini dan cuba sendiri, pastu jauh lebih seronok daripada apa yang dibayangkan.

The Carnivall bukan hanya menawarkan aktiviti air, malah ia juga menyediakan tarikan lain untuk anda lakukan aktiviti lasak seperti menunggang kuda, bermain golf mini, climbing dan banyak lagi.

 

16. Pekan Rabu

Pekan Rabu adalah destinasi atau salah satu tempat menarik yang wajib dikunjungi di Kedah. Tak sah kalau tak datang sini.

Pekan Rabu yang terletak di Ukir Mall ini hanya terletak dalam 100 m sahaja dari Menara Alor Setar. Alang-alang dah singgah di pekan ni, singgahlah ke Pekan Rabu ini, apalah ertinya bercuti tanpa merasa makanan tempatan kan?

Di Pekan Rabu inilah anda dapat melihat pelbagai makanan tradisional Melayu dijual seperti kuah rojak, ikan pekasam, dodol durian, garam belacan, malahan, kuih bahulu yang panas-panas pun ada dijual di sini.

Di samping makanan, perlbagai hasil yang turut dijual di sini antaranya pakaian, dan ubat-ubatan tradisional. Yang penting, gerai-gerai di sini kebanyakannya mudah untuk anda tawar-menawar.

 

17. Muzium Padi

Muzium Padi Kedah ini terletak hanya 8.84 km sahaja daripada Menara Alor Setar dan dekat sekali dengan Masjid Zahir, antara masjid tertua di Malaysia. Muzium ini terletak di Gunung Keriang.

Muzium Padi ini adalah muzium padi ke-4 di dunia selepas Jepun, Jerman dan Filipina. Kerana nasi adalah makanan ruji rakyat Malaysia, eloklah untuk kita tahu ksiah sebenar di sebalik padi ini dari segi sejarahnya dan prosesnya sebelum menjadi nasi di pinggan anda.

Satu perkara yang pasti, balik sahaja dari Muzium Padi ini,pasti anda dan anak-anak tidak akan membazir walau sebiji nasi pun kerana dari sinilah anda terutamanya anak-anak anda akan belajar menghargai nasi kerana “sebiji nasi ibarat setitik peluh petani”.

Kalau anda menuju ke tingkat paling atas muzium ini anda dapat melihat galeri lukisan yang mana anda boleh duduk di kerusi yang terletak di tengah, kerusi ini akan membuat putaran 360 darjah secara perlahan untuk anda menikmati lukisan pemandangan sawah padi dan kawasan perkampungan yang terdapat di sekeliling sawah ini yang kelihatan sangat realistik.

 

18. Tanjung Dawai

Tempat menarik di Kedah yang seterusnya ialah Tanjung Dawai.

Tanjung Dawai ini terletak di muara sungai dan merupakan kawasan dimana penduduknya terdiri daripada golongan petani dan nelayan. Di sini anda boleh lihat banyak bot-bot nelayan yang pulang dari laut pada penghujung hari setelah mereka mendapat hasil tangkapan.

Satu pemandangan yang tidak boleh dilepaskan anda sekeluarga. Di samping menikmati pemandangan kawasan desa, anda juga boleh menikmati makanan yang dijual di gerai-gerai yang terdapat di sini. Ia juga merupakan lokasi yang menarik untuk anda bergambar kerana terdapat pondok kayu yang dibina selain sampan dan bot yang tersadai di pesisiran.

Dari Tanjung Dawai, anda turut dapat melihat pemandangan jelas pulau-pulau yang terdapat di sekitar seperti Pulau Telor, Pulau Bidan, Pulau Bunting dan Pulau Songsong. Cukup mengasyikkan mata yang memandang.

 

19. Taman Kulim Hi-Tech

Hanya terletak 8 km sahaja dari Bandar Kulim, Taman Kulim Hi-Tech ini merupakan satu-satunya taman sepertinya di Malaysia. Ia didirikan sebagai salah satu strategi kebangsaan untuk mencapai Visi 2020 iaitu menjadikan Malaysia sebagai negara maju. Di sini tempat berkumpulnya banyak syarikat-syarikat berteknologi tinggi seperti Intel, First Solar, Fuji Electronics dan Infineon.

Walaupun teknologi merupakan faktor utama penubuhan taman seluas 4510 ekar ini, kehijauan flora turut diberikan perhatian di sekitar taman ini.

Antara kemudahan yang tersedia di sini ruang pejalan kaki, bangku, taman permainan kanak-kanak dan pondok rehat.

 

20. Taman Burung Kulim

Anda mencari destinasi yang terbaik untuk dilawati dengan anak-anak? Anda boleh merancang untuk ke Taman Burung Kulim yang terletak tidak jauh dari pejabat pos Kulim.

Walaupun nama diberikan “Taman Burung” tapi sebenarnya di dalam taman ini terdapat banyak lagi haiwan lain, boleh dikatakan tempat ini ibarat sebuah zoo mini. Antara haiwan yang  terdapat di sini adalah itik, ayam, arnab, kura-kura, ikan dan sebagainya.

Ketika di sini, anda sekeluarga boleh membeli makanan haiwan yang disediakan disediakan di kaunter untuk memberikan haiwan-haiwan ini makan sendiri.

 

21. Pulau Songsong

Tempat menarik di Kedah yang seterusnya ialah Pulau Songsong. Pasti anda tidak pernah dengar bukan?

