Aktiviti di KL Forest Eco Park (Hutan Bandar Kuala Lumpur)


KL Forest Eco Park adalah satu-satunya hutan hujan yang semula jadi di bandar Kuala Lumpur. Sejak tahun 1906 ketika hutan pertama kali diwartakan, kerajaan memeringtah telah melakukan sejumlah projek pembangunan di hutan. Kini hutan ini meliputi kawasan seluas 9 hektar, dan memiliki beberapa laluan anda bersenam.

Dahulunya dikenali sebagai Hutan Simpan Bukit Nanas.

Tentang KL Forest Eco Park

Hutan ini berada di tengah-tengah bandar. Selain menambahkan banyak udara segar ke ibu kota, ia juga menjadi tempat perlindungan semula jadi bagi sejumlah burung dan mamalia kecil. Pelancong sering berkunjung untuk berjalan-jalan atau berjalan pantas, atau berkelah di sini. Dengan mudahnya, hutan ini sangat dekat dengan sejumlah tempat pelancongan terkenal yang penting, termasuk Menara Kuala Lumpur yang terkenal yang dapat dilihat dari hutan.

Jalan kanopi yang baru dibuka memberikan sentuhan hebat ke tempat ini. Ini adalah tempat yang sangat baik untuk dilawati terutama pada waktu hening untuk menikmati keindahan hutan dan ketenangannya. Ia wajib dikunjungi bagi sesiapa sahaja yang ingin menikmati kehijauan dan keindahan alam semula jadi yang sempurna.

 

Cara untuk sampai ke Taman Eko Forest KL

Kedua-dua lokasi adalah tarikan pelancongan yang penting. Berikut adalah cara termudah untuk sampai dari taman Eko Forest ke pusat bandar:

Dengan kereta: Pusat Bandar berjarak hanya 2.7KM dari The KL Forest Eco Park. Anda boleh sampai ke taman dengan menaiki teksi dari Pusat Bandar melalui Jalan Raja Chulan.

Dengan bas: Bas 190, PJ05 dan GOKL semuanya beroperasi setiap hari dari Pusat Bandar ke KL Forest Eco Park. Anda boleh menaiki bas ini untuk sampai ke taman dari Pusat Bandar.

Perkara menarik di KL Forest Eco Park

 1. Taman Herba: Anda boleh melakukan lawatan berpandu untuk mengetahui lebih lanjut mengenai herba-herba perubatan dan herba bearoma yang ditanam dengan penuh kasih sayang dan usaha yang gigih. Lawatan ini akan menjadi pengalaman pembelajaran yang hebat, dan bau aromata segar akan menjadikan hari anda lebih baik.
 2. Canopy Walk: Ini adalah penambahan terbaru di hutan ini, dan telah menjadi tarikan utama bagi kebanyakan pengunjung. Ia pasti merupakan salah satu kawasan paling indah di seluruh hutan, dan anda akan dapat berjalan-jalan sambil menikmati pemandangan kota yang indah.
 3. Galeri Produk Kayu: Sangat dekat dengan pintu masuk hutan, kedai klasik ini menjual cenderahati dan hadiah diperbuat dari kayu. Harganya murah, dan anda mendapat peluang untuk menyokong pengukir tempatan dengan membeli produk kayu.

 

Perkara yang boleh dilakukan di KL Forest Eco Park

Berikut adalah beberapa perkara yang paling menarik untuk dilakukan di sini:

 1. Pendakian santai: Anda boleh berjalan pantas di laluan yang disediakan di seluruh kawasan hutan di taman ini. Bersenam di dalam udara hutan segar pasti memberi tenaga dan kesegaran kepada anda. Terdapat sebilangan laluan yang terjalin di seluruh hutan untuk didaki.
 2. Berkelah bersama keluarga: Terdapat banyak tempat menarik di seluruh hutan, untuk anda bersama keluarga berehat dengan membentangkan tikar dan beberapa makanan ringan yang enak. Anda boleh menghabiskan sepanjang petang menjauhkan diri hingar-bingar bandar, ketawa dan berbual dengan orang tersayang di sini.
 3. Jejak alam di taman: Berjalan-jalan di hutan adalah menjadi idea yang bagus bagi sesiapa yang mencari ketenangan berseorangan. Di sini anda dapat mengagumi keindahan alam yang menghijau, dan anda dapat menguji coretan petualangan anda.

