Senarai Whois Protection Untuk Domain (Yang Percuma)

Senarai Whois Protection yang percuma

Bagi sesiapa yang selalu beli domain, Whois Protection yang percuma itu sangat penting. Bukannya apa. Kita tak mahu orang lain tahu kita yang beli domain itu.

Kadang-kadang, kita beli hanya untuk suka-suka atau untuk cuba-cuba. Jadi, tak mahulah sampai orang tahu identiti pemilik sebenar di sebalik domain itu.

Whois Protection Untuk Domain Yang Percuma

Di bawah ini adalah beberapa senarai domain yang memberikan Whois Protection atau Privacay secara percuma:

Kenapa bukan GoDaddy?

Walaupun GoDaddy ialah penjual domain terbesar dunia, Whois Protection tak free. Kita kena bayar lagi.

Kita yang tak berapa kaya ini mulalah rasa tak senang hati dengan GoDaddy. Takkanlah semua mahu caj kan?

Tambahan lagi, caj untuk renew sangatlah tak berbaloi. Lebih baik transfer siap-siap dan guna yang lain.

 

Kalau guna MyNIC?

Anda beli dari MyNIC untuk domain .com.my, .my dan lain-lain lagi yang berakhir dengan .my. Ada sebab orang guna .my.

Salah satunya, ia lebih bagus untuk audiens Malaysia. Orang pun mudah kenal.

Walau bagaimanpun, anda tak boleh berselindung di sebalik MyNIC. Ini kerana semua maklumat tentang pemilik boleh diakses oleh orang awam.

Cuba guna pautan ini: https://whois.mynic.my dan masukkan apa-apa domain .my

Pasti akan akan tahu siapa pemilik domain itu.

 

Wajib guna .my kalau client dari Malaysia?

Tak semestinya perlu guna domain .my.

Contohnya jomalquran.com. Walaupun kebanyakan pelanggan adalah dari Malaysia, mereka tetap menggunakan domain .com berbanding .my.

Kenapa?

Mungkin lebih mudah untuk uruskan berbanding .my. Seperkara lagi, mungkin juga mereka ingin berkembang ke luar negara satu hari nanti. Cuma hasil semakan kami, mereka mengguna Whois Protection dari Namecheap. Kurang bagus kerana orang yang mencari informasi pemilik sebenar sukar untuk mendapatkan maklumat peribadi. Lebih-lebih lagi jika ingin berkolaborasi.

Apa-apa pun, ia adalah lebih kepada citarasa peribadi.

 

Akhir kalam

Dengan adanya servis yang free ini, maka lebih mudah proses pendaftaran domain.

Semoga bermanfaat!

Cara Memilih Domain Name (Beli Untuk Blog Bisnes & Peribadi)

Cara memilih domain name

Aku dapat rasakan, yang kau baru nak mula buat blog bisnes kau sendiri. Kalau tidak pun, untuk personal website. Kenapa? Aku dapat agak yang sekarang kau rasa tak seronok guna Blogger atau WordPress biasa. Persoalannya, macam mana cara memilih domain name yang bagus? Izinkan aku kongsi.

Sebelum itu, kalau kau dah ada domain, kau kena fikir juga berkenaan hosting. Jemput baca cara memilih web hosting di Malaysia dan Singapura.

 

Cara memilih domain name

Aku cuma tulis seringkas mungkin. Ini semua adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Tak ada paksaan.

Beli domain .com

Aku lebih suka .com dari .com.my atau .my. Pertama, proses pembelian sangat mudah. Kau boleh beli dari Namecheap atau Godaddy.

Pilihan aku, Namecheap sebab murah dan ada Privacy Protection.

 

Beli domain yang pendek

Kau jangan beli domain yang panjang-panjang seperti namaakuaiman.com. Kalau nama kau Aiman, dan kau nak beli domain, aku cadangkan kau tambah perkataan lain di belakang atau depan.

Contohnya, aimangreat.com , aiman123.com ataupun akuaiman.com.

Lebih pendek dan mudah diingati.

 

Beli domain yang mudah disebut

Kau tak payah nak nampak gempak sangat dengan domain yang mumbo-jumbo. Memanglah nampak unik, tapi sukar untuk orang lain sebut.

 

Jangan beli domain dengan dash (-)

Elakkan beli domain bersekali dengan dash (-). Contohnya, nasi-ayam-pakistan.com.

Kau ingat orang lain ada masa nak tapi dash?

Percayalah, nasiayampakistan.com itu lebih baik dari nasi-ayam-pakistan.com

Yang diatas itu hanyalah sekadar contoh.

 

Beli domain dengan keyword yang kau mahu target

Ini kalau kau faham apa itu fungsi SEO.

Dalam SEO, kalau kau nak rank untuk satu-satu keyword, kau boleh cuba beli Exact Match Domain (EMD). Kalau tak dapat penuh sekalipun, dapat sebahagian perkataan pun sudah cukup.

Contohnya, kalau kau jual kerepek, masukkan perkataan kerepek dalam domain itu.

Kalau kau jual kerepek ubi, cuba beli terus kerepekubipedas.com. Dengan cara sebegini, peluang kau untuk rank ke nombor satu dalam carian Google adalah lebih cerah.

Cuma masalahnya di sini, nampak macam tak komersial.

Dah kenapa kena guna kerepekubipedas.com kalau aku boleh guna yang lebih berjenama, seperti kerepekhipster.com?

Ini ada perbincangan yang lebih panjang.

 

Beli domain yang menunjukkan jenama

Seperti contoh di atas, kerepekubipedas.com itu adalah untuk target keyword. Sebaliknya, kerepekhipster.com adalah lebih kepada jenama.

Aku cadangkan, kau beli kedua-duanya sekali. Boleh fokus pada salah satu sahaja, atau jaga kedua-duanya sekali.

Susah mahu cerita di sini. Kalau mahu tahu lanjut, nanti aku jelaskan lebih lanjut, yang mana satu lebih baik.

Ini kerana ia bergantung pada situasi dan apa objektif yang kau mahu.

 

Akhir kalam

Cara membeli domain name

Sebenarnya, tak ada cara yang tepat dalam proses memilih domain.

Kalau aku kata beli .com, puak-puak yang suka .my akan kecam.

Kalau aku kata .com.my dan .my itu lebih baik, akan ada juga satu lagi puak-puak yang kata .com itu lebih baik.

Apa-pun, tepuk dada tanya selera kau.

Semoga bermanfaat.