8 Tempat Menarik di Gopeng (Rekreasi, Percutian & Penginapan)


Gopeng adalah sebuah bandar yang terletak di Mukim Teja, Daerah Kampar, Perak, Malaysia. Ia terletak kira-kira 20 km ke selatan Ipoh, ibu negara. Pekan ini terletak di sebelah barat Lebuhraya Utara-Selatan Lebuhraya – Simpang Pulai. Ada banyak tempat menarik di Gopeng dengan aktiviti yang sangat menarik.

Sedikit tentang Gopeng

Bukit-bukit dan pergunungan Titiwangsa kelihatan jelas; lebuhraya menembusi di antara banjaran ini dan pemandangan peregangan Tapah-Gopeng adalah salah satu kawasan paling indah di sebelah barat Semenanjung Malaysia.

Gopeng pernah berkembang dengan industri perlombongan timah, dan sekarang Gopeng berkembang dengan pengembaraan eko-pelancongan dan aktiviti luar.

Pekan Gopeng dikelilingi oleh hutan, sungai, air terjun, gunung, gua (Gua Tempurung), kolam dan kampung. Ini menjadikan Gopeng sebagai destinasi pengembaraan yang hebat! Tiada masa untuk bosan!

Tempat menarik di Gopeng, sesuai untuk pencinta alam

1. Gopeng Glamping Park

Gopeng Glamping Park

Jangan ingat aktiviti glamping hanya ada di Janda Baik sahaja. Di Gopeng pun ada!

Terletak di Kampung Chulek, aktiviti glamping ini mencuri perhatian ramai anak-anak muda. Bagi yang tertanya-tanya, apa itu glamping, izinkan kami berkongsi.

Glamping ialah satu bentuk perkhemahan yang melibatkan penginapan dan kemudahan yang lebih mewah daripada yang berkaitan dengan perkhemahan tradisional.

Kawan ini bersih dan ada banyak lokasi menarik yang boleh dimuat naik ke Instagram.

2. Arung jeram (White water rafting)

Daya tarikan utama rantau ini adalah arung jeram. Anda akan mengalami 2 1/2 jam dengan arung jeram melalui jeram sungai Kampar.

Bergantung pada keadaan cuaca, air boleh menjadi ‘liar‘.

Atas sebab-sebab keselamatan, taklimat keselamatan akan dilakukan sebelum turun ke sungai. Ini merangkumi arahan mendayung, kemahiran, latihan mengayun, tindakan ketika berlepas dan menyelamat ketika berada di sungai. Selepas 10-15 minit taklimat, anda boleh meneruskan pengembaraan berakit yang ditunggu-tunggu.

3. Air terjun abseiling (Waterfall abseiling)

Anda perlu pergi ke Ulu Geruntum lebih kurang 30 minit perjalanan melalui jalan kampung yang tidak bertar dan sempit. Di sini,  air terjun Geruntum adalah yang paling popular untuk aktiviti abseiling.

Anda akan dilengkapkan dengan peralatan yang baik dan lengkap. Secara perlahan-lahan, anda akan turun ke air terjun sejauh 15 meter dari tempat yang tinggi. Perlu diingatkan, ia tidak seharusnya dilakukan dengan cepat. Berhati-hati kerana air terjun sangat laju.

Aktiviti berasaskan air di Sungai Kampar yang indah juga menyeronokkan. Bayangkanlah diri anda terapung di sungai menggunakan tiub sejauh 2 km di sepanjang sungai yang berliku-liku.

4. Gua Tempurung & Gua Kandu

Terletak jauh di dalam hutan Malaysi, ada satu menara marmar putih dan batu kapur yang dipanggil Gua Tempurung.

Tersembunyi di dalam batu kapur ini adalah sistem yang rumit bagi gua dari pelbagai dimensi yang terdapat di dalam bukit batu kapur. Gua ini secara metaforanya, adalah galeri stalagmit dan stalaktit yang menakjubkan.  Formasi batuan yang luar biasa juga merupakan keajaiban speleologi yang hebat yang hanya terdapat di dini sahaja.

5. Raffelesia trekking

Spesies Rafflesia dinamakan sempena M. Cantley, seorang kurator dari Singapore Botanic Gardens (1880-1886). Perjalan hanya akan mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit.

Namun, untuk pergi ke sana, ia akan mengambil masa 30 minit dengan menaiki lori. Jarak berjalan kaki hanya beberapa kilometer (maksimum 5 km).

Perjalanan ke Rafflesia ini sebenarnya berhampiran dengan sebuah kampung kecil, iaitu kira-kira 12 km dari Gopeng, berhampiran Ipoh, Perak. Untuk menerobos hutan di mana Rafflesia tumbuh, anda perlu mendapatkan perkhidmatan dan tunjuk-ajar dari Orang Asli Semai.

Perjalanan ini berbukit-bukit, ada beberapa bahagian yang anda mesti naik dan turun. Apabila perjalanan sudah bukit, anda sudah dapat melihat Rafflesia.

6. Jungle Trekking

Anda boleh jelajah hutan yang meliputi jarak 10 km. Perjalanan mengambil masa kira-kira 2 jam – 4 jam.

7. Lembah Teh Gaharu

Lembah Teh Gaharu mempunyai pokok teh besar bukannya pokok teh yang kecil, seperti di Cameron Highlands.

Pokok-pokok Gaharu adalah besar. Untuk mendapatkan daun tehnya, tidak boleh semudah yang dipilih di Cameron Highlands.

Teh Gaharu kaya dengan mineral penting seperti vitamin, kalsium, zink, besi dan mangan. Daun Gaharu mengandungi kandungan anti-penuaan dan anti-kanser yang tinggi kerana kandungan anti-oksidan yang tinggi.

8. Masuk Gua Tempurung

Gua Tempurung di Gopeng

Gua Tempurung merupakan antara gua yang terpanjang di Malaysia. Panjang gua ini adalah lebih kurang 3 km.

Tak perlu takut gelap. Ini kerana Gua Tempurung sudah diterangi dengan lampu sepanjang laluan pejalan kaki.

Pengangkutan di Gopeng

Terdapat perkhidmatan bas antara bandar setiap hari. Kinta Omnibus membuat perjalanan antara Kampar, Estet Kota Baru, Batu Gajah, Gopeng dan Stesen Bas Ipoh di Medan Kidd. Terdapat hanya satu perkhidmatan bas awam yang ada di Gopeng.

Perkhidmatan bas ekspres dari pelbagai lokasi pada umumnya akan menurunkan penumpang di Gopeng. Kebanyakan pengguna bas ekspres ini adalah yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, Singapura dan Pulau Pinang.

Perkhidmatan teksi juga boleh didapati di Gopeng, dan mereka ditempatkan di Stesen Bas Gopeng.

Akhir kata

Jika ada masa, datanglah ke Gopeng. Tentu sekali anda akan menikmati pengalaman yang tak akan dilupakan seumur hidup. Teruskan lagi ke utara untuk melihat tempat menarik di Langkawi pula.

Cuma kena modal sedikit untuk naik feri.

Selamat bercuti!

Leave a Comment