 

Maklumat Penting Lain Tentang KL Forest Eco Park

Lokasi: Slot 240, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur, 50250 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu Lawatan: 8 pagi – 6 petang

Bayaran Kemasukan: 40RM

Jarak dari pusat bandar: 2.7KM

 

Tempat Makan berhampiran KL Forest Eco Park

Terdapat sebilangan besar tempat makan yang enak berdekatan dengan KL Forest Eco Park.

 1. Manja Old Malaya: Restoran ini terkenal dengan persekitarannya yang menarik dan suasana yang sempurna. Mereka pakar dalam menyajikan makanan bukan vegetarian dan hidangan barbeque.

Jarak dari Taman: 1.0KM

 1. Pampas: Ini adalah salah satu tempat terbaik untuk menikmati makanan ringan dan minuman menyegarkan. Suasana tenang dan masakan yang enak tentu menarik perhatian ramai. Ini adalah tempat yang baik untuk menjamu selera dengan masakan Malaysia.

Jarak dari Taman: 1.0KM

 1. Restoran Vegetarian Water Lily: Ini adalah makanan vegetarian yang hebat di mana kualiti makanan tidak pernah terganggu. Masakan Thai dan Cina antara yang paling digemari oleh masyarakat di sini.

Jarak dari Taman: 1.8KM

 

Tempat Menginap berhampiran KL Forest Eco Park

Berikut adalah tempat yang sesuai untuk tinggal berhampiran taman:

 1. Impiana KLCC: Hotel ini terletak berhampiran dengan KL Forest Eco Park. Biliknya sangat selesa, dan kakitangannya juga responsif. Hotel ini memiliki pusat bisnes, restoran, pusat kecergasan, dan spa.

Jarak dari Taman: 1.2KM

 1. Lanson Place Bukit Ceylon Serviced Residences: Ini adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang ingin tinggal di apartmen yang penuh dengan semua kemudahan moden seperti penghawa dingin, sambungan internet, televisyen, dll.

Jarak dari Taman: 0.4KM

3. Pacific Regency Hotel Suites: Ini adalah hotel yang sangat mewah yang menawarkan kemudahan seperti dapur kecil, seterika, geyser, televisyen dan akses internet. Ini juga merupakan pilihan yang bagus untuk penginapan yang lebih lama kerana suite dilengkapi dengan dapur kecil, pinggan mangkuk dan peralatan makan.

Jarak dari Taman: 0.5KM

Tips pelancong sebelum datang ke sini

Pastikan anda ingat tips berikut sebelum mengunjungi KL Forest Eco Park:

 1. Jalan kanopi sama sekali tidak mesra kereta sorong bayi. Sekiranya anak-anak menemani anda dalam perjalanan ini, berikan perhatian pada keselamatan mereka untuk mengelakkan kemalangan.
 2. Pastikan anda membawa sedikit air bersama anda kerana anda tidak akan menemuinya dengan mudah di hutan.
 3. Pastikan anda bertanya tentang harga teksi terlebih dahulu kerana mereka sering mengenakan caj berlebihan. Teksi biasanya mengenakan bayaran sebanyak MYR10 untuk menurunkan anda di KL Forest Eco Park.
 4. Minta kebenaran terlebih dahulu dari pihak berkuasa hutan sebelum mendirikan tapak perkhemahan di dalam hutan.
 5. Tolong bawa beg sampah bersama anda, dan jangan membuang sampah di merata tempat.
 6. Cuba lawati hutan dalam beberapa jam dari pembukaannya. Waktu pagi dilaporkan adalah waktu terbaik untuk menikmati pengalaman kerana taman ini kurang sesak selama ini.
 7. Bawalah beberapa keperluan perubatan asas semasa anda melawat hutan.

 

Akhir kata

Jika anda datang ke sini, jangan lupa ambil angin di sekitar Kuala Lumpur juga. Jemput baca penulisan dalam Bahasa Inggeris kami berkenaan free things to do in Kuala Lumpur dan juga things to do in KL for couples.

1 thought on “Aktiviti di KL Forest Eco Park (Hutan Bandar Kuala Lumpur)”

Leave a Comment