18 Tempat Menarik di Pulau Pinang (Percuma & Berbayar)


Anda akan menjumpai banyak tempat untuk dikunjungi di Pulau Pinang, sebuah pulau yang kaya dengan budayanya dan sangat menggemari idea baru untuk mempamerkannya dengan cara yang unik. Terlalu banyak tempat menarik di Pulau Pinang. Pilih sahaja samada mahu yang free atau berbayar.

Ia tidak berhenti daripada mengesankan para pelancong dengan tempat-tempat yang luar biasa yang pastinya menakjubkan seperti Taman Herba Tropika dan Masjid Terapung.

Pulau ini telah berjaya memaparkan warisan, seni bina, dan tradisi keagamaan yang wujud sejak berabad yang lalu hingga zaman moden ini. Tempat pelancongan di Pulau Pinang tidak hanya terhenti di situ; ini adalah arena pasar, kuil, gereja, masjid, taman nasional, keindahan alam, muzium, dan aktiviti untuk semua lapisan masyarakat.

Tempat menarik di Pulau Pinang

Berikut ialah beberapa lokasi yang wajib dikunjungi di Penang:

1. Pantai Batu Ferringhi

Pantai Batu Ferringhi adalah kawasan peranginan di mana anda dapat merasai “adrenalin rush” semasa bercuti. Kemudahan Jet Ski dan Parasailing di tepi pantai adalah daya tarikan utama yang menarik setiap pelancong yang mengunjungi bandar ini di Pulau Pinang.

Selain hanya bersantai di sekitar pantai dan berjemur, perkara lain yang dapat anda lakukan di sini adalah menaiki “buggy” ke pasir keemasan, pergi memancing di laut dalam atau berseronok dengan menaiki Banana Boat.

Lokasi: 11km dari Pusat Bandar, George Town

Waktu: Beberapa jam sebelum matahari terbenam adalah waktu yang sesuai untuk anda mempunyai cukup masa untuk melakukan aktiviti pantai dan sukan lasak sebelum menyaksikan matahari terbenam yang indah.

 

2. The Top, Komtar Pulau Pinang

Komtar Pulau Pinang

Taman tema dan hiburan tidak hanya dari roller coaster dan gelongsor air; Top Komtar Penang adalah antara tempat yang mesti dikunjungi di Pulau Pinang yang menjadi hiburan ke tahap tertinggi.

Bangunan tinggi ini mempunyai aktiviti hiburan seperti Magic Mirror Maze, 7D Discovery Motion Theatre, Ocean Explorer, Window of the Top, DanceOki, Rainbow Skywalk, dan lain-lain. Isi perut anda dengan singgah di salah satu daripada beberapa restoran apabila anda lapar dan kemudian anda boleh sambug hari anda dengan mengisinya dengan keseronokkan.

Lokasi: Jalan Penang, George Town

Waktu: 11 pagi hingga 8 malam; 11 pagi hingga 9 malam pada hari Sabtu dan Ahad.

 

3. Taman Rempah Tropika

Ini adalah tempat untuk semua orang yang ingin melupakan perkara apabila berkunjung ke Pulau Pinang. Kebun yang dulunya merupakan kebun getah kini telah berubah menjadi kebun rempah-ratus aromatik di mana banyak yang boleh dipelajari mengenai 500 spesies flora dan fauna bagi para penggemar rempah-ratus. Anda boleh berjalan di sekitar jalan semula jadi yang juga melintasi air terjun semasa anda berada di taman yang pernah memenangi pelbagai anugerah berkaitan ini dengan lawatan berpandu.

Cubalah sertai kelas memasak yang mengajar cara memasak menggunakan rempah-rempah tersebut untuk membuat hidangan yang pasti membuat anda lapar. Kedai di kebun juga dapat memberi anda tanaman sebagai hadia jika anda bernasib baik. Perjalanan waktu malam di hutan hujan ini juga merupakan pengalaman yang memukau untuk anda melihat beberapa tumbuhan dan haiwan pada waktu malam.

