6 Taman Tema di Malaysia (Belum Ditutup, Masih Dibuka)


Malaysia mempunyai pelbagai jenis taman tema dari taman tema air di A’famosa, Melaka, hingga ke Escape theme park Penang yang pastinya dapat memenuhi citarasa anda. Anda pasti dapat mencari aktiviti dan lokasi yang sesuai untuk semua peringkat umur. Dalam artikel kali ini, kami menyediakan 6 lokasi menarik untuk anda nikmati bersama keluarga dan rakan-rakan.

Jika anda tidak suka berpanas di taman tema, boleh pilih tempat menarik untuk kanak-kanak yang lain.

Legoland Malaysia

Seperti namanya, taman tema ini dipenuhi dengan pelbagai jenis permainan dan tarikan, semuanya dibina dari Lego Bricks. Ia adalah taman tema antarabangsa pertama di Malaysia dan menarik ribuan pelancong dari semua peringkat umur tahun demi tahun.

Tarikan utama – Anda boleh menyentuh, tolak, cipta bentuk baru serta cabut dan memasang semula semua yang anda dapat lihat di sini. Terdapat Water Park, Wave Pool, Joker Soaker dan Build-A-Raft di sini.

Lokasi – Johor Bahru.

Aktiviti – Miniland (Mercu Tanda Asia yang dibuat dari batu bata Lego), Permulaan (pilihan Lego Mainan yang sangat besar), Alami Lego Kingdom  melalui kenderan yang disediakan seperti roller coaster yang menarik dan pelbagai aktiviti berbumbung.

Harga – Harga tiket 1 Hari apabila dibeli pada hari lawatan untuk pek dewasa kombo adalah RM225 dan untuk kombo Kanak-kanak atau Warga Emas adalah RM180.

Waktu Lawatan – Dibuka dari jam 10:00 pagi hingga 7:00 malam pada semua hari dalam seminggu.

Laman web rasmi: https://www.legoland.com.my

 

Lost World of Tambun

Sekiranya anda mencari destinasi percutian yang sempurna yang mempunyai gabungan keseronokan dan pengembaraan, anda mesti mengunjungi Lost World Tambun di Malaysia. Ia merupakan taman tema yang penuh dengan aksi dan drama, yang akan memberi anda antara momen adrenalin terbaik dalam hidup.

Tarikan Utama – Taman tema resort ini mempunyai enam kawasan yang berbeza untuk keseronokan dan pengembaraan tanpa had iaitu Taman Air, Taman Hiburan, Zoo Mini, Tiger Valley, Tin Valley, Adventure Park.

Lokasi – Sunway City Ipoh, Perak Darul Ridzuan, Malaysia.

Aktiviti – Jungle Wave Pool, Kids Explora Bay, Tube Raiders, Cliff Racer, Adventure Express, Rabbit Wonderland, Ruby (mamalia nokturnal) dan rakan-rakan, Tortoise Kingdom, Sepentarium, Rock Canopy, Rain Forest Trail, Marmoset Tree House, Tin Mining Tours, 13 High Rope Course, 6th Mile Tunnel, Zip Line, Kayaking, Zorbing dll.

Harga – RM43.30 to RM49.25

Waktu – 11 pagi hingga 6 Petang setiap hari. Tutup pada hari Selasa kecuali pada hari cuti umum.

 

Escape Theme Park Penang

Di dunia yang serba pantas hari ini, persekitaran semula jadi untuk anak-anak bermain semakin berkurangan. Di sinilah Escape Theme Park di Pulau Pinang menjadi pengalaman yang menyegarkan untuk anda. Nikmati pelbagai aktiviti yang menyeronokkan dan menarik dalam suasana semula jadi untuk orang dewasa dan kanak-kanak, Escape Theme Park menjanjikan keseronokan dan keseronokan tanpa had untuk anda dan keluarga.

Tarikan Utama – Ada antara aktiviti di Escape Theme Park Penang, merupakan pemenang “Certificate of Excellence” dari Tripadvisor bagi tahun 2014 & 2015, mereka akan mengutamakan keselamatan kanak-kanak sambal melindungi persekitaran semulajadi mereka.

Lokasi – Teluk Bahang, Malaysia.

Aktiviti – Atan’s Leap, Monkey Business, Go Ape, Gecko Tower, Tubby Racer, Zoom Bug, Foxy Burrow, Tots Trail, Discovery Dig Tunnel, Greenie Program, Learning House, Serambi dll.

