Tempat Menarik Di Kuching, Sarawak (23 Lokasi Terbaik)


Percutian di Malaysia memang meriah. Memang tidak pernah cukup untuk sesiapa sahaja kerana terdapat begitu banyak tarikan dan pelbagai aktiviti dapat dilakukan. Tidak ketinggalan, ada banyak tempat menarik di Kuching, Sarawak.

Di antara tempat-tempat yang menarik, Kuching merupakan salah satu tarikan yang mempunyai tempat teristimewa dalam peta negara Malaysia. Ia adalah ibu negeri Sarawak yang terletak di Borneo. Terletak di bahagian Timur negara, bandar ini merupakan sebahagian daripada pulau Borneo yang juga terletak negeri Sabah dan Kalimantan, Indonesia.

Tempat menarik di Kuching, Sarawak

Kuching mempunyai daya tarikan kolonial yang dipaparkan oleh seni binanya yang menakjubkan dan kawasan dermaga yang menarik dan juga indah. Oleh kerana bandar Borneo merupakan salah satu bandar bertamadun, terdapat beberapa aktiviti yang boleh dilakukan di sekitar bandar ini termasuklah meneroka hutan,  laut dan taman negara yang terletak di Kuching.

Ini adalah beberapa lokasi pilihan yang boleh dijadikan permulaan yang ideal untuk merancang pengembaraan di wild coast dan kawasan-kawasan hutan hujan. Bermulanya dengan pemandangan alam semula jadi yang terbaik sehinggalah berpeluang untuk menikmati keajaiban buatan manusia yang menakjubkan di sekitar jalan raya, semuanya lengkap di bandar ini. Seperti tarikan-tarikan menarik yang lain, terdapat senarai panjang untuk aktiviti yang wajib dilakukan di Kuching, Malaysia.

Berikut merupakan aktiviti-aktiviti terbaik untuk dilakukan di Kuching, Malaysia yang akan menjadikan anda aktif dan ingin meneroka kawasan-kawasan bersejarah dan keindahan alam semula jadi bandar luar biasa ini di Pulau Borneo.

 

Pusat Pemulihan Hidupan Liar Semenggoh: Lihat Haiwan-haiwan Liar

Hanya terletak 45 minit dari Kuching, pusat pemulihan ini merupakan tempat tinggal kepada sejumlah besar bilangan orang utan terancam di pulau Borneo. Semasa waktu memberi makan iaitu kira-kira pada jam 9 pagi dan 3 petang, pengunjung berpeluang melihat kelibat orang utan separa liar. Terdapat tiada jaminan untuk menyaksikan orang utan dengan jelas, tetapi pada masa puncak, ada tuah untuk melihatnya.

Lokasi: KM 20, Jalan Borneo Highland, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia

 

Muzium: Lihat Secara Percuma

Bukan sahaja hutan hujan Sarawak patut dikunjungi, tetapi muziumnya juga terdapat kisah-kisah menarik dan kebanyakannya adalah secara percuma. Pelawat dapat melawat ke muzium ini sepanjang hari dengan mudah di mana pelawat boleh melawat hampir kesemua muzium termasuklah kubu. Walaupun kebanyakan muzium ini terletak tidak jauh dari Chinatown dan kawasan dermaga, tempat ini ditutup pada jam 4:30 petang.

Lokasi: Jalan Tun Abang Haji Openg, Taman Budaya, 93400 Kuching, Sarawak, Malaysia

 

Taman Negara Bako: Nikmati Perjalanan Bot

Kebanyakan denai dalam Jelajah Taman Negara Bako adalah selama tiga jam, tetapi ada di antaranya sehingga tujuh jam. Kebanyakan laluan yang lebih panjang mempunyai pilihan bot di mana anda boleh dijemput menaiki bot untuk pulang ke destinasi anda. Ini pasti sesuatu yang mesti dicuba di taman.