Lokasi: Lone Crag Villa, Jalan Teluk Bahang

Waktu: 9 pagi hingga 6 petang

 

4. Rumah Agam Cheong Fatt Tze

Rumah mewah dengan infrastruktur sempurna yang telah memenangi beberapa anugerah dan diiktiraf oleh UNESCO kerana memelihara warisan asli. Malah telah mendapat penghargaan kerana menjadi antara tempat pelancongan terbaik di Pulau Pinang.

Ketahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah dan warisan rumah ini dan anda pasti terpesona dengan rumah agam ini. Seseorang boleh tinggal di salah satu daripada tiga puluh lapan bilik yang kelihatan begitu cantik dalam reka bentuk Anglo-India yang kelihatan tidak kurang dari suasana bintang lima tradisional.

Lokasi: 14 Leith Street, George Town

Waktu: 11 pagi hingga 12 malam; 2 petang hingga 3 petang; 3:30 petang hingga 04.30 petag.

 

5. Masjid Terapung Pulau Pinang

Penang Floating Mosque sama seperti masjid biasa yang lain tetapi kerana keunikannya dimana ia dibina di perairan lautan, menjadikannya menonjol dari yang lain. Dibangunkan tidak lama dahulu pada tahun 2005, ini adalah satu-satunya masjid yang dibina di perairan lautan.

Tarikan masjid ini ialah mereka membenarkan orang-orang berenang di sekitarnya ketika air surut agar orang ramai dapat menyaksikan kejuruteraan bawah air yang mengukuhkan bangunan keagamaan ini di atas air. Suara azan, seruan untuk sembahyang, membuat seseorang hanyut dalam keindahan agama, menambahkan lagi keunikan bangunan ini.

Lokasi: Tanjung Bungah

Waktu: 5 pagi hingga 10 malam.

 

6. Rumah Peranakan Pulau Pinang

Rumah peranakan Pulau Pinang

Bagi mereka yang gemar mempelajari tentang budaya di dunia, Rumah Peranakan Pulau Pinang akan menjadi tempat kegemaran bagi anda. Muzium ini didedikasikan untuk menceritakan kembali sejarah orang-orang Peranakan yang disebut sebagai orang Cina Selat.

Sejarah mendakwa bahawa mereka berpindah ke Malaysia beberapa tahun yang lalu dan menggabungkan budaya Cina dan Melayu. Anda boleh menemui banyak informasi mengenai kisah ini, artefak dan pembinaan kuno yang menggambarkan kehidupan masa lalu di rumah besar ini.

Lokasi: Church Street, George Town

Waktu: 9.30 pagi hingga 5 petang

Bayaran Masuk: RM 20 (Kemasukan percuma untuk kanak-kanak di bawah enam tahun)

 

7. Muzium Wonderfood Pulau Pinang

Muzium Wonderfood Pulau Pinang memang sesuai dengan namanya, sebuah ‘muzium makanan’ yang unik dan sangat mengagumkan. Bangunan ini didedikasikan untuk memuliakan budaya makanan Pulau Pinang dengan membuat model plastik besar makanan yang terkenal di tempat ini.

Bukan itu sahaja, anda juga akan mendapat senarai tempat di mana anda boleh menjumpai hidangan sedap di sekitar Pulau Pinang. Pameran ini kelihatan sangat menarik, hinggakan seseorang pasti akan keluar dengan perut yang berbunyi menginginkan makanan pada saat anda berjalan keluar.

Lokasi: 49, Lebuh Pantai, George Town

Waktu: 9 pagi hingga 6 petang

Bayaran Masuk: RM25 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak dan warga emas

 

8. Jambatan Pulau Pinang

Jambatan Pulau Pinang

Jambatan Pulau Pinang adalah ibarat seperti Jambatan London untuk penduduk Pulau Pinang yang mempunyai jarak sepanjang 13.5km. Ia menghubungkan pulau ini dengan tanah besar Semenanjung Malaysia. Oleh kerana laluan feri kini menjadi lebih sibuk dengan pertambahan penduduk, jambatan gantung ini dibina untuk memberikan lebih banyak pilihan pengangkutan sekaligus menjadi jambatan terpanjang kedua di Malaysia.

