Kelebihan Sumac (Ada Banyak Khasiat dan Kebaikan)


Apakah itu sumac dan apa kelebihan sumac yang boleh kita amalkan? Izinkan kami berkongsi seperti di bawah.

1. Sumac ubat dan penawar Coronavirus COVID-19?

Ada dakwaan mengatakan bahan tertentu (mungkin sumac) yang mampu menyembuhkan penyakit Coronavirus COVID-19. Namun, jangan mudah percaya.

Menurut laporan Berita Harian, mana-mana ubat yang dikatakan mampu merawat COVID-19 perlu jalani ujian klinikal dahulu.

Pada kami, mudah sahaja. Selagi tidak mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia, jangan guna dan pandai-pandai sebarkan berita palsu bahawa buah Sumac ini boleh membuatkan pesakit Covid sembuh.

Wallahua’alam. Hanya Allah yang lebih mengetahui.

Pokoknya di sini, perkongsian berkenaan Sumac ini bukanlah tentang ubat untuk merawat COVID-19 semata-mata. Ada banyak lagi kelebihan, kebaikan dan khasiat sumac yang orang Malaysia tak tahu.

 

2. Apa itu Sumac dalam Bahasa Melayu?

Setakat ini, kami tidak jumpa lagi apa itu Sumac dalam Bahasa Melayu. Mungkin belum ada terjemahan lagi. Jadi, bagi yang bertanya “What is Sumac in Malay”, sejujurnya kami juga tidak ada jawapan.

Menurut Wikipedia, Sumac, atau boleh dieja sebagai sumach, sumac, soumak dan sumaq, merupakan salah satu daripada 35 spesis tumbuhan berbunga dalam peringkat genus (peringkat taksonomi atau taxonomic rank) untuk Rhus.

Sumac juga tergolong dari segi kaitan genera, iaitu yang tergolong dalam keluarga Anacardiaceae. Sumac boleh dijumpai di kawasan sub-tropika atau kawasan yang mempunyai iklim tepid di sekitar Asia Timur, Afrika dan Amerika Utara.

Sumac mampu mencapai sehingga ketinggian 10 meter. Daunnya biasanya disatukan dengan tepat, walaupun beberapa spesies mempunyai daun trifoliat atau daun sederhana.

Bunganya berbentuk panikel lebat atau paku panjang sepanjang 5-30 cm. Setiap bunga sangat kecil, kehijauan, putih berkrim atau merah, dengan lima kelopak.

Buahnya berwarna kemerahan dan berdaun nipis yang ditutupi dalam pelbagai jenis rambut pada usia matang dan membentuk gugusan lebat pada hujung cabang, kadang-kadang disebut sumac bobs.

 

3. Kebaikan Sumac sebagai bahan perubatan tradisional

Sumac digunakan sebagai bahan dalam rawatan untuk beberapa penyakit yang berbeza dalam perubatan abad pertengahan, terutama di negara-negara Timur Tengah dan Asia Selatan, di mana tumbuhan sumac lebih mudah didapati berbanding kawasan di negara-negara Eropah.

Sebuah kapal telah karam pada abad ke-11 di pantai Rhodes. Bangkai kapal ini berjaya digali oleh ahli arkeologi pada tahun 1970-an, dan mereka menemui sejumlah besar sumac jenis komersial. Bahan-bahan ini mungkin digunakan sebagai ubat, sebagai rempah masakan, atau sebagai pewarna.

Satu kajian klinikal menunjukkan bahawa diet menggunakan sumac menurunkan tekanan darah pada pesakit dengan hipertensi dan dapat digunakan sebagai rawatan disjunctive.

Antara kelebihan yang lagin ialah berkaitan dengan demam. Rawatan lain yang menggunakan buah Sumac adalah seperti rawatan untuk melegakan demam. Tambahan lagi, minuman masam juga dibuat untuk melegakan gangguan dalam perut.

Sumac juga adalah salah satu rempah anti-radang yang kuat. Kedudukannya tinggi di carta ORAC, yang bermaksud ia penuh dengan antioksidan dan memiliki kemampuan untuk meneutralkan radikal bebas yang dapat menyebabkan barah, penyakit jantung, dan tanda-tanda penuaan.

Selain itu, sumac juga merupakan bahan yang bermanfaat bagi mereka yang menghidap diabetes tahap dua. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan sumac setiap hari selama tiga bulan akan menurunkan risiko penyakit kardiovaskular pada orang yang menghidap diabetes tahap dua.

 

4. Khasiat Sumac dan kegunaan dalam masakan

Sumac banyak digunakan dalam bidang masakan. Buah sumac itu sendiri merupakan jenis drupes, di mana di bahagian dalam buahnya mengandungi biji benih yang dilindungi oleh lapisan keras endocarp.

Buah-buah Sumac ini digiling menjadi serbuk yang berwarna merah keunguan. Ia digunakan sebagai bahan rempah dalam hidangan di Timur Tengah untuk menambah rasa masam-masam limau pada salad dan juga daging. Dalam hidangan Arab, buah Sumac digunakan sebagai hiasan pada hidangan meze seperti hummus dan tashi, dan juga sering digunakan dalam makanan Falafel.