 

Kuching: Lawati Pantai-pantai yang Indah

Terdapat beberapa pantai dalam Taman Negara Bako, pastikan anda menghirup udara yang segar di pantai. Dengan hutan di sekeliling anda, anda akan berasa cukup nyaman ketika berada di tepi pantai! Tidak semua pantai selamat untuk berenang, jadi pastikan anda bertanya orang lain terlebih dahulu sebelum anda terus terjun untuk berenang.

 

Pulau Lakei: Terokai Keindahannya

Salah satu tempat menarik di Kuching yang ramai orang tidak tahu ialah Pulau Lakei. Pulau Lakei atau Lakei Island terletak di Taman Negara Bako. Ia terkenal dengan pantai pasir berwarna putih yang cantik. Anda boleh meluangkan sedikit masa di sini untuk duduk dan berehat selepas selesai dengan semua aktiviti mendaki. Anda pasti akan temui beberapa lukisan batu di sini yang wajib dilihat. Untuk pergi ke pulau Lakei, anda perlu menaiki bot dengan ditemani oleh seorang tukang bot yang akan membawa anda ke pulau itu.

 

Taman Negara Bako: Pergi Mendaki

Untuk pengembaraan, tempat ini mestilah menjadi salah satu aktiviti terbaik untuk dilakukan di Kuching. Taman negara Bako adalah salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi bagi tujuan mendaki dan meluangkan masa yang menyeronokkan di tengah-tengah alam semula jadi. Di dalam taman ini terdapat sebilangan besar monyet Proboscis yang juga merupakan endemik di Borneo. Di samping itu, anda juga boleh melihat kelibat babi berjanggut Borneo semasa berjalan melalui hutan tebal.

 

Pulau Satang: Lihat Penyu Laut

Untuk menyaksikan proses penetasan penyu yang luar biasa, pulau Satang adalah antara tempat terbaik untuk dikunjungi di Kuching. Datang ke sini sememangnya salah satu pengalaman indah seumur hidup untuk dinikmati dan berseronok dengan melihat penyu naik ke pantai dan juga melihat mereka bertelur. Musim penetasan penyu adalah antara bulan April-September.

 

Kuching: Alami Keseronokan Dalam Memerhati Burung

Kuching adalah sebuah tempat yang hangat untuk mencari pelbagai jenis burung yang seronok untuk dilihat sepanjang hari. Di tengah-tengah hutan hujan dan pergunungan, terdapat 3 tempat terbaik untuk menyaksikan ciptaan cantik ini yang tinggal di zon selesa mereka sendiri. Taman Negara Kubah, pusat peranginan tanah tinggi Borneo, Taman Negara Bako adalah tarikan utama bagi pencinta burung untuk mencari burung yang berlainan spesies.

 

Muzium Kucing: Dunia Baru

Semasa di Kuching, melawat muzium kucing adalah aktiviti yang wajib. Di dalam muzium terdapat patung-patung kucing yang sangat comel berserta poster, iklan dan patung-patung bola bulu ini. Perkara terbaik tentang muzium ini ialah cenderahati kucing boleh didapati pada harga yang sangat berpatutan yang menjadikannya tawaran hebat untuk para pengunjung. Mengunjungi muzium ini sememangnya salah satu aktiviti terbaik untuk dilakukan di Kuching, Malaysia secara percuma.

Lokasi: Bangunan DBKU, Jalan Semariang, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak, Malaysia

Masa: 9AM-5PM

 

Pantai Damai: Santai Dan Nikmati Keindahannya

Walaupun Malaysia adalah sebuah negara yang diberkati dengan hutan hujan yang menghijau dan pemandangan alam yang indah, banyak tempat lagi yang perlu diterokai. Pantai-pantai juga merupakan salah satu tarikan utama di tempat ini dan apabila berada di Kuching, anda mesti melihat keindahan pantai Damai. Ini adalah salah satu resort pantai terbaik yang terletak di Borneo. Ada satu tempat yang mana pantainya mempunyai pemandangan yang menyegarkan untuk dinikmati, satu tempat yang lain terdapat pusat peranginan mewah yang menawarkan pengalaman penginapan yang menakjubkan.

