9 Tempat Menarik di Negeri Sembilan (Hiking & Eco Tourism)


Terkenal dengan muzium, pemandangan semula jadi dan pantainya, berikut adalah beberapa tempat menarik di Negeri Sembilan yang terbaik yang mesti anda lawati. Sesuai untuk yang sukakan aktiviti luar.

Sedikit mengenai Negeri Sembilan.

Negeri Sembilan terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia. Perkataan Sembilan melambangkan sembilan daerah yang membentuk negeri ini.

Fakta menarik mengenai Negeri Sembilan ini ialah pemeringah negeri ini dipilih dan dikenali sebagai Yang di-Pertuan Besar dan bukannya Sultan. Pemilihan Raja juga unik. Ia dipilih oleh dewan Undang yang memimpin empat wilayah terbesar di Sungai Ujong, Jelebu, Johol, dan Rembau, menjadikannya salah satu monarki yang lebih demokratik.

Tempat menarik di Negeri Sembilan

1. Taman Negeri Kenaboi

Terletak di kawasan terpencil di Jelebu, taman ini adalah tempat perlindungan semula jadi yang indah dengan banyak aktiviti untuk dilakukan seperti trekking, mendaki gunung dan meneroka gua.

Aktiviti hiking amat popular di sini. Taman Negeri Kenaboi juga terkenal dikalangan pemerhati burung dan spesis seperti burung enggang (biasanya hanya dilihat di Malaysia Timur) yang terdapat di sini. Untuk memasuki tempat ini, anda mesti mendapatkan kebenaran dari pejabat Jabatan Perhutanan Negeri di Kuala Klawang terlebih dahulu. Keindahan tempat ini yang kaya denan dengan air terjun, sungai, dan flora dan fauna eksotik adalah sebab mengapa ini adalah salah satu tarikan Negeri Sembilan yang paling popular.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 8:00am – 6:00pm

Harga tiket masuk: RM5

 

2. Alive 3D Art Gallery

Galeri Seni Alive 3D adalah galeri unik dengan 50 pameran lukisan dan ilusi agar pengunjung mempunyai pengalaman yang menarik. Galeri ini terbahagi kepada 5 kategori: pengembaraan, animasi, akuarium, gelap dan eksotik dengan setiap galeri menawarkan ilusi masing-masing untuk menipu mata dan minda anda. Tempat hiburan bertaraf tinggi ini juga mempunyai kedai cenderamata untuk anda mendapatkan makanan ringan dan barang-barang seperti gantungan kunci dan cawan.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 11:00am – 8:00pm

Harga tiket masuk: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM15

 

3. Balai Cerap Teluk Kemang

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak mengenai ruang angkasa, ini adalah tempat yang sesuai untuk dikunjungi. Dibina di atas bukit dan menghadap Selat Melaka, anda akan menemui salah satu teleskop yang paling maju di Asia di Balai Cerap Teluk Kemang ini. Di sini, anda juga akan belajar mengenai astronomi Islam dan tokoh penting yang terlibat di dalam bidang tersebut.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 3:00pm – 5:00pm | 10:30pm – 12:00am

Harga tiket masuk: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM12

 

4. Pantai Saujana

Sekiranya anda mencari pantai dengan pasir bertekstur lembut dan menenangkan, Pantai Saujana adalah tempat yang sesuai untuk anda. Dengan garis pantai yang panjang dan lebar, dan laut yang bersih dan menggamit hati, tidak menghairankan apabila melihat banyak orang mengunjungi tempat ini untuk bersantai dan sukan air. Terdapat juga tapak perkhemahan yang tersedia di sini jika anda ingin mengalami perkhemahan di pantai dan di bawah bintang-bintang bersinar.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga tiket masuk: Percuma

 

5. Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala

Meliputi kawasan seluas 1,280 hektar, Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala adalah tempat yang sempurna untuk pencinta alam. Walaupun tidak sebesar taman nasional, taman ini memiliki 3 laluan hutan yang berbeza di sini untuk memberi anda pengalaman trekking hutan yang unik dan berbeza-beza. Ia juga mempunyai galeri yang memaparkan suku asli dan juga pelbagai jenis hutan, pokok dan banyak lagi. Sekiranya anda ingin bermalam di sini, anda boleh menginap di salah satu bilik di sayap penginapan.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 8:30am – 5:00pm

