Baucar Buku Semarak Membaca 2022 (Tebus RM10 Sekarang!)


Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) pada 29 Mac 2022 melalui Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) dengan kerjasama Persatuan Penerbit Buku Malaysia (MABOPA) telah melancarkan Program Penebusan Baucar Buku Semarak Membaca 2022 yang dirasmikan oleh YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM).

Program Penebusan Baucar Buku Semarak Membaca 2022 yang turut disokong oleh Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Persatuan Penjual Buku Malaysia (MBA), Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM) dan Shopee adalah merupakan usaha untuk membantu dan meringankan beban rakyat dalam pembelian bahan ilmiah serta menggalakkan perbelanjaan domestik bagi merancakkan semula industri perbukuan negara yang terkesan akibat penularan wabak COVID-19.

YB Dato’ Sri Hajah Nancy dalam ucapannya berkata MOTAC telah memperuntukkan agihan baucar bernilai RM10.00 setiap satu yang akan diedarkan kepada 371 buah kedai buku terpilih yang mengambil bahagian dalam inisiatif ini dalam 3 kategori utama iaitu, 170 kedai buku fizikal, 1 kedai buku dalam talian menerusi E-sentral Ebook Portal dan 200 kedai buku e-dagang menerusi aplikasi Shopee. Ia akan memberi manfaat kepada 190,000 orang penerima dan layak menebus atau menikmati potongan diskaun dengan perbelanjaan minimum sebanyak RM20.00 dan ke atas dalam satu resit transaksi.

“Saya berharap program pemberian baucar ini dapat mencetuskan perkembangan positif dalam meningkatkan aktiviti perbukuan di kawasan masing-masing dan dapat memulihkan serta merancakkan semula ekosistem seni, budaya dan warisan yang terkesan akibat penularan pandemik COVID-19” kata YB Dato’ Sri Hajah Nancy.

Orang ramai boleh mula menebus Baucar Buku Semarak Membaca 2022 mulai 1 April sehingga 31 Ogos 2022. Senarai kedai buku yang terlibat boleh didapati di laman sesawang www.semarakmembaca.com.

Selain manfaat mendapat potongan diskaun, penerima baucar buku secara automatik akan didaftarkan sebagai ahli u-Pustaka dan ahli dapat mengakses bahan bacaan digital secara percuma pada bila-bila masa.

MOTAC berharap agar inisiatif program sebegini mampu memupuk Keluarga Malaysia dalam membudayakan amalan membaca dan dapat mencetuskan perkembangan positif untuk meningkatkan aktiviti perbukuan di kawasan setempat.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat

Leave a Comment