 

Dermaga: Nikmati Perjalanan yang Santai

Salah satu tempat yang paling indah di Kuching untuk dinikmati dengan berjalan kaki yang santai adalah Waterfront. Dikelilingi dengan banyak tempat untuk diteroka, santas dan makan sepuas-puasnya, ini adalah salah satu tempat yang tidak boleh dibiarkan tanpa mengunjunginya. Pengunjung boleh datang ke sini dan menikmati malam yang meriah dan melihat air yang indah dan tenang. Di samping itu menjelang lewat petang anda boleh menyaksikan pemandangan luar biasa bangunan dewan undangan negeri yang menyala dan pantulannya timpa di atas air.

 

Masjid Kuching: Teroka Seni Bina

Kuching bukan sahaja terkenal dengan pantai yang menarik dan makanan yang lazat, tetapi tempat ini juga terkenal dengan seni bina yang mengagumkan. Dengan pemandangan hutan hujan yang menakjubkan berlatarbelakangkan gunung, seni bina ini menambahkan lagi kelebihan terhadap keindahan. Beberapa sorotan utama seni bina bandar ini adalah masjid bandar Kuching dan masjid-masjid tempatan lain yang menakjubkan untuk disaksikan dan diukir halus dari setiap sudut.

Lokasi: 332, Jalan Datuk Ajibah Abol, Kampung No3, 93400 Kuching, Sarawak, Malaysia

Masa: Dibuka 24 Jam

 

Makanan: Mencuba Rasa Makanan Lokal

Kuching terkenal dengan pelbagai pilihan makanan yang mempunyai cita rasa masakan Malaysia. Jadi, bagi penggemar makanan, mencari tempat makan yang baik tidak akan menjadi satu kerja berat. Setiap sudut jalan dipenuhi dengan pelbagai juadah yang menepati selera dan menawarkan kelazatan yang tidak dapat ditandingi. Tetapi jika dibandingkan dengan Semenanjung Malaysia, Kuching sememangnya mesra bajet. Salah satu tempat untuk mencari beberapa restoran yang bagus adalah berhampiran dengan pasar terbuka di tepi pantai.

 

Kampung Budaya Sarawak: Rasai Suasana Berbeza

Terletak hanya 35 minit dari Kuching, kampung lokal yang berkebudayaan ini menawarkan pengalaman yang lebih luar biasa, bukan hanya dengan pemandangan yang indah. Anda yang mengunjungi tempat ini boleh mengetahui tentang kumpulan-kumpulan orang asli yang tinggal di Malaysia. Di samping itu, terdapat juga kraf tangan tempatan yang mewakili budaya dan warisan negara pulau itu. Kawasan seluas 17 ekar, juga terdapat Rumah Tinggi Melanau, Rumah Ladang Cina, Rumah Panjang Iban, dan Pondok Penan.

Lokasi: Damai Beach Resort, 93762, Kampung Budaya Sarawak, 93010 Kuching, Sarawak, Malaysia

Masa: 9AM-5PM

Yuran Penyertaan: RM60/INR 1,071 (Dewasa), RM30/INR 535 (Kanak-kanak)

 

Kuching Waterfront: Nikmati Perjalanan yang Menawan

Ini merupakan salah satu tempat ikonik untuk dikunjungi di Kuching yang menawarkan pemandangan pantai yang indah. Suatu ketika dahulu, tempat ini dikenali sebagai gudang. Tetapi pada hari ini, terdapat laluan yang cantik untuk berjalan kaki di mana para pengunjung boleh menikmati pemandangan Astana dan kubu Margherita. Tempat ini juga menjadi kegemaran pasangan yang suka bersiar-siar di sekitar kawasan air dan menikmati pemandangan yang menakjubkan.

