ALIF, Minyak Masak Rasmi Pertama Liga Malaysia


Melalui kerjasama yang julung-julung kali diadakan antara jenama minyak masak utama di Malaysia dan sukan terbesar negara, Sime Darby Oils (SDO) pada hari ini mengumumkan minyak masak ALIF sebagai penaja Liga Malaysia. Perjanjian tajaan bersama dengan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) untuk tahun 2022 telah ditandatangani oleh Pengarah Urusan SDO, Mohd Haris Mohd Arshad.

Bersempena dengan pengumuman khas yang dibuat sewaktu acara berbuka puasa yang dihadiri Presiden MFL, Dato Ab Ghani Hassan serta Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Stuart Ramalingam, SDO turut memperkenalkan produk terbaharu ‘Minyak Masak ALIF Diperkaya dengan Vitamin D3’, selaras dengan komitmen syarikat tersebut untuk menawarkan produk berkualiti kepada para pengguna Malaysia.

Mohd Haris Mohd Arshad berkata, sokongan jenama minyak masak itu terhadap sukan terbesar Negara adalah wajar supaya kebaikan ALIF, minyak masak yang dihasilkan secara mampan pertama di Malaysia, dapat dikongsi dengan lebih ramai pengguna.

“Jenama ALIF mewakili pelbagai ciri terbaik minyak sawit Malaysia yang dihasilkan secara mampan. Kami percaya, lebih ramai peminat bola sepak tempatan akan dapat menghargai kualiti produk minyak masak ALIF, bukan sekadar para peminat wanita yang merupakan segmen pengguna utama kami. Kami amat teruja untuk bekerjasama dengan Liga Bola Sepak Malaysia dan menemui penonton bola sepak Malaysia daripada pelbagai golongan,” katanya. Liga Malaysia dianggarkan mempunyai 21 juta para peminat di seluruh Negara (40% daripadanya adalah wanita), 350 perlawanan dalam satu musim, lebih 1.6 juta penonton di stadium, dan lebih 7.5 juta pengikut di media digital.

Untuk para peminat bola sepak, SDO telahpun merancang pelbagai program dan aktiviti bercorak gaya hidup yang akan dilaksanakan di stadium dan juga pusat membeli-belah terpilih dengan kerjasama rakan-rakan niaga. Ini termasuklah aktiviti-aktiviti bersama personaliti bola sepak terkenal dan para peminat mereka di setiap negeri di seluruh Negara.

“Musim bola sepak pada kali ini bakal beraksi dengan lebih meriah, terutamanya selepas terpaksa ‘berehat’ seketika ekoran pandemik COVID-19. Kami berhasrat untuk menghangatkan lagi suasana kemeriahan acara sukan ini dengan pelbagai aktiviti yang akan mendekatkan lagi ALIF dan bintang bola sepak Malaysia dengan para peminat bola sepak tanahair,” tambah Mohd Haris.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Mr. Stuart Ramalingam berkata penyertaan ALIF sebagai minyak masak rasmi adalah suatu yang mengujakan bagi arena bola sepak tempatan, kerana ia membawa mesej yang positif bahawa liga bola sepak tempatan mempunyai tarikan yang tersendiri.

“Bagi pihak Presiden MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan, Lembaga Pengarah dan komuniti bola sepak, kami berbangga mengalu-alukan kehadiran ALIF, salah satu jenama minyak masak tempatan terbesar, ke dalam keluarga Liga Malaysia 2022.”

“Kerjasama ALIF dan MFL menandakan satu lagi penyertaan baharu jenama tempatan terkemuka yang menghargai dan menyokong industri bola sepak tempatan sebagai platform yang boleh meningkatkan kesedaran jenama. Setelah kita bersama-sama mengharungi wabak COVID-19, kami berterima kasih kepada SDO atas kepercayaan yang diberikan kepada kami. MFL akan melakukan yang terbaik untuk menghidupkan pengalaman bola sepak yang hebat bersama Minyak Masak ALIF.”

Menurut Mohd Haris, ‘Minyak Masak ALIF Diperkaya dengan Vitamin D3’ diperkenalkan pada masa yang tepat kerana lebih ramai pengguna pada masa kini amat mementingkan penjagaan kesihatan untuk melindungi diri mereka daripada wabak COVID-19. Produk minyak masak terbaharu ini diperkaya dengan vitamin D3 yang membantu meningkatkan sistem imuniti. ‘Minyak Masak ALIF Diperkaya dengan Vitamin D3’ boleh didapati di semua pasaraya terkemuka tempatan mulai Mei 2022 dan dijual dalam pek botol 5kg, 3kg, 2kg dan 1kg.

 

Perihal Sime Darby Oils

Sime Darby Oils (SDO) mewakili seluruh operasi hiliran syarikat Sime Darby Plantation Berhad (SDP), pengeluar minyak sawit diperakui mampan terbesar dunia (CSPO).

Dilancarkan pada 4 Mac 2019, SDO beroperasi di 11 buah negara untuk mengeluar dan memasarkan produk-produk minyak dan lelemak, biodiesel berasaskan sawit, oleokimia, nutraseutikal serta pelbagai lagi produk derivatif.

SDO mempunyai matlamat untuk mencapai kemampanan, kualiti, kesepaduan dan inovasi demi mengutamakan kesejahteraan pelanggan dan memperkukuhkan kepercayaan terhadap jenamanya. Slogan ‘Bersama Merealisasikan Kemungkinan’ menggambarkan komitmen SDO untuk membantu rakan-rakan niaga dalam menghasilkan produk-produk berkualiti agar para pelanggan dapat menikmati kehidupan sepenuhnya dan secara lestari.

 

Perihal Malaysian Football League

Malaysian Football League (MFL) mengendalikan liga bola sepak professional Malaysia tertinggi, iaitu Liga Super, Liga Premier, Piala FA, Piala Malaysia, Challenge Cup dan Perlawanan Sumbangsih (Piala Sultan Haji Ahmad Shah) dengan lebih 390 perlawanan dan jumlah penonton siaran langsung yang tertinggi dalam sukan Malaysia.
Transformasi liga bola sepak profesional Malaysia berdasarkan empat tonggak utama; pertandingan kompetitif di dalam semua pertandingan, perkembangan komersil yang positif, kerjasama yang kuat dengan pihak yang berkepentingan, dan mengekalkan tahap profesionalisme serta integriti di dalam pasukan dan pengurusan liga.

Leave a Comment