8 Tempat Menarik di Pulau Pinang (Percuma & Berbayar)

Anda akan menjumpai banyak tempat untuk dikunjungi di Pulau Pinang, sebuah pulau yang kaya dengan budayanya dan sangat menggemari idea baru untuk mempamerkannya dengan cara yang unik. Terlalu banyak tempat menarik di Pulau Pinang. Pilih sahaja samada mahu yang free atau berbayar.

Ia tidak berhenti daripada mengesankan para pelancong dengan tempat-tempat yang luar biasa yang pastinya menakjubkan seperti Taman Herba Tropika dan Masjid Terapung.

Pulau ini telah berjaya memaparkan warisan, seni bina, dan tradisi keagamaan yang wujud sejak berabad yang lalu hingga zaman moden ini. Tempat pelancongan di Pulau Pinang tidak hanya terhenti di situ; ini adalah arena pasar, kuil, gereja, masjid, taman nasional, keindahan alam, muzium, dan aktiviti untuk semua lapisan masyarakat.

Tempat menarik di Pulau Pinang

Berikut ialah beberapa lokasi yang wajib dikunjungi di Penang:

Pantai Batu Ferringhi

Pantai Batu Ferringhi adalah kawasan peranginan di mana anda dapat merasai “adrenalin rush” semasa bercuti. Kemudahan Jet Ski dan Parasailing di tepi pantai adalah daya tarikan utama yang menarik setiap pelancong yang mengunjungi bandar ini di Pulau Pinang.

Selain hanya bersantai di sekitar pantai dan berjemur, perkara lain yang dapat anda lakukan di sini adalah menaiki “buggy” ke pasir keemasan, pergi memancing di laut dalam atau berseronok dengan menaiki Banana Boat.

Lokasi: 11km dari Pusat Bandar, George Town

Waktu: Beberapa jam sebelum matahari terbenam adalah waktu yang sesuai untuk anda mempunyai cukup masa untuk melakukan aktiviti pantai dan sukan lasak sebelum menyaksikan matahari terbenam yang indah.

 

The Top, Komtar Pulau Pinang

Komtar Pulau Pinang

Taman tema dan hiburan tidak hanya dari roller coaster dan gelongsor air; Top Komtar Penang adalah antara tempat yang mesti dikunjungi di Pulau Pinang yang menjadi hiburan ke tahap tertinggi.

Bangunan tinggi ini mempunyai aktiviti hiburan seperti Magic Mirror Maze, 7D Discovery Motion Theatre, Ocean Explorer, Window of the Top, DanceOki, Rainbow Skywalk, dan lain-lain. Isi perut anda dengan singgah di salah satu daripada beberapa restoran apabila anda lapar dan kemudian anda boleh sambug hari anda dengan mengisinya dengan keseronokkan.

Lokasi: Jalan Penang, George Town

Waktu: 11 pagi hingga 8 malam; 11 pagi hingga 9 malam pada hari Sabtu dan Ahad.

 

Taman Rempah Tropika

Ini adalah tempat untuk semua orang yang ingin melupakan perkara apabila berkunjung ke Pulau Pinang. Kebun yang dulunya merupakan kebun getah kini telah berubah menjadi kebun rempah-ratus aromatik di mana banyak yang boleh dipelajari mengenai 500 spesies flora dan fauna bagi para penggemar rempah-ratus. Anda boleh berjalan di sekitar jalan semula jadi yang juga melintasi air terjun semasa anda berada di taman yang pernah memenangi pelbagai anugerah berkaitan ini dengan lawatan berpandu.

Cubalah sertai kelas memasak yang mengajar cara memasak menggunakan rempah-rempah tersebut untuk membuat hidangan yang pasti membuat anda lapar. Kedai di kebun juga dapat memberi anda tanaman sebagai hadia jika anda bernasib baik. Perjalanan waktu malam di hutan hujan ini juga merupakan pengalaman yang memukau untuk anda melihat beberapa tumbuhan dan haiwan pada waktu malam.

Lokasi: Lone Crag Villa, Jalan Teluk Bahang

Waktu: 9 pagi hingga 6 petang

 

Rumah Agam Cheong Fatt Tze

Rumah mewah dengan infrastruktur sempurna yang telah memenangi beberapa anugerah dan diiktiraf oleh UNESCO kerana memelihara warisan asli. Malah telah mendapat penghargaan kerana menjadi antara tempat pelancongan terbaik di Pulau Pinang.

Ketahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah dan warisan rumah ini dan anda pasti terpesona dengan rumah agam ini. Seseorang boleh tinggal di salah satu daripada tiga puluh lapan bilik yang kelihatan begitu cantik dalam reka bentuk Anglo-India yang kelihatan tidak kurang dari suasana bintang lima tradisional.