Harga tiket masuk: Percuma

 

6. Rumah Terbalik Port Dickson

Rumah Terbalik Port Dickson terletak di deretan lot kedai yang kelihatan biasa tetapi jangan tertipu dengan kawasan luarannya, kerana anda akan terkejut apabila anda melangkah ke galeri seni. Dengan begitu banyak lukisan dan pameran seni yang terdapat di sini, anda dapat yakin bahawa seluruh keluarga anda akan berseronok sambil mengambil gambar mereka bersama pameran yang indah lagi unik ini. Beberapa pameran seperti makanan bersaiz raksasa atau dapur terbalik akan membuat anda ketawa besar sehingga pecah perut membuatkan anda hampir tidak mungkin berjaya untuk mengambil gambar yang elok kerana anda tidak boleh berhenti ketawa.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 10:00am – 8:00pm

Harga tiket masuk: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM15

Ada banyak lagi tempat menarik di Port Dickson. Jemput baca.

 

7. Muzium Rembau Replika Istana Raja Melewar

Muzium ini adalah replika Istana Raja Melewar yang dibangunkan di atas sebidang tanah yang sama. Reka bentuk muzium yang luar biasa ini dengan panggung yang menyokong kerangka kayu bangunan itu dibuka untuk umum pada tahun 2004 dengan kos RM2.4 juta. Walaupun harganya tinggi, ini adalah sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk memaparkan dan mendidik masyarakat tentang sejarah bangunan yang megah ini.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 5:00pm

Harga tiket masuk: Percuma

 

8. Jelita Ostrich Farm

Jelita Ostrich Farm adalah ladang besar seluas 4.2 hektar dan diperakui oleh Malaysian Book of Records sebagai ladang burung unta pertama di Malaysia. Di sini, anda bukan sahaja dapat melihat dan memberi makan burung besar, tetapi anda juga dapat menunggangnya. Terdapat juga sebuah kedai di sana untuk anda membeli cenderamata dan jika anda berminat untuk mencuba telur dan daging burung unta, itupun kalau anda mahu, tiada paksaan.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 9:00am – 5:00pm

Harga tiket masuk: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM8

 

9. Hutan Simpan Gunung Tampin

Hutan Simpan Gunung Tampin terletak di sempadan Negeri Sembilan dan Melaka, dan merupakan sebahagian dari pegunungan di banjaran Titiwangsa. Kawasan hutan simpan ini tidak terganggu, dan laluan di sini boleh menjadi cukup mencabar bagi seorang pemula. Ada kalanya renjer hutan perlu membuka jalan baru untuk para pendaki yang merupakan cabaran menarik bagi para pendaki berpengalaman. Setelah sampai di puncak tarikan Negeri Sembilan ini, anda akan mendapat pemandangan panorama gunung dan sekitarnya. Mesti sangat menenangkan bila dapat lari dari kesibukkan kota.

Waktu Lawatan: Setiap Hari, 24 Jam

Harga tiket masuk: Tertakluk pada harga agensi pelancongan anda

 

Akhir kata

Negeri Sembilan adalah negeri yang kaya dengan budaya Minangkabau mereka yang dapat dilihat di banyak bangunan bersejarah. Walaupun mungkin bukan salah satu tempat pelancongan paling popular di Malaysia, ia tetap memiliki daya tarikan unik yang akan menarik hati banyak pelancong.

Jangan lupa untuk mencuba beberapa hidangan tempatan di negeri ini seperti daging salai ketika anda mengunjungi tempat-tempat menarik di Negeri Sembilan seperti yang di senaraikan di atas.

2 thoughts on “9 Tempat Menarik di Negeri Sembilan (Hiking & Eco Tourism)”

 1. Port dickson negeri sembilan
  1, muzium lukut ( perigi beracun.., istana
  lama kota lukut… Makam Raja Jumaat
  Masuk percuma
  2. Muzium tentera…batu 4 ( pantai peranginan port dickson )
  Masuk percuma.

  Reply
 2. EVERY DAY, BOB CATCHES FISH. ONE DAY, RETELLING OF AN OLD FOLKTALE HAS EASY-TO-READ TEST AND FUN PUZZLES TO TRA AFTE THE STORY.

  Reply

Leave a Comment