Harga – RM50 untuk kanak-kanak berumur antara 4 dan 12 tahun, RM72 untuk kanak-kanak berumur antara 13 dan 60 tahun, percuma untuk warga emas dan kanak-kanak berumur di bawah 3 tahun.

Waktu lawatan – 9 pagi hingga 6 petang dari hari Selasa hingga Ahad. Tutup pada hari Isnin, kecuali pada hari cuti umum.

 

A’Famosa Theme Park

Ingin bermain di taman tema air semasa musim panas yang berbahang? Taman Tema A’Famosa adalah tempat yang mesti anda kunjungi, bersama keluarga dan rakan anda untuk bersuka-ria.

Tarikan Utama – Taman tema ini merupakan taman tema terbesar di Malaysia dan mempunyai banyak jenis permainan dan gelongsor air menghiburkan yang memberikan anda pengalaman mendebarkan. Sekiranya anda bosan bermain permainan air, anda boleh berehat di kawasan pasir putih sambal menikmati saat yang menyenangkan.

Lokasi – Simpang Ampat, Melaka. Aktiviti – Arabian Village, Kids ’Adventure Play Pool, Sandy Beach, Lazy River, Wave Pool, Inner Tube Slaid, Family Raft Drive, High Speed ​​Slides, Body Slides, Splash dan banyak lagi.

Harga

Isnin – Jumaat : Tiket Taman Air termasuk makan tengah hari adalah RM43 untuk dewasa dan RM 38 untuk kanak-kanak.

Sabtu & Ahad : RM49 untuk dewasa dan RM43 untuk kanak-kanak.

Waktu lawatan  – 11 pagi hingga 7 petang (Isnin hingga Jumaat) dan 9 pagi hingga 7 petang (Hujung minggu, cuti sekolah & cuti umum).

 

 

KidZania Kuala Lumpur

KidZania adalah salah satu nama terbesar di dunia saat ini, untuk memperkasakan anak-anak melalui bengkel yang interaktif dan menghiburkan. Ia juga popular di banyak negara termasuk Kuala Lumpur.

Tarikan Utama – Kidzania Kuala Lumpur merupakan bengkel Kidzania ke-3 di Asia Tenggara dan ke-11 di dunia. Keselamatan kanak-kanak adalah fokus utama di Kidzania. Taman ini juga sesuai untuk kanak-kanak yang berkerusi roda. Anggota keselamatan sentiasa ada 24/7 untuk memantau keselamatan mereka.

Lokasi – Petaling Jaya, Selangor.

Aktiviti – Kanak-kanak dilatih mengunjungi bank untuk mengeluarkan wang, mengawal kapal terbang ketika cuaca ribut, kepentingan kebersihan, diberi peluang untuk melihat lebih dari 90 pilihan kerjaya yang berbeza.

Harga – 2-3 tahun (bersama seorang dewasa): RM35.10

4-17 tahun : RM72

Warga Emas : RM29.70

Waktu lawatan – Buka dari 10 pagi hingga 5 petang dari hari Ahad hingga Jumaat. Tutup pada hari Isnin.

 

Bungee Jumping at Xtreme Park

Bungy jumping mungkin bukan untuk semua orang, tetapi jika anda ingin mengalaminya, kunjungi lokasi lompat bungy tetap pertama di Malaysia, di tengah-tengah taman tema Sunway Lagoon.

Salah satu tarikan utama di Xtreme Park, lompat bungy di sini menyaksikan jiwa-jiwa berani, melompat dari jambatan gantung pejalan kaki terpanjang di dunia. Ini adalah antara aktiviti yang paling menyeronokkan untuk dilakukan di Kuala Lumpur.

Peserta harus berada di antara berat 35kg hingga 285kg, berumur sepuluh tahun ke atas, dan boleh memilih sama ada diikat dengan cara tradisional (di pergelangan kaki, dengan tali pinggang badan sebagai sandaran) atau diikat di pinggang.

Anda juga boleh memilih untuk melakukan ‘sentuhan basah’ (kepala menyentuh permukaan tasik) atau hanya lompatan bungy biasa.

Lokasi: Bandar Sunway, Petaling Jaya, Selangor

Harga: Anggaran antara RM120 untuk orang dewasa dan RM90 untuk kanak-kanak.

 

Menarik bukan? Apa tunggu lagi? Alami keseronokkan tak terkira di taman tema di atas!

Leave a Comment