Lokasi: 14 Leith Street, George Town

Waktu: 11 pagi hingga 12 malam; 2 petang hingga 3 petang; 3:30 petang hingga 04.30 petag.

 

Masjid Terapung Pulau Pinang

Penang Floating Mosque sama seperti masjid biasa yang lain tetapi kerana keunikannya dimana ia dibina di perairan lautan, menjadikannya menonjol dari yang lain. Dibangunkan tidak lama dahulu pada tahun 2005, ini adalah satu-satunya masjid yang dibina di perairan lautan.

Tarikan masjid ini ialah mereka membenarkan orang-orang berenang di sekitarnya ketika air surut agar orang ramai dapat menyaksikan kejuruteraan bawah air yang mengukuhkan bangunan keagamaan ini di atas air. Suara azan, seruan untuk sembahyang, membuat seseorang hanyut dalam keindahan agama, menambahkan lagi keunikan bangunan ini.

Lokasi: Tanjung Bungah

Waktu: 5 pagi hingga 10 malam.

 

Rumah Peranakan Pulau Pinang

Rumah peranakan Pulau Pinang

Bagi mereka yang gemar mempelajari tentang budaya di dunia, Rumah Peranakan Pulau Pinang akan menjadi tempat kegemaran bagi anda. Muzium ini didedikasikan untuk menceritakan kembali sejarah orang-orang Peranakan yang disebut sebagai orang Cina Selat.

Sejarah mendakwa bahawa mereka berpindah ke Malaysia beberapa tahun yang lalu dan menggabungkan budaya Cina dan Melayu. Anda boleh menemui banyak informasi mengenai kisah ini, artefak dan pembinaan kuno yang menggambarkan kehidupan masa lalu di rumah besar ini.

Lokasi: Church Street, George Town

Waktu: 9.30 pagi hingga 5 petang

Bayaran Masuk: RM 20 (Kemasukan percuma untuk kanak-kanak di bawah enam tahun)

 

Muzium Wonderfood Pulau Pinang

Muzium Wonderfood Pulau Pinang memang sesuai dengan namanya, sebuah ‘muzium makanan’ yang unik dan sangat mengagumkan. Bangunan ini didedikasikan untuk memuliakan budaya makanan Pulau Pinang dengan membuat model plastik besar makanan yang terkenal di tempat ini.

Bukan itu sahaja, anda juga akan mendapat senarai tempat di mana anda boleh menjumpai hidangan sedap di sekitar Pulau Pinang. Pameran ini kelihatan sangat menarik, hinggakan seseorang pasti akan keluar dengan perut yang berbunyi menginginkan makanan pada saat anda berjalan keluar.

Lokasi: 49, Lebuh Pantai, George Town

Waktu: 9 pagi hingga 6 petang

Bayaran Masuk: RM25 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak dan warga emas

 

Jambatan Pulau Pinang

Jambatan Pulau Pinang

Jambatan Pulau Pinang adalah ibarat seperti Jambatan London untuk penduduk Pulau Pinang yang mempunyai jarak sepanjang 13.5km. Ia menghubungkan pulau ini dengan tanah besar Semenanjung Malaysia. Oleh kerana laluan feri kini menjadi lebih sibuk dengan pertambahan penduduk, jambatan gantung ini dibina untuk memberikan lebih banyak pilihan pengangkutan sekaligus menjadi jambatan terpanjang kedua di Malaysia.

Jambatan yang penuh dengan orang ramai adalah tempat berlakunya beberapa maraton penting. Gambar dari jambatan kelima terpanjang di Asia Selatan ini pasti akan mendapat perhatian ramai di laman sosial anda!

Lokasi: Menghubungkan Seberang Perai dengan George Town

Bayaran Masuk: Tol bermula dari RM 1.40.

 

Lokasi lain-lain tempat menarik di Pulau Pinang dan utara Semenanjung

Langkau artikel ini untuk dapatkan maklumat lengkap mengenai percutian di tempat-tempat lain di negeri Penang dan utara Semenanjung

#1 Dalam Bahasa Melayu:

  1. Langkawi: Tempat menarik di Langkawi
  2. Pulau Langkawi: Tempat menarik di Pulau Langkawi

 

Akhir kata

Anda tidak akan kehabisan pilihan untuk menghabiskan percutian anda di pulau menarik ini dengan alternatif untuk setiap mood. Demikian adalah beberapa tempat yang tidak boleh anda kunjungi.


Artikel Travel Berkaitan

8 Tempat Menarik di Pulau Pinang (Percuma & Berbayar)

Leave a Comment