Cara Tukar Nombor Telefon KWSP (Kemaskini untuk SMS TAC / OTP)


Jangan menggelabah jika tidak boleh buat transaksi KWSP secara online terutama sekali ketika ingin buat permohonan Pengeluaran Khas KWSP melalui portal pengeluarankhas.kwsp.gov.my yang baru sahaja dilancarkan pada 1 April 2022. Ramai yang tidak tahu, jika anda tukar nombor telefon lama kepada yang baru, anda perlu kemaskini maklumat dalam KWSP. Jadi, izinkan kami berkongsi cara tukar nombor telefon KWSP yang akan membantu anda menyelesaikan masalah tidak terima SMS TAC / OTP ketika mahu menggunakan i AKAUN.

  • Mohon agar tidak buat permintaan untuk menukar nombor lama ke nombor baru yang aktif di sini.
  • Walaupun kami memberi penyelesaian tentang bagaimana cara untuk mengemaskini nombor lama yang tidak aktif, kami tidak boleh menukarnya untuk anda.
  • Sila kunjungi kiosk KWSP terdekat atau berhampiran dengan anda

1. Cara tukar nombor telefon KWSP di cawangan

Berikut ialah panduan untuk menukar atau mengemaskini nombor telefon KWSP anda yang berdaftar:

  1. Sila hadirkan diri ke mana-mana cawangan KWSP yang mempunyai kiosk
  2. Antara premis tersebut ialah:
  3. Sentuh skrin dan buat pilihan bahasa samada Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris
  4. Masukkan Kad Pengenalan di tempat yang disediakan iaitu di bahagian sebelah kiri kiosk
  5. Letakkan ibu jari kanan pada ruangan yang disediakan untuk mengesahkan identiti anda
  6. Selanjuntya, sila ikuti arahan seperti yang terpapar di skrin untuk kemaskini no telefon KWSP
  7. Jika anda masih lagi mengalami masalah untuk kemaskini, minta bantuan kepada mana-mana pekerja yang memakai uniform KWSP di premis tersebut
  8. Selesai

 

2. Boleh tukar nombor telefon KWSP online?

Kami juga mencari informasi berkenaan kaedah untuk menukar nombor telefon secara online. Namun malangnya, tidak berjumpa apa-apa.

Jadi, jawapan pendeknya ialah tidak boleh untuk menukar no telefon KWSP secara online melalui i-Akaun KWSP.

Akan datang, sekiranya ada, kami akan kemaskini artikel ini.

 

3. Macam mana kalau ada masalah?

Jika anda masih lagi tidak menerima OTP / TAC dan tidak berjaya mengemaskini nombor telefon, ada beberapa cara untuk hubungi pihak KWSP:

 

Hubungi KWSP secara online

  1. Layari https://www.kwsp.gov.my/ms/reach-us/connect-with-us
  2. Di bahagian Apa yang anda mahu lakukan?, pilih salah satu seperti di bawah:
    1. Pertanyaan
    2. Cadangan
    3. Pujian
    4. Aduan
    5. Semak Status Pertanyaan
  3. Ikuti arahan seperti yang terpapar di skrin sehingga selesai

 

Hubungi KWSP melalui nombor telefon

  1. Boleh gunakan talian 03-8922 6000
  2. Masa operasi ialah pada hari Isnin – Jumaat
  3. Waktu operasi ialah dari jam 8.00 pagi – 5.00 petang

 

Akhir kata

Diharapkan agar perkongsian berkenaan cara tukar nombor telefon KWSP ini akan memudahkan lagi urusan anda.

Seperkara lagi, bagi yang belum register i-Akaun lagi, cepat-cepatlah buat kerana sekarang sudah boleh daftar i-AKAUN KWSP melalui handphone. Sangat mudah untuk login dan boleh buat semakan baki, download penyata dan macam-macam lagi.

Semoga bermanfaat.


Lagi Tentang Kewangan ↓

99 thoughts on “Cara Tukar Nombor Telefon KWSP (Kemaskini untuk SMS TAC / OTP)”

  1. Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh saya inginkan 10k one off untuk sara hidup saya kerana pendapatan sebulan 1200

  2. Saya dah tukar no telephone baru kat kios kwsp tahun lepas tapi no tac saya Masih no tel lama saya kenapa jadi mcm tu apa nak buat

  3. Saya nak tukar no telefon lama yang tak aktif nak masuk kan no telefon baru no 0173787087

  4. Saya nak tukar no telefon lama no 01121309300 kepada no telefon saya yang baru no 0173787087

  5. assalamukalaikum ..sy nak tukar no tel umtuk tac no tel lame ke no tel bru …mcm mne cra nya ?adakah sy kena hadir ke pjabt kwsp ?

Leave a Comment