Negara Syria juga menggunakan bahan rempah daripada buah Sumac. Rempah ini merupakan bahan utama untuk hidangan Kubah Sumakieh di Aleppo, Syria.

Selain itu, ia ditambah dalam salad dalam hidangan Levant, dan juga menjadi salah satu bahan masakan utama dalam salah satu hidangan makanan dari Palestin, iaitu musakhan. Selain itu, di Afghanistan, Armenia, Bangladesh, India, Iran, hidangan Yahudi Mizrahi dan hidangan Pakistan, rempah dari buah Sumac ini ditambah ke dalam nasi atau kebab.

Di samping itu, dalam hidangan di Azerbaijan, Asia Tengah, Syria, Jordan, Lubnan dan Turki, rempah ini ditambah ke dalam salad, kebab dan lahmajoun.

Lahmajoun ialah satu adunan tepung roti yang nipis, ditambah dengan daging cincang, sayur yang dicincang dan herba seperti bawang, tomato dan parsley, serta rempah lain seperti lada cayenne, paprika, rempah buah Sumac, serbuk jintan dan kayu manis, dan dibakar. Kadangkala, lahmajoun digelar sebagai piza Turki atau piza Armenia.

Di Amerika Utara, buah Sumac lembut jenis Rhus glabra serta Sumac staghorn jenis Rhus typhina kadangkala digunakan dalam minuman, seperti jus limau India, atau jus Rhus.

Minuman ini dihasilkan dengan merendam buah Sumac atau drupes ini ke dalam air sejuk, menggosoknya untuk mengeluarkan esen, menyaring cecair melalui kain kapas, dan menambah kemanisannya. Orang Asli Amerika menggunakan daun pokok Sumac dan drupes ini bersama tembakau dalam adunan rokok tradisional.

Bila baca kelebihan Sumac dan penggunaan dalam makanan, rasa lapar pula.

 

5. Kelebihan Sumac yang digunakan sebagai dye

Suma juga digunakan sebagai dye dan agen penyamakan (Tanning Agent)

Daun sumac tertentu menghasilkan tanin (kebanyakannya jenis pirogallol), bahan yang digunakan dalam penyamakan sayur. Sumber yang terkenal termasuk daun Sumac kumpulan Rhus coriaria, hempedu Cina pada pokok Sumac kumpulan Rhus chinensis, dan kayu dan akar pada pokok Sumac kumpulan Rhus pentaphylla.

Kulit yang disamak dengan sumac adalah fleksibel, ringan, dan warnanya cerah. Salah satu jenis kulit yang dibuat dengan tanin sumac adalah kulit Morocco.

Bahan pencelupan (dye) daripada sumac perlu dipertimbangkan ketika dihantar sebagai bahan tepung halus dalam karung sebagai muatan ringan yang mengiringi muatan berat seperti marmar. Sumac sangat berbahaya bagi marmar.

Dikatakan ketika debu sumac bercampur dengan bahan marmar putih, hasilnya tiada apa. Tetapi, jika campuran ini menjadi basah, atau lembap, ia menjadi pewarna ungu yang kuat, yang menembusi marmar ke kedalaman yang luar biasa.

 

6. Khasiat, kelebihan & kebaikan buah Sumac yang lain

Terdapar juga beberapa penternak lebah yang menggunakan sumsum kering sebagai sumber bahan bakar.

Selain itu, batang Sumac juga mempunyai lubang lembut di tengahnya yang mudah dikeluarkan, sekaligus berguna dalam pembuatan paip rokok tradisional orang asli Amerika.

Mereka biasanya digunakan sebagai batang rokok paip di utara Amerika Syarikat.

 

Akhir kata

Diharapkan agar perkongsian mengenai kelebihan Sumac ini dapat membantu anda.

Jemput juga baca perkongsian tentang kelebihan just delima dan kebaikan aloe vera.

Semoga bermanfaat.

17 thoughts on “Kelebihan Sumac (Ada Banyak Khasiat dan Kebaikan)”

 1. Boleh wssp saya 0102792909 yg nak beli PURE SUMAC, kt shopee ada tapi tahu tau gred yang macam mana atau call je terus.
  0136099917

  Reply
 2. Cara minum gunakan air panas atau dimasak hingga mengelegak kacau biar warna airnya menjadi kemerahan kemudian biarkan mendak atau tapis utk minum airnya secara minuman teh panas atau suam

  Reply
 3. Saya nak tau ttg SUMAC ..sumac ada brape jenis gred ke? Sbb saya ada Di shoppee @MAHNAZ warna nya Merah gelap bila Di campur air panas brtukar jadi warna Merah kekelabuan (tidak mnarik utk di minum dan sedikit hancur spt di kisar halus .Dan yg saya ada beli juga online dgn seseorg tapi warna nya Merah pink bila campur dgn air warna nya brtukar Merah pink ..rasa tetap sama masam , apa perbezaan nya, minta penjelasan?

  Reply

Leave a Comment