Jambatan yang penuh dengan orang ramai adalah tempat berlakunya beberapa maraton penting. Gambar dari jambatan kelima terpanjang di Asia Selatan ini pasti akan mendapat perhatian ramai di laman sosial anda!

Lokasi: Menghubungkan Seberang Perai dengan George Town

Bayaran Masuk: Tol bermula dari RM 1.40.

 

9. Avatar Secret Garden, Tanjung Tokong

Avatar Secret Garden ini terletak 15 minit dari Tanjung Bunga, berdekatan dengan Strait Quay. Sebaik sahaja anda menjejekakan kaki ke tempat ini, anda dapat merasakan diri anda ibarat berada di dalam taman Pandora yang ada di dalam filem Avatar.

Kebanyakan pokok di sini dipenuhi dengan lampu warna-warni menghasilkan satu pemandangan yang amat mengejukan.

Masa yang sesuai untuk melawat tempat ini adalah pada waktu malam kerana keindahan sebenar tempat ini dapat dirasai pada waktu malam. Sudah tentu ia menjadi tarikan kepada penggemar fotografi.

Lokasi: 336, Jalan Tokong Thai Pak Koong, Tanjung Tokong, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang

 

10. Upside Down Museum, Georgetown

Upside Down Museum sebuah muzium interaktif di Lebuh Kimberley, George Town. Muzium ini dibuka kepada orang awam pada 8hb Ogos, 2015. Ia memberi satu pengalaman unik dalam dunia yang terbalik!

Sebaik menjejakkan kaki ke dalam muzium ini  anda dapat lihat segala-galanya terbalik, seperti masuk rumah yang terbalik. Anda boleh meneroka bilik demi bilik seperti di ruang tamu, bilik tidur, dapur, bilik air dan sebagainya, yang kesemuanya terbalik, termasuk kedai kopi dan kedai-kedai lama.

Gunakan kemahiran mengambil anda dengan sebaiknya dan bergayalah seolah anda sedang tergantung di siling rumah!

Lokasi: 45 Kimberley Street, 10100 George Town, Penang

Bayaran

Dewasa: RM27 (MyKad RM16)
Kanak-kanak (umur 5-12): RM16 (MyKid RM8)
Pelajar Warganegara bersama Kad Pelajar: RM11
Pelajar Bukan Warganegara bersama Kad Pelajar: RM16

 

11. Penang Street Art

Bermula tahun 2012, Penang Street Art menjadi satu tarikan utama pelancong di kawasan-kawasan yang masih menggunakan bangunan lama dan dianggap nostalgik di Pulau Pinang.

Sejak bandar Georgetown digelar Bandar Warisan Dunia UNESCO, Penang Street Art telah mula pesat dilaksanakan dengan memaparkan kehidupan di bandar yang kaya dengan sejarah. Pelukis dari kota London, Ernerst Zacahrevic telah menzahirkan pengalaman kehidupan rakyat di bandar ini melalui lukisan mural tersebut.

Hasilnya cukup mengkagumkan kerana lukisan yang terhasil sangat mencuit hati, kreatif dan interpretasi setiap gambar membawa seribu makna.

Lokasi : 316, Beach St, Georgetown, 10300 George Town, Penang

 

12. Gurney Drive

Gurney Drive adalah sememangnya hotspot bagi pelancang yang melawat Pulau Pinang. Selain dari deretan hotel yang terdapat di sana, terdapat juga shopping mall seperti Gurney Paragon dan Gurney Plaza.

Tarikan budaya yang terdapat di kawasan ini juga adalah seperti kuil Dharmikarama ( Kuil Buddha-Myanmar) danChurch of Immaculate Conception (Roman-Katolik). Jika anda lapar, menu seperti Rojak dan Pasembur adalah antara menu yang terkenal di Gurney Drive.

 

13. Escape Theme Park, Teluk Bahang

ESCAPE Theme Park ini terletak di Jalan Teluk Bahang, betul-betul bersebelahan dengan Penang Butterfly Farm. Theme park ini diasaskan oleh seorang anak kampung jati Penang, yang mana syarikatnya iaitu Sim Leisure merupakan salah satu peneraju dalam bidang konsultansi taman tema di Dubai, UAE.