Location: 37, Jalan Main Bazaar, 93000 Kuching, Sarawak, Malaysia

Masa: 24 Jam

 

Astana: Lihat Monumen yang Indah

Ini adalah perkataan Melayu yang bermaksud Istana dan tempat ini dikelilingi oleh seni bina ikonik yang dibina sekitar tahun 1870. Dibuat pada zaman Charles Brooke, tempat ini adalah Rajah Putih Kedua Sarawak. Pada masa kini, tempat ini adalah rumah rasmi Gabenor Sarawak. Tetapi ia pada asalnya dibina untuk Ranee Margaret, isteri Charles Brooke sebagai hadiah perkahwinan.

Lokasi: Kuching, Sarawak, Malaysia

 

Muzium Sarawak: Terokai Sejarah

Ini adalah salah satu tempat menarik untuk dikunjungi di Sarawak yang mengekalkan warisan Muzium Sarawak. Dikenali sebagai yang tertua di Borneo, muzium ini diasaskan pada tahun 1891 oleh Charles Brooke. Muzium ini terdiri daripada bangunan besar yang bermula sejak zaman Victoria dan diilhamkan oleh Rumah Bandar Normandy tradisional.

Lokasi: Jalan Tun Abang Haji Openg, Taman Budaya, 93400 Kuching, Sarawak, Malaysia

Masa: 9 PG-4:45 PTG (Isnin-Jumaat), 10 PG-4 PTG (Sabtu-Ahad)

 

Bazar Utama: Pergi Membeli-belah

Tempat ini mempunyai nama yang agak mengelirukan, tetapi ia terdiri daripada barisan kedai tradisional yang terletak di jalan utama Kuching. Semua kedai terletak di lokasi utama yang menghadap ke air dan menawarkan pelbagai jenis cenderahati serta seni dan kraf tradisional. Di samping itu, terdapat banyak perhiasan manik dan tekstil yang cantik untuk dicari dan dibawa pulang.

Lokasi: 93000 Kuching, Sarawak, Malaysia

 

Tokong Cina Tua Pek Kong: Belajar Tradisi

Dianggap sebagai tempat yang cukup terkenal di kalangan masyarakat suku kaum, Kuching terkenal dengan penduduk Cina. Oleh sebab itu, tempat ini mempunyai banyak bangunan dan tempat ibadat Cina. Salah satunya ialah Tokong Cina Tua Pek Kong yang sangat penting dalam kalangan penduduk tempatan. Dibina pada tahun 1770, tempat ini mencerminkan ukiran yang rumit dan banyak kisah yang berkaitan dengan dewa Cina.

Lokasi: Jln Temple, 96000 Sibu, Sarawak, Malaysia

Masa: 24 Jam

Yuran Penyertaan: Percuma

 

Mahkamah Lama: Terokai Sejarah

Ini merupakan tempat bagi Kompleks Pelancongan Sarawak rasmi yang dibina sekitar tahun 1871. Mengingat kembali sejarah yang indah, bangunan ini mempunyai banyak pemandangan yang mempersonakan seperti menara jam yang dibina pada zaman penjajah. Di samping itu, terdapat Pavilion Renaissance yang kini telah dijadikan sebagai Muzium Tekstil.

Lokasi: 7, Jalan Barrack, 93000 Kuching, Sarawak, Malaysia

Masa: 9AM-12AM

 

Taman Negara Gunung Gading: Cari Spesies-spesies Unik

Selain daripada bangunan bersejarah, Kuching juga terkenal dengan keindahan alam semula jadi dan salah satunya adalah Taman Negara Gunung Gading. Tempat ini menawarkan pemandangan orang utan bersaiz besar dan juga hidupan liar asli untuk disaksikan. Salah satu benda yang paling indah untuk dilihat di sini adalah bunga rafflesia yang jarang ditemui dan dianggap sebagai bunga terbesar di dunia.

