Resepi Kek Batik (Dan Cara Buat Coklat Melting Simple & Lembut)

Kek batik ‘melting’ saya ni resipi asalnya hasil perkongsian Tuan Adriana Arissa di FB. Tapi, saya dah olah supaya kurang manis & ganachenya lebih rich. Kalau nak tahu cara buat kek batik yang melting, boleh rujuk di bawah.

Susu pekat tu, dari 1 cawan, saya kurangkan kepada ¾ cawan & kurangkan lagi kepada ⅔ cawan. Yes. Hasilnya tak lah manis menyengat sangat & kena dengan selera saya & geng² KFC, kawan² adik saya.

Saya tak ada buat jual/ ambil order. Tapi, kalau ada kenalan terdekat yang nak merasa & buat makan², saya tolong buatkan je.

Dah lama saya tak buat kek batik ni. Alang² dah ada orang mintak tolong buatkan, saya kongsikan resipinya sekali.

Selamat mencuba.

Resepi Kek Batik ‘Melting’/ Kek Batik Ganache Coklat

Bahan-bahan kek batik

(Loyang 10 inci x 10 inci):

Lapisan Bawah

  • 2 bungkus (600 g) biskut Marie
  • 1 ketul (250 g) mentega
  • ½ cawan air
  • ⅔ cawan susu pekat manis
  • ½ cawan serbuk koko
  • 1 cawan Milo
  • 2 biji telur
  • 1 sdt pes vanila

Lapisan Atas

  • 1 kotak kecil (200 ml) krim putar tenusu
  • 200 g coklat gelap
  • 200 g coklat susu
  • 2 sdb mentega
  • ½ sdt minyak hazelnut

 

Cara buat kek batik

Lapisan Bawah:

  • – Alas loyang dengan kertas pembakar.
  • – Patah-patahkan biskut Marie.
  • – Cairkan mentega di dalam kuali.
  • – Masukkan air, susu pekat manis, serbuk koko & Milo. Kacau sehingga tidak berketul dengan api kecil.
  • – Masukkan telur & pes vanila. Kacau dengan cepat. Masak seketika sehingga adunan mula mendidih sebelum menutup api.
  • – Masukkan biskut Marie. Gaul rata.
  • – Masukkan biskut Marie ke dalam loyang. Padat-padatkan. Letakkan ke dalam peti sejuk.

Lapisan Atas:

  • – Masukkan coklat, krim putar tenusu, mentega & minyak hazelnut ke dalam mangkuk tahan panas.
  • – Sediakan air panas (simmer) di dalam periuk untuk proses double boil.
  • – Letakkan mangkuk yang berisi coklat ke atas periuk. Biarkan seketika +-2 minit.
  • – Setelah 2 minit, kacau ganache coklat sehingga sebati.
  • – Biarkan ganache coklat dalam keadaan suam sebelum dituang ke atas lapisan biskut.
  • – Sendengkan loyang untuk meratakan coklat & letakkan ke dalam peti sejuk 8-12 jam/ semalaman sebelum dipotong.

Nota:
Potong kek batik dengan menggunakan pisau panjang yang dicelup ke dalam air panas. Lap pisau sehingga kering & potonglah mengikut saiz yang disukai

Sumber: Noor Ashikin Saerah dari Masak Apa Hari Ni


Resepi Masakan Yang Lain

Resepi Kek Batik (Dan Cara Buat Coklat Melting Simple & Lembut)

Leave a Comment