Bayaran Gaji Pencen Kerajaan: Tarikh Bulanan & Penyata


Bayaran pencen merujuk kepada bayaran bulanan yang diberikan kepada pekerja kerajaan yang telah bersara atau waris mereka di Malaysia. Jumlah bayaran ini boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuk gaji terakhir yang diterima, tempoh perkhidmatan, dan pertimbangan lain. Di Malaysia, terdapat peraturan untuk mengira anggaran bayaran pencen, ganjaran, dan faedah lain untuk individu yang memilih untuk bersara.

Berdasarkan akta dan perjanjian kewangan, bersetuju untuk memberikan bayaran pencen ini kepada pesara kerajaan dan veteran tertentu. Bayaran ini biasanya dibuat setiap bulan, dengan tarikh bayaran sering ditentukan oleh kerajaan. Terdapat prosedur yang telah ditetapkan untuk pesara yang ingin menukar bank pembayar pencen, dan terdapat skim berbeza (Skim A dan Skim B) di mana bayaran pencen ini boleh dibuat.

Tarikh bayaran gaji pencen kerajaan 2023

Tarikh bayaran pencen setiap bulan adalah tidak sama dan berubah-ubah. Untuk tahun 2023, jadual pembayaran gaji pencen kerajaan adalah seperti berikut:

TarikhHariNota
16 Januari 2023IsninTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Januari, di mana sambutan Tahun Baru Cina pada 22 & 23 Januari 2023 (Ahad & Isnin).
20 Februari 2023IsninTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Februari.
20 Mac 2023IsninTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Mac.
13 April 2023KhamisTarikh Bayaran Pencen untuk bulan April dengan perayaan Hari Raya Puasa pada 22 & 23 April 2023 (Sabtu & Ahad).
18 Mei 2023KhamisTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Mei, yang juga memperingati Hari Pesta Keamatan pada 30 & 31 Mei (Selasa & Rabu).
19 Jun 2023IsninTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Jun, dengan sambutan Hari Gawai pada 1 & 2 Jun 2023 (Khamis & Jumaat) dan Hari Raya Haji pada 29 & 30 Jun 2023 (Khamis & Jumaat).
20 Julai 2023KhamisTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Julai.
21 Ogos 2023IsninTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Ogos.
21 September 2023KhamisTarikh Bayaran Pencen untuk bulan September.
19 Oktober 2023KhamisTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Oktober.
20 November 2023IsninTarikh Bayaran Pencen untuk bulan November dengan peringatan Hari Deepavali pada 12 November 2023 (Ahad).
14 Disember 2023KhamisTarikh Bayaran Pencen untuk bulan Disember, di mana sambutan Hari Krismas jatuh pada 25 Disember 2023 (Isnin).
Jadual bayaran pencen bagi tahun 2023

Gaji pencen pesara kerajaan masuk pukul berapa?

Waktu duit gaji pencen masuk mungkin berbeza-beza bergantung pada bank yang digunakan. Ada yang gaji masuk pada waktu pagi. Ada juga yang masuk pada waktu tengahari dan petang. Walau bagaimanapun, tarikh duit gaji pesara akan masuk tetap sama mengikut apa yang telah digazetkan.

Kenapa gaji pencen pesara kerajaan diawalkan?

Selalunya gaji untuk pesara akan diawalkan bersempena perayaan Hari Raya Aidilfitri. Ini adalah satu inisiatif kerajaan untuk membantu penjawat awam melakukan persiapan raya. Ini termasuk membeli bahan makanan, pakaian baru dan sebagainya. Selain itu, ada juga pesara yang perlu membuat persiapan untuk menyambut anak cucu dan beraya bersama-sama.

Oleh itu, dengan mengawalkan gaji, para pesara akan mempunyai wang yang cukup untuk melakukan semua persiapan tersebut. Ini juga merupakan salah satu cara kerajaan untuk menghargai jasa pesara dan memberikan sedikit bantuan kewangan kepada mereka sempena perayaan.

Macam mana nak dapatkan penyata gaji pencen kerajaan?

Penyata bayaran pencen kerajaan boleh disemak melalui aplikasi JPAPencen. Aplikasi ini memudahkan pesara Kerajaan Malaysia untuk menyemak penyata pencen mereka.

  1. Untuk melakukan semakan bayaran pencen, layari https://apps.jpapencen.gov.my/penyatabayaran
  2. Anda perlu memasukkan No. Kad Pengenalan mereka.
  3. Sila pastikan anda memasukkan 12 digit No. Kad Pengenalan Pesara atau Penerima Pencen, tanpa menggunakan sengkang (-).
  4. Setelah itu, pengguna perlu memasukkan No. Akaun Pencen. No. ini boleh ditemui pada kad pesara.
  5. Selain itu, pengguna juga boleh memilih tahun yang ingin disemak.
  6. Pilihan tahun boleh dibuat dari tahun 2010 hingga tahun semasa.
  7. Tekan Hantar untuk melihat penyata.
  8. Sila ambil perhatian bahawa cetakan penyata hanya boleh dicetak pada hari pembayaran atau hari berikutnya.
  9. Selesai

Catatan: Pastikan anda mempunyai capaian internet yang stabil dan menggunakan pelayar web seperti Google Chrome, Mozilla Firefox atau Safari untuk mengakses laman web tersebut.

Categories JPA

Leave a Comment