Pulau Songsong adalah sebuah pulau tidak berpenghuni dan tiada sebarang penginapan atau kemudahan lain yang disediakan di sini. Tapi sekiranya anda ingin berkhemah di sini, sila pastikan pastikan semua bekalan anda lengkap dan cukup.

Agak seronok untuk meluangkan masa di sini kerana alam sekitarnya terpelihara dengan baik sekali. Kawasan pantai yang luas di pulau ini turut ditumbuhi dengan pokok-pokok kelapa, belukar kecil dan bunga. Latar belakang pulau ini pula adalah kawasan hutan yang mekar dengan pokok-pokok yang menghijau.

Untuk anda ke Pulau Songsong terdapat beberapa buah jeti yang menyediakan bot, iaitu dari Jeti Sungai Udang, Jeti Kuala Dulang dan Jeti Tanjung Dawai. Perjalanan ke pulau ini hanya mengambil masa 15 minit sahaja, dapatlah anda sekeluarga menikmati deru angin laut yang segar sepanjang perjalanan ke pulau.

 

22. Gunung Bintang

Gunung Bintang merupakan titik sempadan antara negeri Kedah dan Perak. Gunung ini juga merupakan sebahagian daripada Banjaran Bintang yang menganjur dari Selatan Thailand dan merupakan gunung yang tertinggi di banjaran ini.

Sekiranya anda gemar akan aktiviti lasak, anda boleh menerokai gunung ini untuk menghayati kecantikan flora yang terdapat di sini, ia begitu kaya dengan khasiat perubatan. Bukan itu sahaja, anda juga akan disajikan dengan pemandangan dan bunyi air terjun serta jeram-jeram yang terdapat sepanjang perjalanan.

Satu pendakian yang memenatkan tapi sangat berbaloi setelah anda melihat pemandangan yang indah dan megah setibanya di puncak gunung. Nak mendaki di sini, pastikan anda mendapakan permit dan bantuan penunjuk arah terlebih dahulu, untuk keselamatan anda dinasihatkan untuk tidak mengambil risiko mendaki sendiri.

 

23. Pantai Merdeka

Pantai Merdeka ini terletak bertentangan dengan Pekan Tanjung Dawai dengan pemandangan indah Gunung Jerai. Selain ia menyajikan pemandangan yang indah, di sini juga terdapat banyak kedai-kedai makan yang anda boleh pilih untuk menjamu selera sambil merasai bayu laut, makanan-makanan yang dijual di sini banyak yang menyelerakan dan rugi kalau tak dicuba seperti mee udang, char kuew teow, laksa, cendol dan banyak lagi.

Memang syok makan tepi pantai ni, ditambah pula dengan air kelapa, fuh. Dari Pantai Merdeka juga anda boleh menaiki bot pelancong untuk ke Tanjung Dawai, dimana anda sekeluarga dapat menikmati restoran yang menjual makanan laut yang segar lagi menyelerakan.

Sangat banyak yang ditawarkan di Pantai Merdeka ini, terutamanya dari  kemewahan makanan, tidak hairanlah ramai orang memilih untuk berkelah dan bersantai di sini setiap kali musim cuti.

 

24. Ladang Anggur Beris Lake (TUTUP)

[su_note]

MAKLUMAN:

 • Lokasi ini sudah ditutup kepada orang awam

[/su_note]

Tidak ramai yang menyedari bahawa Kedah mempunyai ladang anggurnya sendiri. Terletak betul-betul di sebelah Tasik Beris, anda pasti mesti mengunjungi tempat ini untuk memperkaya pengetahuan anda mengenai pelbagai jenis anggur dan proses penuaian. Untuk memasuki kawasan ini, anda perlu membayar yuran masuk.

Apa yang disatukan dalam pakej lawatan adalah pengalaman memilih dan memetik anggur anda sendiri. Sekiranya anda ingin membeli sebotol wain, anda boleh membelinya di kiosk jualan. Di sana, anda juga boleh membeli barang-barang berasaskan anggur lain seperti jem, kek, dan minuman yang menyegarkan.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 6:30pm

Harga Tiket: Dewasa – RM6 | Kanak-kanak – RM3

 

Akhir kata

Dengan budaya santai dan dikelilingi oleh medan kehijauan, negeri ini adalah tempat terbaik untuk dikunjungi untuk melarikan diri dari keriuhan kota.

Terdapat banyak tarikan semula jadi di Kedah untuk dikunjungi dan pelbagai hidangan tempatan yang boleh anda cuba sepanjang masa anda di sini. Jika anda berkunjung ke negeri indah ini, jangan lupa mengambil gambar makanan anda untuk di muat naik ke media sosial!

Semoga perkongsian tempat menarik di Kedah ini akan memudahkan anda merancang perjalanan ke utara.

7 thoughts on “24 Tempat Menarik di Kedah 2021 (Selain Pulau Langkawi)”

 1. Mengarut…tajuk tulis lain..isi kandungan lain…4 daripada 10..semuanya di langkawi…merepek btol la..ladang anggur tasik beris dah bertahun tutup.Research la dulu sebelum tulis.

  Reply
 2. Juga dibangun pada tahun 1912, menara jam ini dabina untuk memberitahun penduduk yang tinggal di daerah ini waktu solat.

  Reply
 3. Pada suatu hari , anak arnab mahu pergi bermain-main sebentar di luar rumah.
  Anak arnab bekata kepada ibunya , ” Ada banyak cendawan di lereng gunung.
  Biar saya tolong emak petik sedikit cendawan di situ”.

  Reply

Leave a Comment