Lokasi: 94500 Lundu, Sarawak, Malaysia

Masa: 8AM-5PM

 

Kubu Margherita: Lihat Seni Bina Yang Mempersonakan

Dibina sekitar tahun 1879, Kubu Margherita merupakan salah satu tempat ikonik untuk dikunjungi di Kuching. Bangunan ini dibuat untuk melindungi bandar daripada serangan yang pasti akan tercetus dan pada masa kini ia digunakan untuk memelihara senjata purba seperti meriam, pistol, bebola meriam dan pedang.

Lokasi: Kuching, Sarawak, Malaysia

Yuran Penyertaan: RM 40/ 714 (Kubu Margherita), RM 30/ INR 535 (Gabungan – Galeri Kubu Margherita dan Brooke)

 

Katedral St. Thomas: Hanya untuk penganut Kristian

Orang Islam tidak perlu ke sini kerana lebih afdal ke masjid. Walau bagaimanapun, oleh sebab populasi penganut Kristian yang kecil, ianya sukar untuk mencari Katedral di Kuching tetapi katedral ini, ianya mempunyai kepentingan yang agak penting. Terletak berhampiran Padang Merdeka atau Dataran Kemerdekaan, tempat ini dibina pada tahun 1954. Dikenali sebagai Katedral Anglikan, bangunan ini mempunyai siling berkubah tong yang dicat dengan warna merah lembayung yang terang.

Lokasi: Jln McDougall, 93000 Kuching, Sarawak, Malaysia

 

Akhir kata

Adakah percutian ke Malaysia terdengar seperti percutian yang sangat menarik sekarang? Dengan senarai tempat menarik di Kuching ini, pastinya urusan percutian anda menjadi lebih mudah.

Bermula dengan meneroka alam semula jadi yang subur berkehijauan dan menikmati lawatan sepanjang hari hidupan liar sehinggalah dapat meneroka seni bina muzium dan tapak-tapak warisan lain, terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan di Kuching, Malaysia.

Berikut ialah rumusan lokasi-lokasi dan tempat menarik di Kuching, Sarawak.

 • Pusat Pemulihan Hidupan Liar Semenggoh: Lihat Haiwan-haiwan Liar
 • Muzium: Lihat Secara Percuma
 • Taman Negara Bako: Nikmati Perjalanan Bot
 • Kuching: Lawati Pantai-pantai yang Indah
 • Pulau Lakei Island: Terokai Keindahannya
 • Taman Negara Bako: Pergi Mendaki
 • Pulau Satang: Saksikan Penyu Laut
 • Kuching: Alami Keseronokan Dalam Memerhati Burung
 • Muzium Kucing: Dunia Baru
 • Pantai Damai: Santai Dan Nikmati Keindahannya
 • Dermaga: Nikmati Perjalanan yang Santai
 • Masjid Kuching: Teroka Seni Bina
 • Makanan: Mencuba Rasa Makanan Lokal
 • Kampung Budaya Sarawak: Rasai Suasana Berbeza
 • Kuching Waterfront: Nikmati Perjalanan yang Menawan
 • Astana: Lihat Monumen yang Indah
 • Muzium Sarawak: Terokai Sejarah
 • Bazar Utama: Pergi Membeli-belah
 • Tokong Cina Tua Pek Kong: Belajar Tradisi
 • Mahkamah Lama: Terokai Sejarah
 • Taman Negara Gunung Gading: Cari Spesies-spesies Unik
 • Fort Margherita: Lihat Seni Bina Yang Mempersonakan
 • Katedral St. Thomas: Lafazkan Doa Anda

Jadi, jika anda merancang untuk bercuti di Malaysia, cuba lawati negari ini yang diberkati dengan beberapa pemandangan yang paling indah dan banyak aktiviti diluar jangkaan yang akan membuatkan anda aktif sepanjang percutian.

Leave a Comment