Senarai Blog Tempat Menarik di Malaysia (Melaka, Selangor, Penang dll)

Ada terlalu banyak blog di Malaysia yang menyenaraikan tempat menarik di Malaysia. Kadang-kadang blog ini senaraikan tempat yang sama. Sampai tak terbaca. Apabila kita Google, mesti carian akan menunjukkan blog-blog ini. Jadi, izinkan kami senaraikan beberapa blog tempat menarik di Malaysia yang kami rasakan menyenaraikan tempat yang unik.

 

Maisinggah

Selain berkongsi tempat menarik di Malaysia, laman ini juga membantu pembaca untuk mendapatkan penginapan yang berhampiran dengan lokasi. Semua tempat menarik di serata negeri seperti Melaka, Selangor, Pulau Pinang dan lain-lain disenaraikan.

 

Caridestinasi

Sama juga seperti di atas, laman ini berkongsi hotel atau lokasi tempat penginapan yang berhampiran dengan tempat menarik tersebut. Antara hotel atau homestay tersebut, adalah cadangan dari Airbnb, Agoda dan Booking.com.

 

Tempat menarik mengikut ranking negeri yang popular:

Tidak semua negeri adalah popular dan menjadi tumpuan pelancong. Namun, kami dapati ada sesetengah negeri yang memang menjadi tumpuan terutamanya musim cuti sekolah.

 1. Selangor
 2. Melaka
 3. Pulau Pinang
 4. Perak
 5. Johor
 6. Terenganu

 

Tempat menarik mengikut ranking bandar/lokasi yang popular:

Sama seperti di atas, tidak semua bandar juga adalah popular dan menjadi tumpuan pelancong. Namun, kami dapati ada sesetengah lokasi yang memang menjadi tumpuan terutamanya musim cuti sekolah.

 1. Kuala Lumpur
 2. Shah Alam, Selangor
 3. Kuala Selangor, Selangor
 4. Bandar Hilir, Melaka
 5. Ayer Keroh, Melaka
 6. Georgetown, Penang
 7. Ipoh, Perak
 8. Langkawi, Kedah
 9. Alor Setar, Kedah
 10. Arau, Perlis
 11. Bukit Tinggi, Pahang
 12. Bentong, Pahang

 

 

Akhir kata

Sebenarnya, dua laman ini sahaja sudah mencukupi untuk mendapat idea untuk bercuti. Rujuk satu-satu dan buat perancangan dengan betul. Jangan hanya ikut apa yang viral secara-membabi-buta. Pastikan research dahulu dan ikut bajet sendiri.

Kalau sudah ada tempat menarik, jangan lupa cari tempat makan sedap pula. Juga jika ingin mencari inspirasi, lawati therohani.com.

Kami akan tambah lagi senarai ini dari semasa ke semasa.

 

 

 

Leave a Comment