Apa yang menariknya di sini, jika anda yang ingin merasai cabaran yang biasa dirasai ketika zaman kanak-kanak di kampung, maka di sinilah tempatnya. Apa yang kami nampak, taman tema ini ‘lari’ dari konsep taman tema yang biasa kita dengar seperti Sunway Lagoon, Lost World Of Tambun, ataupun A Famosa Resort.

Lokasi: 828, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Tanjung Bungah, Pulau Pinang

Bayaran

Dewasa: RM136

Kanak-kanak : RM90

Warga Emas : Percuma

 

14. Wonderfood Musem, Georgetown

Muzium ini dianggap sebagai celebration of art bagi penghasilan replika makanan. Terdapat banyak jenis makanan yang melambangkan warisan warga Pulau Pinang dan juga kegemaran di kalangan orang Malaysia seperti lemang, rending, laksa, ais kacang dan rojak.

Muzium ini terletak di antara bangunan Ban Hin Lee Bank dan Tiger Balm.

Bangunan ini sebelum ini merupakan Wawasan Open University dan dikosongkan pada Mac 2015.

 

15. Bukit Bendera, Air Itam

Antara destinasi paling ikonik di Pulau Pinang yang harus anda lawati jika diizinkan adalah Bukit Bendera. Ia merupakan stesyen bukit british yang tertua di Asia Tenggara dan diatas terdapat 52 lot bungalow yang dibina 100 tahun dahulu.

Untuk ke puncak anda tidak perlu berjalan kerana anda boleh menaiki funicular train service. Banyak aktivit menarik menanti anda di puncak nanti seperti melihat pemandangan Pulau Pinang yang mengkagumkan di Skydeck, melihat gelagat lucu burung hantu di owl museum dan bermacam-macam lagi.

Lokasi: 422, Jalan Bukit Bendera, Ayer Itam, 11500 Pulau Pinang.

 

16. Rumah P. Ramlee

Di sinilah seniman agung tanah air yang banyak berbakti di dalam industri seni sekitar tahun 50-an hingga 70-an.

Beliau dilahirkan pada 22 Mac 1929. Rumah lama ini beratapkan nipah dan berdindingkan kayu masih mengekekalkan senibina dan hiasa sepertu ruma asal beliau.

Sebaik masuk sahaja ke adalam rumah ini sambil diiringi dengan lagu-lagu dendangan P. Ramlee, anda dapat melihat banyak informasi berkaitan degan kehidupan peribadi dan perjalanan karier beliau.

Lokasi : Lot 2180, Jalan P. Ramlee, Taman Kampar, 10460 George Town, Pulau Pinang

 

17. Toy Museum

Salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang pasti membuatkan anak-anak teruja adalah himpunan koleksi patung dan permainan kartun animasi yang sangat banyak di Toy Museum.

Muzium ini merupakan muzium terbesar di dunia dan dicatatkan di dalam Malaysia Book of Record. Selsin itu, pengunjung boleh ke bahagian runagan yang menempatkan patung-patung lilin.

Harga Tiket

Dewasa – RM26

Kanak-kanak – RM19

Lokasi : Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Georgetown, Pulau Pinang

 

18. Night Market, Batu Feringghi

Jika anda berada di Batu Ferringhi, pastikan anda luangkan masa pada waktu malam untuk melawat Pasar Malam Batu Ferringhi.

Pasar ini dibuka setiap hari dari petang hingga ke lewat malam dan di sini anda dapat membeli cendera mata atau menjamu selera dengan pelbagai jenis makanan yang dijual di situ.

Lokasi: Jalan Batu Ferringhi, Ayer Itam, 11100 Pulau Pinang.

 

Akhir kata

Anda tidak akan kehabisan pilihan untuk menghabiskan percutian anda di pulau menarik ini dengan alternatif untuk setiap mood. Demikian adalah beberapa tempat yang tidak boleh anda kunjungi.

Diharapkan agar perkongsian tempat menarik di Pulau Pinang ini akan memudahkan urusan percutian anda.

Leave a Comment