Reckitt Pastikan Jemaah Rasai Suasana Masjid Bersih Ramadan Ini


Bulan Ramadan semakin hampir. Reckitt hari ini melancarkan siri usaha pembersihan masjid untuk menyambut bulan mulia. Usaha itu selaras dengan keputusan kerajaan membenarkan solat berjemaah tarawih pada tahun ini.

Reckitt, sebuah syarikat yang mengeluarkan jenama isi rumah terkenal iaitu Dettol, Harpic, Vanish dan Air Wick antara lain-lain, memulakan kempen Reckitt Ramadan 2022 dengan pembersihan menyeluruh tiga buah masjid dalam kawasan Lembah Klang. Masjid-masjid termasuk Masjid Al-Imam Al-Ghazali, yang terletak di Kepong; Masjid As-Salam di Puchong Perdana; dan Masjid Jamek Kampung Baru, di pusat bandar Kuala Lumpur.

“Kempen Reckitt Ramadan 2022 adalah sebahagian daripada beberapa usaha kami untuk berbakti kepada masyarakat selepas mendapat kepercayaan yang amat tinggi daripada rakyat Malaysia sepanjang peristiwa wabak yang lalu. Kami mahu jiran-jiran yang beragama Islam berasa tenang dan selamat ketika menunaikan solat tarawih selepas mengetahui masjid tempat mereka bersolat telah dibersihkan secara menyeluruh dengan menggunakan produk-produk dipercayai termasuk Dettol, Vanish dan Harpic, diiringi oleh udara Air Wick yang harum” kata Justin Lee, Pengarah Pemasaran, Kebersihan dan Dettol Malaysia, Singapura dan Vietnam.

Bagi setiap usaha pembersihan, satu pasukan yang terdiri daripada lapan orang termasuk seorang penyelia dan tujuh kakitangan pembersihan yang terlatih secara profesional ditugaskan untuk pembersihan tersebut. Proses pembersihan setiap masjid mengambil masa lebih kurang 8 jam, bermula dari jam 8:00 pagi hingga 4:00 petang. Tumpuan khusus dibahagikan kepada empat kawasan utama termasuk kawasan lobi pintu masuk, kawasan solat, kawasan wudhu, dan kawasan tandas. Kawasan-kawasan ini dibersihkan menggunakan produk dipercayai Reckitt sendiri termasuk Dettol, Vanish dan Harpic, ditambah dengan aroma penyegar udara Air Wick yang menyegarkan.

Menurut Lee, syarikat itu berharap usaha pembersihan itu akan memberi manfaat kepada masyarakat Islam di lokasi yang disasarkan. Lee kemudian menambah bahawa syarikat itu ingin mengekalkan momentum kempen dan berhasrat untuk mendekati lebih ramai rakyat Malaysia dari semua kaum dan lokasi pada masa akan datang.

 

Tentang Reckitt

Reckitt* direka untuk melindungi, menyembuhkan dan memupuk dalam menggapai dunia yang lebih bersih dan sihat tanpa henti. Kami percaya bahawa akses kepada kebersihan, kesihatan dan khasiat berkualiti tinggi adalah hak, bukan keistimewaan.

Reckitt ialah syarikat di sebalik beberapa jenama pengguna yang paling dikenali dan dipercayai di dunia dalam kebersihan, kesihatan dan pemakanan termasuk Air Wick, Calgon, Cillit Bang, Clearasil, Dettol, Durex, Enfamil, Finish, Gaviscon, Harpic, Lysol, Moretin, Mucinex, Nurofen, Nutramigen, Strepsils, Vanish, Veet, Woolite dan banyak lagi.

Setiap hari, lebih daripada 20 juta produk Reckitt dibeli di seluruh dunia. Kami sentiasa mengutamakan pengguna dan orang ramai, mencari peluang baharu, berusaha untuk meraih kecemerlangan dalam setiap apa yang kami lakukan dan membina kejayaan bersama dengan semua rakan kongsi kami. Kami berhasrat untuk melakukan perkara yang tepat, sentiasa.

Kami adalah pasukan global yang pelbagai dengan lebih daripada 43,000 rakan sekerja. Kami menggunakan tenaga kolektif kami untuk memenuhi cita-cita kami untuk jenama yang diterajui, planet yang lebih sihat dan masyarakat yang lebih adil.

Ketahui lebih lanjut, atau hubungi kami di www.reckitt.com.

*Reckitt ialah nama dagangan kumpulan syarikat Reckitt Benckiser.

PENYELESAIAN PRO

Penyelesaian Pro Reckitt memanfaatkan kuasa jenama Lysol (Amerika Syarikat) dan Dettol (Eropah dan APAC) untuk membantu melindungi perniagaan dan ruang awam daripada penyebaran kuman. Pendekatan komprehensif itu menggabungkan protokol dan latihan yang disokong sains, produk ikonik Lysol dan Dettol serta bahan berjenama Lysol dan Dettol untuk komunikasi perniagaan. Pro Solutions melengkapkan perniagaan untuk mencapai standard yang dipercayai untuk perlindungan.

Dettol – jenama senior Lysol di seluruh Eropah – ialah peneraju dalam perlindungan kuman, membantu melindungi kesihatan keluarga di seluruh dunia sejak 1933. Barisan produknya merangkumi pembasmian kuman isi rumah dan produk kebersihan diri, termasuk Dettol Anti-Bacterial Wet Wipes, Pembersih Tangan Instan, dan Semburan Disinfektan Dettol.

DIVERSEY

Misi Diversey adalah untuk melindungi dan menjaga orang ramai melalui kebersihan umum, pencegahan jangkitan dan penyelesaian pembersihan. Kami mencipta dan memberikan produk, perkhidmatan dan teknologi inovatif yang mampu menyelamatkan nyawa dan melindungi alam sekitar kita. Sepanjang lebih daripada 95 tahun, jenama Diversey telah menjadi sinonim dengan kualiti produk, perkhidmatan dan inovasi.

Untuk maklumat lanjut, layari www.diversey.com atau ikuti kami di LinkedIn, Facebook atau Twitter @diversey.

Leave a Comment